Niinistö tavoittelee pääsyä pääministeriksiKokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö tavoittelee puolueelleen kaikkien aikojen vaalivoittoa ja itselleen pääministerin paikkaa vaalien jälkeen koottavassa hallituksessa.


- Kokoomus tavoittelee historiansa suurinta ääniosuuden lisääntymistä ja pääministerin paikkaa ja minä näitä molempia, Niinistö sanoi politiikan toimittajien lounastilaisuudessa tiistaina.

Hallituspohjaan Niinistö ei ottanut kantaa. Hänen mukaansa kaikki ovat tunnustaneet, että vaaleilla on siihen merkitystä.

Niinistön vaalivalttina on valtion velkaantumisen pysäyttäminen. Hän huomautti, että vaikka vaalikauden aikana on päästy 60 miljardin markan alijäämästä lievästi ylijäämäiseen budjettiin, samaan aikaan myös tuloverotusta on pysytty alentamaan 13 miljardilla markalla.

Seuraavan hallituksen lähtökohdat alentaa verotusta ovat Niinistön mielestä helpommat kuin nykyisellä hallituksella oli.

Se ei hänen mielestään vaadi edes leikkauslistoja, sillä puolentoista viime vuoden aikana hallitus on puolenkymmentä kertaa pystynyt karsimaan menoja yhdestä kahteen miljardia markkaa ilman leikkauslistaa.

Ongelmana työelämän joustamattomuus

Niinistö korosti euroalueen synnyn merkitystä Suomelle. Hänen mielestään Suomella on mahdollisuus saada kokoaan suurempi osuus alueen markkinoista, koska Suomella on hyvät kilpailuasetelmat.

Ainoa ongelmakohta Suomella on Niinistön mielestä työelämän joustamattomuus.

Hänen mukaansa nykyinen hallitus on kuitenkin tehnyt joustoja lisääviä esityksiä, kun taas edeltävät hallitukset loivat jäykkyyttä aina 1990-luvun alkuun saakka. Edellistä porvarihallitusta Niinistö piti tosin tässä asiassa neutraalina.

Keskustan työreformia Niinistö ei pitänyt vakavasti otettavana esityksenä, koska se on muuttunut niin paljon.

Juristina hän piti ristiriitaisena kannattaa yhtäältä työsopimusten yleissitovuutta ja toisaalta vaatia lakiin oikeutta paikalliseen sopimiseen.

STT-IA
8.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE