Skandaalit ja Starovoitovan murha varjostavat Pietarin vaalikamppailua



Tukku skandaaleja ja kansanedustaja Galina Starovoitovan murha varjostavat Pietarin paikallisvaalikamppailua. Likaiseksi luonnehditun vaalikampanjan on pelätty karkottavan ennestään epäluuloisia kansalaisia vaaliuurnilta.


Suomalaista kaupunginvaltuustoa vastaavan kaupungin lakiasäätävän kokouksen vaalien ensimmäinen kierros järjestetään 6. joulukuuta. 50:tä edustajanpaikkaa tavoittelee liki 600 ehdokasta, vaalipiiristä riippuen kilpasilla on 5-26 ''kandidaattia''.

Uusintavaali järjestetään 20. joulukuuta niissä vaalipiireissä, joissa yksikään ehdokas ei saa yli puolta annetuista äänistä.

Starovoitovan murha herätti Pietarin hajanaiset demokraattiryhmät viime tipassa neuvottelemaan yhteisestä vaalitaktiikasta.

Neuvotteluissa ovat mukana kolme suurinta demokraattiryhmää, Jabloko-puolue, vaaliliitto Soglasie ja Starovoitovan perustama Severnaja stolitsa (Pohjoinen pääkaupunki) -ryhmittymä. Murhattu duuman jäsen ei ollut itse ehdokkaana.

Ryhmät pyrkivät nyt sopupeliin, jossa osa demokraattiehdokkaista vetäytyisi kilvasta loppujen asemien parantamiseksi. Kommunistien vaaliliitto ''Leningradin kommunistit'' ja osa riippumattomia ehdokkaita syytti demokraatteja pyrkimyksestä ratsastaa Starovoitovan murhalla.

- Murha oli provokaatio kommunisteja vastaan, bolshevikkikommunistien VKPB-puolueen Pietarin-osaston puheenjohtaja Nikolai Bondarenko väitti.

Kommunistit järjestyivät hyvissä ajoin yhdeksi vaaliliitoksi, jolla on 26 ehdokasta.

Jablokolla ja Soglasiella oli alunperin yhteensä 43 ehdokasta. Suurin osa ehdokkaista - noin 470 - kampanjoi yhden tai muutaman ehdokkaan muodostaman vaaliyhdistyksen nimissä, missä joukossa on myös kymmeniä demokraatteihin lukeutuvia ehdokkaita.

Vaaliyhdistyksien ehdokkaiden poliittinen kirjo ulottuu liki laidasta laitaan, ja mukana on joukko mitä erilaisimpia ryhmiä kuten Pietarin yrittäjien liitto ja Afganistanin sodan veteraanit. Myös Pietarin naiset -vaaliliitto, vihreät ja Vladimir Zhirinovskin LPDR-puolue osallistuvat vaaleihin.

Läntiseen tapaan politiikkaan pyrkii joukko kuuluisuuksia, kuten kaksi Pietarin entistä miliisipäällikköä ja ''tv-stä tuttu'' seksologi.

"Mafia" pyrkii politiikkaan?

Vaalikampanjaa ovat värittäneet vasemmalta ja oikealta sinkoilleet syytökset rikollispiirien pyrkimyksestä saada läpi omia ehdokkaitaan.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Aleksandr Garusovin mukaan turvallisuusviranomaiset selvittävät parhaillaan kaupungin syyttäjänviraston johdolla ehdokkaiden taustoja.

Kaupungin demokraattipiireissä väitetään laajasti, että rikollispiireihin kytkeytyviä ehdokkaita on puolensataa eli saman verran kuin paikkoja Marian palatsin istuntosalissa.

- Liikkeellä on kaksi ryhmää, jonka mukaan lakisäätävässä kokouksessa on vaalien jälkeen kaksi ryhmää, Kazanin mafia ja Tambovin mafia, lakisäätävän kokouksen jäsen Valeri Ostrovski sanoo.

Tulilinjalle on joutunut myös kaupunginjohtaja Vladimir Jakovlev, jonka on epäilty pyrkivän likaisin tempuin estämään hänen sitkeimpien vastustajiensa uudelleenvalinnan.

Jakovlev ja lakisäätäväkokous riitelivät alkuvuodesta lakipaketista, joka mm. vähensi kaupunginjohtajan valtaa. Kamppailu johti lainsäädäntötyön halvautumiseen pitkiksi ajoiksi.

Jakovlev on kiistänyt jyrkästi syytökset siitä, että hän olisi laatinut ''mustia listoja'' ehdokkaista. Ostrovskikaan ei usko, että Pietarin lakisäätävän kokoukseen ilmestyisi Moskovan voimamiehen Juri Luzhkovin mallin mukainen ''kaupunginjohtajan listalta'' valittujen lainsäätäjien joukko.

''Kaksosia'' ja maksettuja ääniä

Epäilyjä likaisista tempuista ovat ruokkineet tiedot monien ehdokkaiden uhkailusta ja ''kaksosehdokkaiden'' ilmestyminen ehdokaslistoille.

Viidessä vaalipiirissä nykyisen lakisäätävän kokouksen ehdokkaan rinnalla valintaa tavoittelee tämän täyskaima.

- Venäjällä on paljon samannimisiä henkilöitä, mutta tämmöiseen - alunperin Ukrainassa keksittyyn - vaalitaktiikkaan ei ole maassa turvauduttu koskaan aikaisemmin näin laajasti, Garusov mainitsi.

Vaaliviranomaiset ovat pyrkineet vesittämään juonen jakamalla jokaiseen kotiin vaalilehden, joka esittelee tarkasti jokaisen ehdokkaan. Lisäksi kahdella kaupungin tv-kanavalla on ajettu vaaliohjelmia, jossa jokainen ehdokas on päässyt esiintymään.
- Kaksosehdokkaat eivät ole ilmestyneet tv-keskusteluihin, Garusov kertoo.

Viranomaisilla ei ole varmaa tietoa siitä, kuka on kaksosehdokaskampanjan takana.

Tuorein skandaali syntyi viime viikolla, kun ennakkoäänestys alkoi 1 700 äänestyspaikalla. Useista vaalipiireistä kantautui tietoja, joiden mukaan ennakkoäänestykseen on rahdattu bussilasteittain väkeä, ja hämärännäköiset tyypit ovat valvoneet väen menoa äänestykseen.

Ilmiö on herättänyt epäilyjä siitä, että äänestäjät ovat ''ostettu'' äänestämään tiettyä ehdokasta. Garusovin mukaan ennakkoäänestys mitätöidään näissä vaalipiireissä, jos ennakkoäänet näyttävät kasaantuvan jollekin ehdokkaalle.

Kallista puuhaa

Epävirallisen arvion mukaan ehdokkaat kuluttavat vaalikampanjaan keskimäärin 150 000 dollaria eli noin 750 000 markkaa.

Ostrovskin mukaan vaaleihin osallistuu myös ehdokkaita, jolla on käytössään useiden satojen tuhansien dollarien vaalikassa - summa joka mahdollistaa mm. äänien ostamisen.

Sadan ruplan (noin 30 markan) vaaliraha houkuttaa monia pietarilaisia, joiden ruokarahat söi elokuun talouskriisiä seurannut inflaatio.

Vaaliviranomaiset yrittävät jäljittää vaalirahoitusta, ja epäily ''pimeistä'', virallisen tarkastuksen ohi kulkevista vaalirahoista saattaa johtaa oikeusjuttuihin.

Aiemmin oikeusjuttuja on nostettu mm. väärennettyjä vaaliasiakirjoja toimittaneita ehdokkaiksi pyrkineitä vastaan.

Jokainen ehdokas on joutunut keräämään tuhansia allekirjoituksia ehdokkuutensa tueksi, ja monissa tapauksissa osa allekirjoituksista on todettu väärennyksiksi.

Ostrovskin suurin huoli on Starovoitovan murhan psykologinen vaikutus äänestäjiin, mikä saattaa pelata hämärämiesten pussiin.

Viime vuonna järjestetyissä kaupunginosavaltuustojen vaaleissa uurnille vaivautui vain 17 prosenttia äänestäjistä. Vuoden 1994 lakiasäätävän kokouksen vaaleissa joka toisessa vaalipiirissä ensimmäisellä vaalikierroksella äänestysvilkkaus jäi alle 25 prosenttiin.

- Starovoitovan murha karkottaa äänestäjiä vaaliuurnilta, koska he eivät usko vaikutusmahdollisuuksiinsa, Ostrovski varoittaa.

Samansuuntaisen ajatuksen esitti Jabloko-puolueen johtomiehiin kuuluva Vladimir Lukin.
- Murhalla pyrittiin osoittamaan, että kaupunkia ja maata hallitsee ''avtomat'' (konetuliase), hän sanoi alkuviikosta.

STT-IA
4.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE