Ajan suunnassa lyhyesti


Mannerheim Internetiin

Suomen Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimia käsittelevä sivusto avattiin keskiviikkona Internetissä. Sivustossa on noin 300 internetsivua, lähes tuhat kuvaa ja Mannerheimiin liittyvää elokuva-aineistoa.

Sivuston tuottaneen Helsingin Suomalaisen Klubin webmaster Leif Eklöf kertoo, että sivuilla on nähtävissä myös ennen julkaisemattomia värikuvia jatkosodan alusta.

- Lisäksi sivustossa on mm. jalkaväenkenraali Adolf Ehnroothin haastattelu hänen Mannerheimiin liittyvistä muistoistaan. Haastattelu on esillä Real Audio -muodossa, Eklöf sanoo.

Sivuston on käsikirjoittanut professori Ohto Manninen. Helsingin Suomalaisen Klubin yhteistyökumppaneina ovat olleet Mannerheim -museo ja puolustusvoimat sekä monet säätiöt, yritykset ja yksityishenkilöt.

Sivuston osoite on www.mannerheim.fi. Sivut on toimitettu suomeksi, mutta tammikuussa ilmestyy ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Mannerheim -sivuston julkaiseminen on osa Helsingin Suomalaisen Klubin hanketta luoda kansallista sähköistä muistia.


Linuxista suomenkielinen versio

Tietokoneiden Linux -käyttöjärjestelmästä ilmestyy tänään suomenkielinen levitysversio. Tamperelaisen Suomen Ohjelmistotyön tuottama suomenkielinen versio on nimeltään SOT-Linux 5.2. Linux on suomalaista alkuperää, mutta sen käyttökieli on ollut pitkään englanti.

Suomenkielinen Linux perustuu yhdysvaltalaisen Red Hat -yhtiön tekemän versioon, joka julkistettiin marraskuun alussa.

Lisenssimaksuista vapaa Linux oli aikaisemmin lähinnä atk-alan ammattilaisten ja innokkaiden harrastajien ohjelmisto. Viime kuukausina sen suosio on lisääntynyt tavallisten käyttäjien keskuudessa ja oppilaitoksissa. Käyttäjiä onkin jo miljoonia.

Linuxin ohjelmoinnin pani alulle suomalainen Linus Torvalds vuonna 1991. Käyttöjärjestelmää on kehitetty talkoilla, joihin on osallistunut tuhansia ohjelmoijia eri puolilta maailmaa.

Linuxin periaatteena on ollut, että se on käyttäjilleen ilmainen. Kansallisia versioita on luonnehdittu puolikaupallisiksi, koska jakelupaketit käyttöoppaineen ja neuvontapalveluineen pitää ostaa.


Yhdysvallat ja Australia: Internet-kauppaa ei tule säännellä liiaksi

Valtioiden ei pitäisi säännellä sähköistä kaupankäyntiä kuin korkeintaan hyvin "kevyellä kädellä". Tätä mieltä ovat Yhdysvallat ja Australia, jotka esittivät maanantaina julkilausumassaan yhteisen näkemyksensä sähköisen kaupankäynnin tulevaisuudesta.

Maailman kauppajärjestön WTO:n tulisi maiden mukaan tukea sähköisen kaupankäynnin kasvua vähentämällä kauppaa vääristävää valtiollista sääntelyä ja parantamalla yritysten pääsyä maailmanlaajuiselle markkinapaikalle.

Verotuksen ja tullisäädösten pitäisi edistää varmuutta ja olla neutraaleja, tehokkaita sekä helppoja ymmärtää, julkilausumassa todetaan. Hallitusten olisi myös pyrittävä kehittämään maailmanlaajuisesti verkkokaupan edellytyksiä, kuten esimerkiksi sähköistä allekirjoitusta.


Varusmiehille kondomi joululahjaksi

Puolustusvoimat jakaa joulukuun aikana kaikille varusmiehille avaimenperän, jonka sisällä on kondomi. Avaimenperää koristaa muun muassa puolustusvoimien tornileijona sekä teksti "Lataa ja varmista".

- Puolustusvoimat haluaa joululahjallaan toivottaa kaikille varusmiehille turvallista joulua, kertoo kapteeni Jukka Haltia pääesikunnan tiedotusosastolta.

Tempaus kuuluu osana toissa vuonna aloitettuun turvallisuuskampanjaan. Kondomien jaon lisäksi kampanjaan kuuluu turvaseksiä koskevan tiedon antaminen varuskunnissa. Avaimenperä ja kondomi jaetaan kaikkiaan noin 31 000 varusmiehelle.


Amerikkalaiset ovat lahjahullua väkeä

Amerikkalaiset ostavat joululahjoja 3-5 kertaa enemmän kuin eurooppalaiset, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Yhdysvalloissa kuluttajat panostavat kuitenkin huokeampiin tuotteisiin kuin laatutietoiset vanhan mantereen kuluttajat.

Keskiverto jenkki ostaa tänä jouluna 25 lahjaa, paljastuu tiliyhtiö Deloitte & Touchen kyselytutkimuksesta. Ranskalaiselle riittää kahdeksan lahjahankintaa, britille seitsemän ja saksalaiselle viisi.

Näistä kansallisuuksista britit käyttävät yhteen lahjaan eniten rahaa - keskimäärin 335 markkaa. Saksassa yhden lahjan hintasatsaus on keskimäärin 315, Ranskassa 240 ja Yhdysvalloissa "vain" 160 markkaa.

Suomessa Kaupan keskusliitto on laskenut, että kaikkiin jouluostoksiin - eikä siis vain yhteen lahjaan - käytetään jokaista suomalaista kohti tänä jouluna noin 660 markkaa.


Sokrates cd-rom palkittiin Europrix 98 -kilvassa

Suomalainen äly- ja strategiapeli Sokrates cd-rom menestyi Europrix 98 -kilvassa Wienissä. Se voitti multimediakilvan koulutus- ja opetusohjelmien sarjan.

Cd-romin on ohjannut Lassi Tolonen ja tuottanut helsinkiläinen Everscreen Mediateam. Julkaisija on WSOY. Tolonen vastaanotti palkinnon sunnuntai-illan gaalatilaisuudessa Wienissä.

Palkintolautakunta kiitti Sokratesta ainutlaatuiseksi innovatiiviseksi tuotteeksi, joka tutkii filosofiaa ennalta-arvaamattomalla, humoristisella ja kaunokirjallisella tavalla.

Teos on ajankohtainen nuorille ja opiskelijoille, jotka haluavat tutkia filosofiaa ja ajatusten tärkeyttä kulttuurissamme, sanoo palkintolautakunta.

Sokrates cd-romin aisantuntijana käsikirjoitusvaiheessa oli filosofi Pekka Himanen. Multimediateoksen toteuttaneeseen työryhmään kuuluivat Mika Tuomola, dramaturginen suunnittelu; Yrjö Teinilä ääni; Pia Männikkö, grafiikka; Matti-Pekka Ratia, maalaukset; Harry Juutela, kuvaus; Tero Aarnio ja Tapani Salminen, ohjelmointi.

Kilpailuun lähetettiin runsaat viisisataa multimediatuotetta 26 Euroopan maasta. Kilpailusarjoja oli kaikkiaan kuusi. Sokrates cd-rom on palkittu myös useissa kotimaisissa multimediakilpailuissa. Kesällä romppu sai kunniamaininnan Media & Message -kilvassa.


Sähköisestä allekirjoituksesta ei vielä sopua

Sähköisen allekirjoituksen käyttöönotto Euroopan unionin alueella lykkääntyy. Brysselissä viime perjantaina kokoontuneet EU-maiden teleministerit eivät kyenneet sopimaan siitä, kuinka tarkasti allekirjoituksen teknisistä menetelmistä pitää säätää.

Suomi sekä mm. Ruotsi ja Britannia katsoivat, että säätelystä ei pidä tehdä liian yksityiskohtaista, koska tiukkoihin standardeihin sitoutuminen jo tässä vaiheessa jarruttaisi alan teknistä kehitystä. Suomesta kokoukseen osallistui liikenneministeri Matti Aura (kok).

Toista ääripäätä edustivat mm. Saksa, Ranska ja Italia, joiden mielestä allekirjoitukselle pitää asettaa tiukat vaatimukset, koska sillä olisi osittain samoja vahvoja oikeudellisia vaikutuksia kuten käsin tehdyllä allekirjoituksella.

Sähköistä allekirjoitusta voitaisiin käyttää esimerkiksi tietokoneen välityksellä käytävässä kaupassa ja tehtävissä sopimuksissa.

Allekirjoituksen tekemistä varten tietokoneeseen voitaisiin liittää lisälaite tai oma ohjelma. Nämä toimittaisi varmennepalvelun tuottaja, jolta toinen osapuoli voisi varmistaa, että koneellisesti annettu allekirjoitus on aito.

Sopiminen koko EU:n alueella kelpaavasta sähköisestä allekirjoituksesta lykkääntyy näillä näkymin ainakin ensi kevääseen ja mahdollisesti vielä heinäkuussa alkavalle Suomen puheenjohtajakaudelle.

Koonnut: IA
3.12.1998


AJASSA -SIVULLE