Niinistön chat oli yleisömenestysValtiovarainministeri Sauli Niinistön torstainen reaaliaikainen chat-haastattelu Verkkouutisissa oli yleisömenestys. Kahden tunnin aikana Niinistölle esitettiin noin 350 kysymystä, joista hän ehti vastata yli 130:een.


Keskustelua käytiin Niinistön henkilökohtaisista harrastuksista alkaen aina valtiontalouden säästöihin ja Suomen NATO-jäsenyyteen saakka.

Eduskunnassakin pinnalla olleista poliisien määrärahoista Niinistö totesi, että "saavat jonkin verran (määrärahoja) lisää ja eduskunta taitaa lisätä siihenkin". Joidenkin kysyjien erheellistä käsitystä, että poliisien määrärahoja oltaisiin leikkaamassa, hän oikoi toteamalla, että niitä on säästösyistä leikattu aiemmin, mutta korotettu viime vuosina.

Aua kysyi, ollaanko asuntorakentamisen yleishyödyllisten yhteisöjen määritelmää muuttamassa. Niinistön mukaan näin ei ole, "paremminkin palauttamassa juuri yleishyödyllisiksi".

Aua esitti vielä lisäkysymyksen, pysyvätkö SATO ja VVO mukana kuvioissa. Tähän Niinistö vastasi arvoituksellisesti: "Jos ovat yleis- eikä erityishyötyä tavoittelevia."

"Mitä mieltä olet NATO-jäsenyydestä", uteli nimimerkki Myname. Niinistön mielestä kyseessä ei ole Suomessa ajankohtainen aihe.

Huumeiden valeostot Niinistö olisi valmis sallimaan. Hän kuitenkin korosti, että tällainen "agent provocateur" -tilanne on kyllä oikeustieteessä kyseenalaistettu. "Mutta huumerikollisuus on häikäilemätöntä enkä usko, että sitä vain herrasmieskeinoilla kyetään torjumaan."

"Eiköhän Aho ole kunnon mies"

"Mitä mieltä olet Ahosta?", Niinistöltä myös kysyttiin. "Eskosta vai? Eiköhän hän ole ihan kunnon mies. "No, entäs Paavosta?", jatkokysymys kuului. "Hänet tunnenkin paremmin kuin Eskon - minä kunnioitan Paavossa monia hänen henkilökohtaisia ominaisuuksiaan", Niinistö kehui, vaikka sukunimestä ei ollutkaan puhetta.

Mieluisimpaan vaalien jälkeiseen hallituspohjaan Niinistöltä ei herunut kantaa. Mieluisimmaksi hän mainitsi sen, minkä valitsijat osoittavat.

Kysymykseen, "koskeeko seuraava tuloveron kevennys kaikkia tuloryhmiä, viimeksi näin ei ollut", Niinistö vastasi yksiselitteisesti: "Kyllä koski ja koskee taas vuodenvaihteessa!"

"Paavo" puolestaan kysyi valtiovarainministerin mielipidettä valtion ensi vuoden budjetista. "Samaa mieltä kuin kaimasi valtioneuvostossa, on kivaa kuin ei enää tarvitse lainata lasten piikkiin", ministeri kertoi.

Samansisältöinen oli vastaus kysymykseen "Jos saisit yhden valtion talouteen liittyvän tavoitteen diktaattorimaisesti läpi, mikä se olisi?"

Masokisti osaa laajentaa mieltymyksiään

Ministeripostiinsa Niinistö tuntuu suhtautuvan myönteisen ironisesti. Kysymykseen "haluutsä jatkaa valtiovarainministerinä", Niinistö vastasi: "On minussa jonkin verran masokistia."

Sama kysyjä tenttasi vielä puheenjohtajan pääministerihaluja ja sai vastaukseksi: "Masokisti osaa kyllä laajentaa mieltymyksiään."

Samaa sukupuolta olevien parisuhteen laillistamiseen Niinistö käytti kilpenään entistä oikeusministeriä. "Mitä se Häkämies sanoikaan… minusta ihmisillä on vapaus toisia loukkaamatta tehdä niin kuin tahtovat, virallistamisessa taitaa enempi olla kyse siitä, että lainsäädännössä pitäisi asia tunnistaa."

"Ei hääkelloja lähimaastoissa"

"Mitä kirjoja sä luet? Paitsi budjettia ja leikkauslistoja …?", kysyttiin harrastepuolelta. Niinistö vastasi pitävänsä novelleista, koska niissä tapahtuu äkkiä ja paljon. Ranskalaisklassikot hän nimesi erikseen.

Yksityiselämää sivusi myös kysymys "koska wedding bells … will …ring …?" Vastauksen perusteella hääkellojen soittoa saadaan odottaa, koskapa ne "eivät ole ihan lähimaastoissa".

"Rassaako pitää pukua päällä joka päivä? Eix ois mukavempi välill olla vaik farkuissa duunissa", Suomen parhaiten pukeutuvaksi mieheksi valitulta myös kysyttiin. Vastaus oli jokseenkin myönteinen: "Joo, ja nämä rypistyvät ja alkavat sitten silittämisestä kiiltää."

Omaksi motokseen Niinistö otti lainauksen ja tokaisi: "Tappaa ne eivät voi ja tiineeksi eivät saa."

Niinistö jaksoi naputella koko kaksituntisen vastauksia, mutta läheskään kaikki kysyjät eivät kysymysten tulvassa voineet saada palautetta.

Kysymyksiä sateli parhaimmillaan 15 kappaleen minuuttivauhdilla. Joku tosin epäili, että vastauksia tulee muiltakin kuin ministeriltä itseltään. Epäilijä sai napakan palautteen: "Yritän pitää avustajat tästä poissa sähläämästä, ja olen - so far - aika hyvin onnistunut."

ILPO KIURU
4.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE