"Pullea persoonani on pitänyt jopa valjastaa opposition vaalivankkureiden vetäjäksi"

Vennamo syyttää kateutta ja pahansuopaisuutta



Soneran pääjohtaja Pekka Vennamo pitää osakekaupoistaan syntynyttä kohua vanhojen poliittisten kaunojen synnyttämänä selkäänpuukotuksena. Vennamo toimitti torstaina julkisuuteen vastineen, jossa hän oikoo vääriksi ja virheellisiksi katsomiaan julkisuudessa olleita tietoja.


Vennamo toteaa, että on uskomatonta, että suomalainen kateus ja pahansuopaisuus yrittävät tahria Soneran osakemyynnin saavutukset. Se on Vennamon mukaan luettu kansainvälisissä kommenteissa yleisesti Euroopan kaikkien aikojen parhaimmin onnistuneiden teleyhtiöiden listautumisten joukkoon.

- Vaikka ymmärränkin sen, että vanhat poliittiset kaunat houkuttelevat selkäänpuukotukseen, en olisi sentään uskonut Suomen valtionyhtiöiden historian menestyksellisimmän osakemyynnin kirvoittavan liikkeelle sellaista määrää henkilökohtaisia solvauksia ja loukkauksia, joita olen poliittisista lehdistä eilen ja tänään lukenut, Vennamo sanoo torstaina Kuusamoon päiväämässään vastineessa.

- Kovasti näyttävät vaalitaistelun ainekset olevan vähissä, kun minun vähäinen vaikkakin pullea persoonani on pitänyt valjastaa opposition vaalivankkureiden vetäjäksi, Vennamo toteaa.

Omistaja päätti osakkeiden myynnistä

Tiedotusvälineille osoittamassaan tekstissä Vennamo kertoo perineensä Soneran osakkeita merkinneen Oy Sijoituksen isältään yhdessä sisarustensa kanssa. Yhtiön perusti hänen isoisänsä. Pekka Vennamo osti yhtiön osakkeet sisariltaan lokakuussa.

Oy Sijoituksen omistama asunto myytiin lokakuussa. Siitä yhtiö sai rahat osakkeiden ostoon.

- Heti Soneran osakkaiden myynnin alettua 21.10.1998 merkitsin osakkeita sekä itselleni, perheenjäsenilleni että Oy Sijoitukselle. Merkinnöistä ilmoitin sekä liikenneministeriön virkamiehille että annin kotimaisen pääjärjestäjän Meritan edustajille. Samalla tiedustelin sitä, miten omistaja tulee suhtautumaan merkintöihini, Vennamo kertoo.

Jonkin ajan kuluttua Vennamo sai liikenneministeriön edustajilta ilmoituksen, että hänen merkintänsä tullaan hyväksymään sen suuruisina, kuin hän on ne tehnyt. Jos hänelle olisi kerrottu, että merkintöjä leikataan, hän olisi korottanut merkintäänsä.

- Ministeriö olisi toki voinut päättää, ettei minulle tai omistamalleni yhtiölle myydä ollenkaan osakkeita. Tällöinhän nekin olisi myyty muille kotimaisille tai ulkomaisille instituutioille samaan hintaan ja samoin ehdoin kuin minullekin, Vennamo toteaa.

Vennamo huomauttaa, jos omistaja olisi estänyt johdon omistukset, siitä olisi pitänyt kertoa myynnin yhteydessä julkisuuteen, sillä asialla olisi ollut merkitystä muille sijoittajille.

Vennamo kertoo, että jos hän ei olisi saanut ostaa Soneran osakkeita, hän olisi sijoittanut rahansa muihin tele- ja tietotekniikkayhtiöihin.

Kaikki tiedot olleet saatavilla

Vennamo sanoo tiedotteessaan, että kaikki häntä koskevat tiedot ovat olleet koko ajan julkisia ja kaikkien saatavilla pörssin sisäpiirirekisterissä.

- Järjestelmä on luotu myös helpottamaan tiedottamista niin, että jokaisesta omistuksen muutoksesta ei tarvitse erikseen tiedottaa. Siksi en erikseen julkistanut jo muutoinkin julkisia tietoja, Vennamo perustelee.

Vennamo myöntää, että ehkä syntynyttä keskustelua olisi hieman vaimentanut se, että julkiset asiat olisi julkistettu moneen kertaan ja eduskunnalle vielä erikseen.

STT-IA
31.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE