Suurimmat kaupparyhmät lupaavat euro-hinnat näkyviin jo ensi vuoden alussaAinakin suurimmat kaupparyhmät ilmoittavat tuotteiden hinnat myös euroina jo ensi vuoden alusta, vaikka eurosetelit ja kolikot tulevat käyttöön vasta vuonna 2002.


Palvelulla K-kauppiaat ja S-ryhmä haluavat osaltaan totuttaa kuluttajia eurojen ja senttien käyttöön. Sen katsotaan olevan hyödyksi myös henkilökunnalle.

Kaksoishinnat ovat luvassa tärkeimpiin tuotteisiin, kassakuitin loppusummaan sekä tarjousmainoksiin ja -esitteisiin.

Kaksoishinnat otetaan käyttöön sen jälkeen, kun vaihtosuhde on lopullisesti sovittu ja kaupat saavat eurohinnat tietojärjestelmiinsä.

K-ryhmässä tämän kerrotaan tapahtuvan heti vuoden alussa. S-ryhmässä tarkka aikataulua ei ole lyöty kiinni, mutta myös siellä pyrkimys on päästä liikkeelle mahdollisimman nopeasti vuoden vaihduttua.

Mukaan lähteviin kauppojen oviin tulee eurotarra. EU on luvannut toimittaa ne kaupalle huhtikuussa. Kaupparyhmien päätös perustuu Euroopan kauppa- ja kuluttajajärjestöjen viime kesänä tekemään sopimukseen.

Siinä kauppa lupautui opastamaan asiakkaitaan euron käyttöön. Kauppa ilmoitti vapaaehtoisessa sopimuksessa käyttävänsä mm. aina virallista muuntokurssia ja noudattavansa sen pyöristyssääntöjä.

Tilirahana euro tulee käyttöön jo ensi vuoden alussa, kun 11 EU-maata siirtyvät Euroopan rahaliiton EMU:n kolmanteen vaiheeseen.

Jatkuvasti käytettävistä tuotteista helpoin oppia

K-päivittäistavarakauppiasyhdistyksen puheenjohtaja diplomikauppias Kalevi Sivonen kertoo, että jo nyt pääosalla ryhmän ruokakaupoista on tietojärjestelmä, jolla kaksoishinnat voidaan tulostaa ohjelmamuutosten jälkeen.

Sivosen mukaan poikkeuksena ovat elektronisten vaakojen hintanäytöt ja -etiketit. Niihin kaksoishinnat on teknisesti vaikea saada. Myös K-erikoiskaupassa on valmiudet kaksoishinnoitteluun, mutta koska näitä tuotteita ostetaan harvemmin pääpaino kohdistetaan eniten ostettaviin tuotteisiin.

S-ryhmässä euro-projektista vastaava Jorma Koistinen tähdentää elintarvikkeiden kaksoishinnoittelun tärkeyttä. Koska niitä ostetaan jatkuvasti, uusien hintojen oppiminen käy niistä helpoimmin, hän tiivistää.

Kaksoishinnoittelun avulla kuluttajien toivotaan olevan niin hyvin perehtyneitä euro-hintoihin, että kahden rahan rinnakkaiskäyttö jää mahdollisimman lyhyeksi. Kuluttajat ovat vaatineet pitkää rinnakkaiskäyttöä, kun taas mm. kauppa on toivonut lyhyttä kahden rahan käyttöaikaa.

Maitolitra 60 senttiä

Jos maitolitra maksaa ensi vuoden alussa nykyiset noin 3,80 markkaa, se tekee eurohinnoilla runsaat 60 senttiä.

280 markan ruokaostosten loppusumma on puolestaan hieman vaille 47 euroa. Lopulliset kurssit lyödään lukkoon joulukuun lopussa.

Suomen Pankin virallisessa noteerauksessa yksi ecu oli perjantaina 5,96096 markkaa. Yksi euro tulee vastaamaan yhtä ecua.

Jos maitolitra ja edellinen ruokalasku muutetaan euroiksi perjantain virallisella kurssilla, hinnat olisivat 64 senttiä sekä 46 euroa 97 senttiä. Myös euroon opastavat myöntävät, että vaihtokerroin vaikeuttaa nopeaa siirtymistä yksiköstä toiseen.

Nopeimmat ovat ehtineet hyödyntää asiaa uusissa liikelahoissaan. Esimerkiksi avaimenrenkaassa roikkuvaan pikkulaskuriin voi syöttää euron vaihtokurssin ja ilmoitettu summa vaihtuu nappia painamalla euroista markoiksi tai päinvastoin.

STT-IA
4.12.1998


TALOUS -SIVULLE