Ruotsi pääsee euroon aikaisintaan kahden vuoden päästä

Niinistön mukaan kruunulta odotetaan vakauttaValtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok) mukaan Ruotsilta odotetaan kahden vuoden valuuttavakautta ennen mahdollista liittymistä euroalueeseen.


Niinistö sanoi tiistaina politiikan toimittajien lounaalla, että ns. poikkeusmailta odotetaan ERM-jäsenyyttä ja kahden vuoden valuuttavakautta joko ERM:ssä tai sen ulkopuolella.

Hän huomautti, että kun ajattelee Ruotsin valuuttakehitystä viime aikoina, niin kruunun vakaus herättää kysymysmerkkejä.

Niinistö totesi, että Ruotsi perusteli alun perin jäämistä ERM-järjestelmän ulkopuolelle, että euroon voi päästä suoraankin halutessaan. Nyt Ruotsi on taas esittänyt perusteeksi poisjäännilleen eurosta sen, että se ei ole tehnyt ERM-kytkentää. Niinistön mielestä jälkimmäinen tulkinta on aika oikea.

- Kyllä siinä vaiheessa kun poikkeusmaat tulevat sisään, niin epäilemättä vaaditaan ERM-kytkentää. Vaaditaanko sitten kahden vuoden ajaksi, Suomihan pääsi tässä vähemmällä, mutta epäilemättä vaaditaan myöskin kahden vuoden valuuttavakautta joko ERM:ssä tai ERM:iä edeltävänä aikana, Niinistö sanoi.

- Nyt jos ajatellaan Ruotsin valuuttakehitystä viime aikoina niin taitaisi tulla pieniä kysymysmerkkejä, että kuinka sen vakauden laita on ollut.

- Näin ollen helposti päädytään laskemaan tästä eteenpäin jo parisen vuotta. Jos valuutta käyttäytyy kovin levottomasti niin alkaa aina tavallaan uusi aika, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi ihmetelleensä, että Ruotsissa ei ole kiinnitetty asiaan huomiota. Itse hän kiinnitti Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Carl Bildtin huomion asiaan viime viikolla.

Euro-11 ei ole keskustellut

Poikkeusmaille asetettavista vaatimuksista ei Niinistön mukaan ole keskustelu 11 euromaan kesken.
- Poikkeusmaiden asiat eivät oikeastaan kuulu euro-11:lle, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi kuitenkin olevansa aika lailla vakuuttunut siitä, että poikkeusmaiden valuuttavakauskysymyksiin kiinnitetään huomiota.

Hän totesi, että yhä enemmän alkaa näyttää siltä, että euron ulkopuolelle jääneillä mailla eli Britannialla, Tanskalla ja Ruotsilla on kiire mukaan.

Niinistö korosti, että hän ei pyri lähettämään mitään viestiä Ruotsille eikä muillekaan. Hän kuitenkin toisti huomanneensa, että Ruotsissa ei ole keskustelu valuutan vakausvaatimuksesta, vaikka siellä on muuten keskustelu euroon siirtymisen ajankohdasta.

Euromaiden kesken paljon keskustelua

Niinistö arvioi, että tulevaisuudessa euro-11:llä on varsin tuntuva merkitys Suomelle. Euromaiden valtiovarainministereiden kokouksen virallistamista Niinistö ei kaipaa, vaan hän korosti, että päätökset tehdään kaikkien EU-maiden läsnä ollessa Ecofin-neuvostossa.

Euromaiden kesken käydään Niinistön mukaan kuitenkin paljon talouspoliittista keskustelua siitä, missä näyttäisi olevan ongelmia, mitä jonkin jäsenmaan tai mahdollisesti kaikkien yhdessä olisi tehtävä ja mihin suuntaan olisi kuljettava.

Niinistö piti euromaiden edustautumisesta teollisuusmaiden G7 -kokouksissa täysin kohtuullisena pienten euromaiden kannalta.

Kaksi kertaa vuodessa pidettävässä kokouksessa euromaiden puolesta esiintyy EU:n puheenjohtajana toimiva euromaa tai jos puheenjohtaja ei kuulu euroalueeseen, seuraava puheenjohtajamaa.

STT-IA
8.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE