Jeltsin erotti avustajiaan ja palasi sairaalaanVenäjän presidentti Boris Jeltsin palasi maanantaina sairaalaan oltuaan vain kolme tuntia työpaikallaan Kremlissä. Presidentin lehdistöedustaja Dmitri Jakushin sanoi presidentin viipyvän sairaalassa kunnes hänen keuhkokuumeeseen saamansa hoitokuuri on päättynyt.


Jeltsin saapui Kremliin yllättäen maanantaiaamuna, vaikka Kremlin edustaja oli vain vähän aiemmin sanonut, ettei häntä odoteta vielä työpaikalle.

Kolmen tunnin aikana Jeltsin ennätti erottaa vaikutusvaltaisen henkilökuntapäällikkönsä Valentin Jumashevin ja kolme muuta avustajaa.

Jeltsin huolissaan hallituksesta

Jakushin perusteli Jeltsinin pikavierailua työpaikalle sillä, että presidentti oli huolissaan hallituksen kyvystä taistella korruptiota, poliittisia äärisuuntauksia ja alueellisia erillispyrkimyksiä vastaan.

- Viimeaikaiset tapahtumat ovat vähentäneet luottamusta presidentin auktoriteettiin sekä auktoriteettiin yleensä, eikä tätä voi hyväksyä, kertoi Jakushin presidentin sanoneen.

Jakushinin mukaan presidentti oli valittanut, että "voimarakenteiden" eli puolustus- ja turvallisuusministeriöiden sekä hallinnon välinen yhteistyö ei toimi.

Uutistoimisto Itar-Tass sanoi maanantaina, että Jeltsinin uudelleenjärjestelyt virkakoneistossa vahvistavat hänen asemaansa.

Jumashevin tilalle Jeltsin nimitti presidentin turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Bordjuzhan. Bordjuzha säilyttää entisen virkansa samalla kun hän ryhtyy johtamaan kooltaan valtavaa sekä byrokraattista presidentinhallintoa.

Muut erotetut ovat presidentinhallinnon ensimmäinen varapäällikkö Juri Jarov ja kaksi muuta henkilökuntapäällikön sijaista Mihail Komissar ja Jevgeni Savostjanov. Jarov siirrettiin toiseen virkaan presidentin edustajaksi parlamentin ylähuoneeseen eli liittoneuvostoon.

Arvaamaton sairastaja

Arvaamattomaksi sanottu Jeltsin on ennenkin irtisanonut avustajiaan heti palattuaan töihin sairaslomien jälkeen, joita hänellä on ollut useita parin viime vuoden aikana. Hän ei ole kuitenkaan aiemmin palannut takaisin hoitoon näin nopeasti.

Jeltsinille tehtiin sydämen ohitusleikkaus kaksi vuotta sitten ja hän on sen jälkeen aika ajoin kärsinyt hengitystiehyeiden sairauksista. Tämänkertainen sairasloma alkoi 22. marraskuuta, eikä sen loppua siis tiedetä.

Jeltsinillä on sairaslomansa aikana kuitenkin ollut useita työtapaamisia. Viimeksi perjantaina Jeltsin neuvotteli pääministeri Jevgeni Primakovin kanssa hallituksen taloussuunnitelmista.

Jeltsinin avustajat ovat viime viikkojen aikana sanoneet, ettei 67-vuotiaalla presidentillä ole enää valtaa Venäjän päivänpolitiikassa. Myös monien länsimaisten Venäjän-asiantuntijoiden mukaan Jeltsinillä ei enää ole pitävää otetta Venäjän tapahtumiin. Jeltsin hallitsee kuitenkin edelleen mm. Venäjän ydinaseita.

Avustajien mukaan presidentti aikoo pysytellä vallassa vuonna 2000 päättyvän kautensa loppuun.

STT-IA
7.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE