Eurooppa-yhtiöstä ei sopua EU:ssaSäännösten luominen uudenlaisille ns. Eurooppa-yhtiöille lykkääntyy edelleen. EU:n työministerit eivät päässeet keskiviikkona sopuun henkilöstön edustuksesta tällaisten yhtiöiden hallinnossa.


Lopputulos oli suuri pettymys erityisesti Itävallalle, joka oli ottanut tavoitteeksi ratkaisun aikaansaamisen pitkään vireillä olleessa asiassa pian loppuvan EU-puheenjohtajakautensa aikana.

Kokouslähteiden mukaan kompromissin hakeminen kaatui erityisesti Espanjan vastustukseen. Espanjassa on pelätty, että siellä tuntematon henkilöstön osallistumisoikeus tuotaisiin näin "keittiön kautta" kansallisiin yhtiöihin.

Brysselin kokoukseen osallistunut Suomen työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) oli niin pettynyt tilanteeseen, ettei hän välittänyt lainkaan tulla kertomaan tuloksettomista neuvotteluista.

Saksa aikoo viedä asiaa eteenpäin

Kiista henkilöstön osallistumisesta on estänyt etenemisen myös muiden asiaan liittyvien säännösten luomisessa. Uusi Eurooppa-yhtiön toimintamalli helpottaisi useammassa EU-maassa toimivien yritysten oloja mm. vähentämällä byrokratiaa.

Eurooppa-yhtiö voisi syntyä esimerkiksi kahdessa EU-maassa toimivan yhtiön fuusiona tai jos yrityksellä on tytäryhtiö toisessa EU-maassa.

Ehdotuksen mukaan henkilöstön edustuksesta yrityksen hallinnossa pyrittäisiin ensin sopimaan yrityksen sisällä. Jos sopimusta ei synny, otettaisiin käyttöön EU:n määräämä vähimmäistaso.

Asiaa ei päästetä hautautumaan toistuvista takaiskuista huolimatta. Saksan työministeri Walter Riester teki selväksi, että Saksa aikoo tammikuussa alkavalla puheenjohtajakaudellaan viedä asiaa eteenpäin.

Riesterin mukaan Eurooppa-yhtiöitä tarvitaan, jotta yritysten keskittyminen ei tapahdu ilman mitään sääntöjä, ja henkilöstön osallistumiselle täytyy olla vähimmäisvaatimukset.

STT-IA
4.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE