Maailmanpankki: Kehitysmaat kärsivät eniten laskusuhdanteesta


Maailmanpankki arvioi kehitysmaiden kärsivän suhteessa eniten maailmantalouden suhdanteiden kääntymisestä laskuun lähivuosina. Kun kehitysmaiden bruttokansantuote vielä viime vuonna kasvoi kesimäärin 3,2 prosenttia, ennustaa Maailmanpankki kehitysmaiden talouksien supistuvan tänä vuonna 0,4 prosenttia.


Maailmanpankki julkisti maailmantalouden tilaa käsittelevän vuosiraporttinsa keskiviikkona Washingtonissa. Raportin mukaan globaalin talouden kääntyminen kasvuun näyttäisi mahdolliselta jälleen vuonna 2001 edellyttäen, että Aasian ja Venäjän talouskriisit on saatu hallintaan.

Maailmantalouden kasvu on tänä vuonna Maailmanpankin arvion mukaan vain 1,8 prosenttia eli puolet edellisvuotisesta. Vielä vuonna 1999 kasvu on vain 1,9 prosenttia.

Lyhyellä aikavälillä on taantuman vaara edelleenkin huomattava, Maailmanpankki uskoi.

Maailmanpankin arviot ovat hieman pessimistisempiä kuin sen sisarjärjestön Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) syyskuussa esittämät arviot. IMF uskoi maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 2,0 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Maailmanpankki arvosteli vuosiraporttinsa julkistamistilaisuudessa IMF:n suosituksia Aasian talouskriisissä. IMF:n talousreseptit saattavat IMF:n mukaan johtaa jopa tilanteen pahenemiseen entisestään Aasiassa. Maailmanpankin asiantuntijat ovat usein ennenkin arvostelleet IMF:ää, joka Maailmanpankin mielestä luottaa liiaksi korkeiden korkojen siunauksellisuuteen Aasian talouskriisissä.

Maailmanpankin pääekonomisti Joseph Stiglitz sanoi keskiviikkona, että erittäin korkeat korot eivät palauta luottamusta talouteen, vaan saattavat johtaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin levottomuuksiin, mikä puolestaan heikentää luottamusta talouteen.

STT-JHL
4.12.1998


TALOUS -SIVULLE