ETLA: Ensi vuoden talous kasvaa elektroniikkateollisuuden ja kuluttajien voimallaElinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n mukaan ensi vuoden talouskasvu tulee pääosin kotimaisesta kulutuksesta ja elektroniikkateollisuuden viennistä.


Vaikka ETLA laski tuoreimmassa suhdanne-ennusteessaan hieman talouden kasvuarviotaan ensi vuodelle, ennustepäällikkö Markku Kotilainen pitää ensi vuoden talousnäkymiä vielä kohtuullisen hyvinä.

ETLA:n arvion mukaan kokonaistuotanto kasvaa ensi vuonna 3 prosenttia, kun vielä alkusyksystä se laski kasvun olevan 3,5 prosenttia. Pieni tarkennus johtuu edelleen hieman huonontuneista kansainvälisen talouden näkymistä.

Arvioon tämän vuoden BKT:n kasvusta ei ole tehty muutoksia eli kasvun arvioidaan olevan 5 prosenttia.

Kotilainen tähdensi, että ETLA:n arvio elektroniikkateollisuuden ensi vuoden viennin kasvusta on selvästi varovaisempi kuin sen veturi Nokia on arvioinut.

ETLA:n näkemyksen mukaan elektroniikkateollisuuden viennin kasvu laskee tämän vuoden 25:stä noin 15 prosenttiin.

Sen kasvun myötä koko teollisuuden vienti kasvaa ensi vuonna noin 4 prosenttia. Se puolittuu tämän vuoden 9 prosentista, sillä kansainväliset kriisit heikentävät teollisuustuotteiden vientiä.

Työttömyysaste 10,5 prosenttiin

Metsäteollisuuden viennin kasvua rajoittaa myös se, että koneet käyvät jo nyt lähes täysillä.

Myös työttömyyden ennustetaan parantuvan hieman aiemmin arvioitua hitaammin. Eniten uusia työpaikkoja on luvassa rakennus- ja palvelualoille.

Ensi vuoden työttömyysasteen ETLA laskee olevan noin 10,5 prosenttia. Syksystä lukemaa on heikennetty 0,5 prosenttiyksiköllä.

Riskit edelleen maailmalta

Kotilainen toisti jo syksyllä esitetyn kriisiarvion olevan voimassa, sillä suurin riski on edelleen maailman talouskriisien kärjistyminen.

ETLA:n toimitusjohtaja Pentti Vartia kuvasi tilannetta sanomalla, että nyt tehty arvio on epävarmempi kuin vuosi sitten samaan aikaan tehty arvio.

Tästä huolimatta lähdemme siitä, että 60 prosentin todennäköisyydellä kokonaistuotanto kasvaa ensi vuonna 1-5 prosenttia, hän sanoi.

Kotilaisen mukaan myös elektroniikkateollisuuden vahvalla painoarvolla on omat riskitekijänsä, sillä yllättävät muutokset näkyvät nopeasti koko teollisuustuotannossa ja myös kokonaistuotannossa.

Tämän vuoksi uusia kasvutuotteita pitäisi löytää tilanteen tasapainottamiseksi. Kotilaisen mielestä suomalaisten on panostettava erityisesti markkinointiin.

STT-IA
4.12.1998


TALOUS -SIVULLE