Meritan vahingon takia osakkeiden myynti ei näkynyt omistajaluettelossa

Pekka Vennamon potkut "ainutlaatuinen tapaus"



Soneran pääjohtajan Pekka Vennamon erottaminen herätti hämmennystä. Pörssimarkkinoilla ratkaisun katsottiin liittyvän vahvasti vaaleihin.


Hämmennystä maanantaina lisäsi se, etteivät Vennamon perheenjäsenilleen myymät osakkeet näkyneet omistajarekisterissä. Normaalisti pörssiyhtiön omistajarekisteriin kirjautuvat kaikki kaupat. Kaupat välitti Merita.

Meritassa kyseiset arvo-osuustilisiirrot olivat jääneet tekemättä. Kukaan Meritasta ei osannut sanoa, miksi. Johtaja Timo Nikinmaan mukaan kyseessä oli vahinko.

Maanantaina aamupäivällä Vennamon eron todellista syytä mietittiin niin pörssimarkkinoilla kuin viranomaispuolellakin.

Soneran pääomistajan edustaja liikenneministeri Matti Aura ilmoitti erottamisen ainoaksi syyksi luottamuspulan. Vennamo jätti Auran mukaan kertomatta, että oli myynyt omistamiaan Sonera-osakkeita marraskuun 16. päivä perheenjäsenilleen. Kyseessä oli 5 300 osaketta. Kaikkiaan Vennamon ja hänen perheensä hallussa on yli 49 000 osaketta.

Auran mukaan kyseessä ei ollut arvopaperimarkkinalain rikkominen. Samaa korostetaan rahoitus- ja pörssimarkkinoita valvovassa Rahoitustarkastuksessa Ratassa.

- Jos Vennamo on tehnyt kaupat osakkeilla ja olettanut, että välittäjä hoitaa rekisteröinnin arvo-osuustilille, hän on toiminut kuten pitää, apulaisjohtaja Anneli Tuominen Ratasta sanoo. Tuomisen mukaan Vennamo ei ole ollut velvollinen toimittamaan asiasta erillistä tiedotetta.

Normaalisti oikeat tiedot omistuksesta saa sisäpiirirekisteristä. Lain mukaan pörssiyhtiön on tiedotettava kaikista sellaisista asioista, jotka vaikuttavat yhtiön kurssiin. Tuomisen mukaan kyseinen osakkeiden myynti ei ollut tällainen tieto.

Hallitusneuvos Samuli Haapasalo liikenneministeriöstä korostaa, ettei Vennamon eroon vaikuttanut julkinen kohu Vennamon suuresta omistusosuudesta. Pörssimarkkinoilla asia nähtiin eri tavoin. Jos Vennamo omistaisi saman verran kuin muutkin suomalaiset, potkut olisivat voineet jäädä saamatta, markkinoilla arvioitiin.

Epäselvyys Meritan moka

Arvopaperikeskuksen markkinointipäällikön Henri Bergströmin mukaan yhtiöiden omistajaluetteloon kirjautuvat kaikki pörssikaupat kolmantena päivänä kaupantekopäivästä ja tilisiirrot välittömästi.

- Mikäli Merita tekee arvo-osuuskirjauksia jonkin asiakkaan tilillä, se näkyy heti omistajaluettelossa, hän sanoo.

Bergström ei osaa sanoa, mikseivät Vennamon tekemät kaupat näy rekisterissä. Yksi mahdollisuus on, että kauppoja tehtäessä on sovittu, että omistus siirtyy myöhemmin. Vennamon mukaan kaupat tehtiin marraskuun 16. päivä.

Meritassa asiaa ruvettiin maanantaina selvittämään. Illalla Meritasta myönnettiin, että Vennamo oli kyseiset kaupat tehnyt, mutta jostain kumman syystä asiaan liittyviä arvo-osuustilisiirtoja Pekka Vennamon tililtä hänen perheenjäsentensä tileille ei pankissa ollut tehty ajoissa. Siksi omistusjärjestely ei näkynyt sisäpiirirekisterissä.

Vaikka Vennamon osakkeiden myynti perheenjäsenille olisi näkynyt sisäpiirirekisterissä, se ei Auran mukaan olisi muuttanut tilannetta, koska Vennamo julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa ei asiaa kertonut.

- Pörssiyhtiön toimitusjohtajan tiedotetta lukevan pitää voida luottaa tiedotteeseen eikä hänen tarvitse tarkistaa tietoja sisäpiirirekisteristä, Aura sanoo.

Verohyötyä Vennamolle

Pääanalyytikko Niklas Geust FIM Pankkiiriliikkeestä piti Vennamon ja Auran eroja ainutlaatuisena tapauksena. Taloudellinen hyöty, jonka Vennamon perhe osakkeiden myynnistä saa, on Geustin mukaan kaukaa haettu syy.

Vennamon perheen arvioidaan osakejärjestelyssä saavan verohyötyä, kun Pekka Vennamo siirtää alihintaan omaisuuttaan perillisilleen. Jos Vennamo olisi myynyt osakkeet pörssissä, ne olisi pitänyt myydä päivän hintaan. Vennamo teki pörssin ulkopuoliset kaupat. Toisaalta asiassa ei Geustin mukaan ole kyse pelkästään laiminlyönnistä.

- Kun Vennamon osakeomistuksesta nousi näin voimakas julkinen keskustelu, olisi ollut korrektia oikaista julkisuudessa olleet tiedot, hän sanoo.

Vennamo ei julkisuudessa seikkaperäisesti kertonut myyneensä osakkeitaan perheenjäsenilleen, vaan ilmoitti, että perheen omistus ei ole muuttunut.

STT-IA
5.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE