Kolme muskettisoturia on vannonut valanAmerica Online osti Netscapen ja Sun Microsystems tulee mukaan yhteistyöhön. Microsoftin vastustamisen lisäksi yhteenliittymällä on laajempia tavoitteita. Fuusiosta on kaikille etua, ehkä jopa Microsoftille sen oikeudenkäynnissä, mutta yhteenliittymän toimivuus voi olla toinen juttu. Microsoftille siitä ei ainakaan toistaiseksi ole uhkaajaksi.


Monen väkäpöksyisen Internet-pioneerin alahuuli värähti, kun America Online osti osakevaihtoa käyttäen Netscapen 4,2 miljardilla. Lisäksi Sun Microsystems tulee mukaan yhteistyöhön kolmivuotisella sopimuksella. Sun maksaa AOL/Netscapelle 350 miljoonaa dollaria ohjelmalisensseistä ja vastineeksi ryhmä ostaa Sunilta 500 miljoonalla dollarilla palvelimia.

AOL:n ja Netscapen yhdistyminen sekä AOL:n sopimus Sun Microsystemsin kanssa synnyttää Internetiin laaja-alaisen yhtiön. Yhtiöllä on hallussaan niin paljon teknologiaa ja sisällöntuotantoa, että se kykenee haukkaamaan itselleen huomattavan markkinaosan Internetissä. Yhteenliittymän on tarkoitus tarjota kunnon vastus Microsoftille.

AOL ymmärtää hyvin massamarkkinoiden tarpeita ja sillä on laaja tilaajakunta. Netscape hallitsee Internet-tekniikan selaimillaan ja sähköisen kaupankäynnin ohjelmillaan. Sun tuo mukaan Javan, teknologiaosaamista, laitteistoja ja markkinointiorganisaationsa.

America Online on yllättänyt kehityskyvyillään

America Online on Yhdysvaltojen suurin Internet- ja online-palvelujen tarjoaja. Tilaajia on 14 miljoonaa, työntekijöitä 8 500 ja liikevaihto noin 2,6 miljardia dollaria. Markkina-arvo on huikeat 40,9 miljardia dollaria.

AOL tekee rahaa yhteysmaksuilla, kotisivujensa mainostilalla ja internet-kauppiaiden kanssa tekemillään markkinointisopimuksilla, joiden mukaan yhtiö saa tietyn prosentin AOL:n käyttäjien tekemistä ostoksista.

America Onlinelle ovat jotkut olleet jo lukemassa madonlukuja. On-line-palvelujen katsottiin olevan kuolemassa Internetin myötä. Yhtiö on kuitenkin osoittanut hämmästyttävää kehitys- ja sopeutumiskykyä, ja nyt se on Internetin suurin palveluntarjoaja.

AOL on vahva kuluttajapuolella, sen palveluilla on hämmästyttävät 14 miljoonaa tilaajaa. Netscape puolestaan on panostanut palvelinohjelmineen yrityspuolelle. AOL:lle avautuvatkin kaupan myötä pienten ja keskisuurten yritysten markkinat. Lisäksi kaupasta voi olla apua Euroopan valloittamisessa.

Netscape on hyvä yhtiö mutta vaikeuksissa

Netscape puolestaan on kärsinyt raskaasti Microsoftin vyörytyksessä. Sen selainohjelman markkinosuus on romahtanut 50 prosenttiin ja tappioita on tullut paljon. Netscapen osakkeiden pörssikurssi on myös laskenut kuin lehmän häntä. Lopulta Netscape myytiin hinnalla, joka on alle puolet sen huippuvuoden 1995 osakkeiden markkina-arvosta.

Microsoft on jakanut selaintaan ilmaiseksi ja tehnyt siitä erottamattoman osan käyttöjärjestelmäänsä. Netscape on ollut pakko etsiä muita tulonlähteitä, mutta ne eivät ole niin vahvoja kuin mitä Netscape väittää. Netscape saa tuloja suosituista kotisivuistaan, joita se kutsuu Netcenteriksi, ja yrityksille myytävistä palvelinohjelmistaan.

The Economistin mukaan palvelinohjelmistojen markkinoilla Netscape on kärsinyt siitä, että yhtiöt pelkäävät joutuvansa Microsoftin hampaisiin. Netcenterin uhkana puolestaan on ollut Microsoft Explorerin lopullinen voitto selainmarkkinoilla.

Netscapella on työntekijöitä 2 310, viime vuoden liikevaihto oli 533,9 miljoonaa dollaria. Markkina-arvo on 4,16 miljardia dollaria.

Sun on tietotekniikan raskassarjalainen

Sun Microsystemsin tulo mukaan yhteistyöhön antaa lisää pontta taistelussa Microsoftia vastaan. Sun suunnittelee ja valmistaa ohjelmistoja, tietokoneita ja verkkojärjestelmiä. Sun on myös tunnettu Java-kielen kehittäjänä.

Sun tulee mukaan liittoutumaan teknologia- ja markkinointikumppanina. Sunin tehtäväksi tulee Netscapen ohjelmistojen jakelun ja tukitoimintojen hoitaminen. Tähän Sunilla onkin hyvät mahdollisuudet, koska sillä on kentällä 7.000 työntekijää.

Sun pääsee sopimuksen avulla myymään täyttä palvelinpakettia olematta riippuvainen ulkopuolisesta ohjelmistotalosta. Näillä eväillä Sun kykenee tarjoamaan kelpo vastuksen Microsoftille, IBM:lle ja Lotukselle.

Sunilla on työntekijöitä 26 300 ja liikevaihtoa noin 9,8 miljardia dollaria. Yhtiön markkina-arvo on 27,1 miljardia.

Verkkokauppa kiinnostaa

Yksinomaan Microsoftin vastaista puolustustaistelua varten ei yhteenliittymä ole syntynyt, vaan ainakin yhtä tärkeä syy on päästä hallitsemaan laajenevan sähköisen kaupankäynnin jakelukanavia. Jakelukanava koostuu tietokoneiden lisäksi ohjelmista, palveluista ja web-sivuista.

AOL:n, Netscapen ja Sunin yhteenliittymä kykenee tarjoamaan yrityksille täydellisen sähköisen kaupankäynnin palvelu- ja tuotepaketin. Siihen kuuluvat Sunin palvelimet, Netscapen ohjelmistot, erilaiset tukipalvelut sekä sopimukset web-sivujen esillepääsystä joko kuluttajille suunnatuilla AOL:n kotisivuilla tai yrityskeskeisemmässä Netscapen Netcenterissä.

AOL:n kotisivut ja Netscapen Netcenter ovat Yahoon ohella Internetin suosituimmat sivut. AOL:n kotisivuilla käy AOL:n omien tilaajien lisäksi vielä 10 miljoonaa muuta kävijää kuukaudessa. Netscapen Netcenterillä on 15 miljoona kävijää kuukaudessa.

Yhdysvalloissa arvioidaan olevan 54 miljoonaa Internet-käyttäjää, joten hallitsevaan asemaan markkinoilla ei hevin pääse. Toisaalta Internetin liikennettä ohjaavien sivujen eli porttien ylläpitäjien asema muodostuu hyvin vahvaksi kauppiaiden, sisällöntuottajien ja mainostajien suuntaan.

AOL:n kotisivut ovat jo nyt Internetin suurin kauppakeskus, jossa on esillä yli 400 sähköistä myymälää. Financial Timesin mukaan 70 prosenttia Internetin käyttäjistä ovat joko AOL:n jäseniä tai Netscapen käyttäjiä. Analyytikoiden mukaan uusi fuusioitunut yhtiö saa napattua jopa kolmasosan nopeasti kasvavista Internetin mainostuloista.

Tänä jouluna Financial Timesin mukaan Internetissä ennustetaan tehtävän ostoksia 2,3 miljardilla dollarilla (viime vuonna luku oli 1,1 miljardia). Vuoteen 2002 mennessä kaupan on ennustettu kasvavan 400 miljardiin dollariin ja 2010 mennessä jopa 2 500 miljardiin. Ennusteet ovat kyllä aika tuulesta temmattuja, esimerkiksi varovaisempi Forrester Researchin arvio on vain 35 miljardia dollaria vuonna 2002.

Uudet laitteet ja ohjelmat ovat tulossa

Yhteenliittymällä on muitakin suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Tarkoitus on kehittää ohjelmia, joiden avulla Internetiin saa yhteyden taskukokoisilla vekottimilla, kuten älykkäillä kännyköillä ja muilla kommunikaattoreilla.

Yhtiöt kehittävät jo nyt halpoja, kannettavia Internet-laitteita, joiden avulla olisi mahdollista käyttää verkkopalveluja helposti ja mistä tahansa. Laitteet saattavat tulla jopa niin halvoiksi, että niitä voisi jakaa ilmaiseksi Internet-palvelujen tilaajille.

Suunnitelmissa on myös kehittää Windowsin työpöydän tilalle oma asiakaskohtaisesti sovitettu työpöytä, jolta pääsisi käyttämään palvelinkoneella olevia ohjelmia. Ammattimaisesti hoidetulle palvelimelle tallentuisivat myös asiakkaan omat tiedostot.

Onnistuessaan tälläiset suunnitelmat voivat johtaa suuriin mullistuksiin sekä Internetissä että koko tietotekniikka-alalla.

Pysyykö homma hanskassa

Yhteenliittymästä saatavat edut näyttävät selviltä, mutta ongelmia saattaa syntyä kumppanusten yhteistyössä. Yritysten arvojen ja toimialojen välillä on melkoisia eroja. Sunin pelkkä sopimuksenvarainen mukanaolo voi vielä lisätä ongelmia.

AOL on ydinosaamiseltaan interaktiiviseen mediaan keskittynyt yhtiö. Se tuntee massamarkkinoiden tarpeet ja tekee kaikkensa tehdäkseen palvelunsa mahdollisimman miellyttäviksi kuluttajille. Netscape taas on ohjelmistotalo ja sen työntekijät ovat nörttejä, joiden maailmankuvaan kuuluu tiettyä idealismia.

AOL on ilmoittanut jättävänsä Netscapelle paljon itsenäisyyttä ja tekevänsä yhtiössä mahdollisimman vähän muutoksia. Lopputulos jää nähtäväksi, arvomaailmojen törmäys saattaa kuitenkin olla väistämätön.

Myös AOL itse on muutosten edessä laajentuessaan kuluttajamarkkinoilta yritysmarkkinoille. Yritysasiakkaat ovat vaativia ja edellyttävät luotettavuutta ja palvelua eri tavalla kuin kuluttajat. Yritysmarkkinoilla AOL joutuu kilpailemaan sellaisia yrityksiä vastaan kuin IBM, Oracle ja Microsoft.

Sunin yhteistyö Netscapen kanssa voi osoittautua hankalaksi. Netscape on ollut kriittinen Sunin tavasta käsitellä Javaa. Lisäksi Sunin täytyy ottaa huomioon muutkin Internet-palvelujen tarjoajat. Jos tilanne alkaa mennä hankalaksi, joutuu Sunin sitoutuminen AOL:iin ja Netscapeen tiukoille.

Internet on hyvin dynaaminen toimintaympäristö ja saa nähdä, kuinka liittoutuma tulee kestämään.

Microsoft yrittää hyötyä fuusiosta

Kaupan julkistamisen jälkeen yritysten kurssit nousivat pörssissä, eniten kohosi America Online. Hassua sinänsä, mutta myös Microsoftin kurssi nousi. Syynä olivat arvelut siitä, että AOL:n ja Netscapen yhdistyminen vie pohjan pois Yhdysvaltain hallituksen Microsoftia vastaan ajamalta antritrustijutulta.

Microsoft onkin yllättäen vaikuttanut tyytyväiseltä uuden liittouman synnystä. Microsaftin lakimiesten mukaan liittouma osoittaa kilpailun toimivan hyvin korkean teknologian sektorilla. Hallituksen tulisi siis jättää se rauhaan.

Microsoftin asianajajan William Neukomin mukaan kauppa todistaa, mitä Microsoft on koko ajan sanonut. Tietokoneala muuttuu jatkuvasti, kilpailu on armotonta eikä yksikään yhtiö kykene valvomaan teknologian tarjontaa.

The Economistin mielestä Microsoftin väitteessä on kuitenkin kaksi ongelmaa. Ensinnäkään se ei anna mitään laillisuutta ohjelmistojätin aikaisemmalle kilpailun vastaiselle toiminnalle. Toiseksi AOL:n ja Netscapen sopimus ei synnytä välittömästi uutta voimatekijää, puhumattakaan siitä, että se merkittävästi vähentäisi Microsoftin ylivaltaa markkinoilla.

Päinvastoin Nescapen halu tehdä sopimus AOL:n kanssa vain vahvistaa sen, miten menestyksellinen Microsoftin strategia kilpailijansa eliminoimiseksi on ollut.

Onko Microsoftin valta-asema uhattuna?

AOL siirtyy kaupan myötä pois Microsoftin leiristä Sunin ja Oraclen jengiin. Tässä voi vielä olla Microsoftilla nielemistä, kun tulevia Internetin standardeja luodaan. Microsoft on pitänyt Sunin kehittämää Javaa uhkana itselleen, koska sillä tehyjä ohjelmia voi ajaa kaikissa käyttöjärjestelmissä.

Yhteenliittymän vahvuudet verkossa ovat selvät. AOL:lla on ote suuriin kuluttajajoukkoihin, Netscapella on syvällinen internet-osaaminen ja Sunilla on Javan lisäksi pelit ja vehkeet. Mutta Microsoft on paljon vahvempi: sillä on hallitseva markkina-asema, valtavat rahoitusmahdollisuudet, teknologinen osaaminen ja vahva strateginen näkemys.

Windows pyörii käyttöjärjestelmänä yli 90 prosentissa maailman henkilökohtaisista tietokoneista. Microsoft hallitsee sitä näkymää, joka ensimmäiseksi avautuu käyttäjän silmien eteen tietokoneen ruudulle. Se on varsin arvokas näkymä, sillä siitä avautuu tie Internetiin, joka muiden mainioiden ominaisuuksiensa ohella on maailman suurin ostoskeskus.

Ei edes AOL voi sanoa noin vain hyvästi tuollaiselle mahtitekijälle. AOL:lla on ollut sopimus Microsoftin kanssa Explorer-selaimen jakelusta. Vastineeksi AOL on saanut logonsa Windowsin työpöydälle. Sopimus päättyy vuoden lopussa, mutta Financial Timesin mukaan AOL harkitsee Netscapen ostamisesta huolimatta sopimuksen jatkamista.

HEIKKI JANTUNEN
4.12.1998

(Lähteet: ABC, Financial Times, The Economist)

Linkkejä:
America Online
Netscape Netcenter
Sun Microsystems


TALOUS -SIVULLE