Väyrynen ehdolle Uudenmaan piiristä



Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen pääsee sittenkin eduskuntavaaliehdokkaaksi Uudeltamaalta. Keskustan Uudenmaan piiritoimikunta hyväksyi Väyrysen ehdokkuuden tiistaina äänestyksen jälkeen.


Väyrysen ehdokkuuden puolesta annettiin 8 ääntä. Ehdokkuutta vastusti 4 ja tyhjää äänesti samoin 4 edustajaa.

Piiritoimikunta pyörsi näin kolmituntisen kokouksensa päätteeksi aiemman päätöksensä. Se tyrmäsi marraskuun puolivälissä Väyrysen ehdokkuuden äänin 11-1.

Päätökseen tyytyväinen Väyrynen ilmoitti aloittavansa nyt kaksi vaalikampanjaa: tähtäimessä ovat sekä eduskunta- että europarlamenttivaalit.

Väyrynen toisti kertovansa äänestäjille hyvissä ajoin ennen vaaleja, millä ehdoilla hän valitsee eduskunnan ja europarlamentin välillä.

- Kysymys on periaatteelliselta kannalta katsottuna siitä, minkälaiset vaikutusmahdollisuudet eduskuntavaalien jälkeen avautuvat kotimaan politiikassa. Minun ensisijainen tavoitteeni on palata kotimaan politiikkaan. Vaalituloksesta ja hallitusratkaisusta riippuu, mitkä nämä vaikutusmahdollisuudet ovat.

Väyrynen ei uskonut kärhämästä koituvan haittaa vaalityöhön.
- Minulla ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö vaalikampanja tule sujumaan hyvin. Minulla on kokemusta kaksista eduskuntavaaleista Uudellamaalla, ja molemmilla kerroilla yhteistyö ehdokkaiden kesken on ollut erinomaista.

Väyrysen pahoittelu tyydytti

Piiritoimikunnan päätöstä selittänyt puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi toimikunnan kannanmuutokselle löytyvän useita perusteita.

Piirikuntaan oli mm. viime päätöksen jälkeen vedottu ottamaan Väyrynen listoilleen keskustan yhtenäisyyden nimissä. Kaikkonen huomautti piirin odottavan myös Väyrysen toimivan tässä hengessä.

Piiritoimikunta piti myös myönteisenä, että Väyrynen on myöntänyt menettelytapansa hankaluuden ehdokkuusasiassa.

Väyrynen ilmoitti marraskuun alussa, että hän haluaisi uudestaan ehdokkaaksi. Ilmoitus yllätti keskustan piirijohdon, joka kuukautta aikaisemmin oli saanut Väyryseltä tiedon, että tämä pyrkii vain EU:n parlamenttiin kesäkuun vaaleissa. Väyrynen itse toisti olevansa "pahoillaan tästä tilanteesta, mikä on syntynyt".

Uusimaalaisten ratkaistavaksi

Kaikkonen muistutti, että Väyrysen ehdokkuus eurovaaleissa oli viimeksi vielä epäselvä. Nyt uusmaalaisten äänestäjien tiedossa on, että Väyrynen on ehdokkaana myös kesäkuun eurovaaleissa.

Jo aiemmin ehdokkaaksi nimetty lohjalainen Inkeri Kangas on työesteisiin vedoten luopunut ehdokkuudesta, mikä Kaikkosen mukaan avasi tilaa uusille nimille.

Päätöksessä otettiin lisäksi huomioon se, että Väyrysellä ei ollut aikeita asettua ehdokkaaksi Lapin vaalipiiristä. Koska Uudellamaallakin on ihmisiä, jotka haluavat äänestää Väyrystä, halusi piiritoimikunta antaa heidän ratkaista hänen kannatuksensa.

Piiritoimikunnan jäsenet olivat sopineet, etteivät he kerro äänestyskäyttäytymistään. Viime kerrasta poiketen kukaan ei kuitenkaan jäävännyt itseään. Toimikunta päätyi tähän sillä perusteella, että jokainen on kuitenkin jonkun ehdokkaan takana.

Eduskuntaan itsekin havitteleva Kaikkonen ei viimeksi osallistunut äänestykseen.

Ei painostusta

Piirikunnan kielteisen päätöksen jälkeen Väyrynen peräsi selvitystä siitä, mikä oli puoluejohdon rooli ehdokasasiassa. Väyrysen tietämän mukaan puheenjohtaja Esko Aho ja varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen ovat vastustaneet hänen ehdokkuuttaan Uudellamaalla.

Tiistaina Väyrynen kertoi, ettei hän edelleenkään ole saanut pyytämäänsä selvitystä.

Kaikkonen kiisti puoluejohdon painostaneen piiritoimikuntaa suuntaan tai toiseen. Hänen mukaansa päätös on piirin itsenäinen ja demokraattinen päätös.

Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa Väyrynen keräsi Uudeltamaalta noin 10 000 ääntä. Väyrynen jätti kuitenkin eduskunnan sen jälkeen, kun hänet oli syksyllä 1996 valittu EU:n parlamenttiin.

STT-IA
9.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE