Laskettelua netissäLumi on jo peittänyt kukat laaksosessa, laskettelurinteet auenneet pikku pakkasessa. Laskettelukärpäsen pureman saanut voikin tutustua Internetin kautta Suomen laskettelukeskuksien tarjontaan.


Ylläs on yksi tunnetuimmista laskettelukeskuksista. Ylläksen tarjontaan kuuluu 35 rinnettä, joista pisin on kolme kilometriä sekä 250 km:n latuverkosto. Ylläksellä on toistakymmentä ravintolaa ja mahdollisuus hotelli-, mökki- tai matkailumajamajoitukseen.

Ylläksen webbisivut tarjoavat lähes täydellisen esittelyn palveluista ja tapahtumista, mutta rinnekartta sekä tarkempi esittely rinteistä ovat asioita, mitä moni myös nettisivuilta kaipaisi. Samoin sijaintikartta kertoo lähinnä sen, että suunta pohjoiseen, tarkempaa karttaa ei ole.

Toinen tunnettu laskettelukeskus on Pyhätunturi. Nettisivut ovat toteutukseltaan tyylikkäät, mutta raskaat ladata, koska lähes kaikki on sivuilla toteutettu kuvien avulla.

Pyhän tarjontaan kuuluu kymmenkunta ravintolaa sekä majoitusvaihtona hotellihuoneet, huoneistohotelli, mökkimajoitus tai majoittuminen omalla asuntovaunulla. Sivuilta löytyy rinteiden esittelyt sekä rinnekartta, jonka voi ladata Windowsin taustakuvaksi. Sijaintikarttaa sivuilta ei löydy.

Ruka on kolmas tunnetuimmista laskettelukeskuksista. Sivut esittelevät Rukan 28 eri rinnettä sijainneittain lajiteltuna. Rinteistä on myös valokuvat, joista tosin lienee unohtunut rinteiden merkinnät, joihin rinneteksteissä viitataan. Sivuilla esitellään myös toistakymmentä lähialueen ravintolaa sekä majoitusvaihtoehdot hotellista mökkeihin. Tarkempaa sijaintikarttaa nämäkään sivut eivät tarjoa.

Luikonlahdessa, 468 km Helsingistä, sijaitseva Maarianvaaran laskettelukeskus on 8 rinteen laskettelukeskus, joka tarjoaa lisäksi halfpipen sekä lasten oman rinteen. Hoidettuja hiihtolatuja on 30 km sekä kolmen kilometrin valaistu latu. Majoitusvaihtoehtoina ovat hotelli-, mökki- tai asuntovaunumajoitus 100 paikkaisella alueella.

Alueen tarjontaan kuuluu myös virkistyskalastuslampi, jossa talviaikaan voi viettää päivän pilkkien sekä moottorikelkkasafarit ja lumikenkävaellukset.

7-rinteinen Riihivuori tarjoaa sivuillaan rinnekartan, josta käy hyvin ilmi myös oheispalvelut kuten asuntovaunualue. Toisena majoitusvaihtoehtona on alueella sijaitseva lomakylä. Sivujen tarjonta on melko pintapuolista, kaikki osa-alueet on toki tarjolla, mutta syvällisempää esittelyä ei ole. Sivujen parhaisiin puoliin kuuluu tarkat sijantikartat sekä mahdollisuus tilata esite lomake täyttämällä.

Louekallion laskettelukeskus on jossakin Pohjanmaalla sijaitseva 3-rinteinen laskettelukeskus. Juuri muuta tietoa sivuilta ei löydykään, edes yhteystietoja sivulle ei ole laitettu. Tosin sivu kuuluu maatilamatkailuyritys Lomahietalan sivujen alaisuuteen, joten sieltä suunnalta voinee lisätietoja kysellä.

Tahko on 9-rinteinen laskettelukeskus, jonka oheispalveluihin kuuluu esimerkiksi ratsastus sekä moottorikelkkailu. Alueelta löytyy kymmenen ravintolaa sekä majoitusvaihtoehdot hotellista asuntovaunuun. Minkäänlaista tietoa alueen sijainnista taikka sijaintikarttaa sen sijaan sivuilta ei löydy.

Vammalassa sijaitseva Ellivuori tarjoaa laskettavaksi viisi rinnettä sekä erillisen lastenrinteen. Sivujen sijantikartta ei ole paras mahdollinen mutta matkamittari on näppärä lisä. Esimerkiksi Helsingin valitsemalla saa tulokseksi "Helsinki - Ellivuori, matka 189km, arvioitu ajoaika 2h 36min". Rinnekartta esittelee rinteiden lisäksi myös muut alueen kohteet kuten hotellin.

Varsinaiset majoitus- sekä ravintolatiedot löytyvät Hotelli Ellivuoren sivuilta.

Lisää lasketteluvaihtoehtoja voi etsiä vaikkapa Travel in Finland- sivustolta, joka esittelee talvimatkailukohteita luokiteltuna.

MARKO HAKALA
4.12.1998


AJASSA -SIVULLE