FAO: Kolmannen maailman kaupungit kasvavat rajustiKehitysmaiden kaupunkien hillitön kasvu aiheuttaa vaikeita ongelmia niiden väestön ruokkimisessa, sanoo YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tuoreessa selonteossaan.


Esimerkiksi Bangladeshin pääkaupungilla Dhakalla on 1 300 uutta suuta ruokittavana joka päivä.

Maailman kaupunkiväestö ylittää vuonna 2005 maaseudulla asuvan väestön, ja seuraavan 20 vuoden ajan yli 90 prosenttia väestönkasvusta tapahtuu kolmannessa maailmassa.

Vuonna 2000 maailmassa on 20 kaupunkia, joissa on yli 10 miljoonaa asukasta. Kuusi niistä on Amerikan mantereella (New York, Los Angeles, Mexico City, Rio de Janeiro, Sao Paulo ja Buenos Aires) ja 12 Aasiassa (Tokio, Osaka, Soul, Peking, Tianjin, Shanghai, Manila, Dhaka, Kalkutta, Delhi, Karachi ja Bombay).

Tällaiset suurkaupungit vaativat 6 000 tonnia ruokaa päivässä, FAO on laskenut.

Miljardi köyhää kaupungeissa vuonna 2000

Samalla järjestö varoitti, ettei kaupunkien perusrakenne pysy kasvuvauhdissa mukana. Kasvun tuloksena saattaa olla sekasortoinen ja laiton rakentaminen, hökkelikylät, ylikansoitus, lahjonta ja surkeista saniteettioloista johtuvat sairaudet.

Maailmanpankin arvion mukaan köyhien kaupunkiasukkaiden määrä kasvaa rajusti vuoteen 2000 mennessä. Vuonna 1990 heitä oli noin 400 miljoonaa, mutta Maailmanpankin ennusteen mukaan vuonna 2000 heitä on jo miljardi.

Tällaiset köyhät perhekunnat saattavat joutua kuluttamaan 60-80 prosenttia tuloistaan pelkästään ruokaan. Tämä on 30 prosenttia enemmän kuin maaseudulla ja kaupunkiperheiden ruokavalio on huomattavasti huonompi, FAO toteaa.

STT-IA
4.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE