Kekkonen tiesi ruotsalaisten vakoilutoiminnasta Suomessa

Ruotsin johtavat demarit tiesivät IB:n kommunistivakoilustaUseat Ruotsin johtavat sosiaalidemokraatit tiesivät sotilastiedustelu IB:n harjoittamasta kommunistien vakoilusta ja rekisteröinnistä, ilmeni keskiviikkona julkistetusta Ruotsin puolustusvoimien tiedustelukomission (FUN) selonteosta.


Selonteon mukaan IB:n toiminta sai alkunsa 1950-luvulla tehdystä sopimuksesta, jossa yksi sopijapuoli oli Ruotsin keskusammattijärjestö LO.

Ruotsin sosiaalidemokraattien pitkäaikainen puoluesihteeri ja entinen ulkoministeri Sten Andersson paljasti jo elokuussa lehtiartikkelissa IB:n harjoittaman kotikommunistien vakoilun.

FUN arvioi selonteossaan, että ruotsalaiskommunistien vakoilulla pyrittiin varmistamaan asetuonnin jatkuminen Yhdysvalloista. Amerikkalaiset vaativat aseiden myynnin ehtona, että Ruotsin teollisuudessa ei olisi aroilla paikoilla kommunisteja.

Sen enempää sosiaalidemokraattinen hallitus kuin armeijakaan eivät tuolloin luottaneet turvallisuuspoliisi Säpon kykyyn tarkkailla kommunisteja.

Selonteon mukaan sosiaalidemokraattiset luottomiehet raportoivat suoraan IB:lle, jonka päällikkönä oli sosiaalidemokraatti Birger Elmér.

Rekisteröintiä vielä 70-luvulla

Mielipiderekisteröinnistä tiesivät mm. sosiaalidemokraattien johtoon kuuluneet Tage Erlander, Sven Andersson, Gunnar Sträng ja Olof Palme. Toiminnasta kerrottiin myös eräille porvarillisille poliitikoille ja myös mm. teollisuusjohtaja Marcus Wallenbergille.

Toiminnassa oli mukana vain muutama sata raportoijaa eikä suinkaan yli 20 000, kuten julkisuudessa on kerrottu, sanoi entinen puolustusministeri Anders Björck keskiviikkona.

Rekisteröinti koski esimerkiksi Itä-Saksassa, Suomessa ja Neuvostoliitossa koulutettuja ruotsalaisia kommunisteja. Mielipiderekisteröinti kiellettiin 1969, mutta kielto koski vain Säpoa.

FUN arvioi rekisteröinnin vähitellen laantuneen, mutta rekisteröintiä tapahtui ilmeisesti vielä 1970-luvulla.

Rekisterit on eräiden tietojen mukaan sittemmin hävitetty. Niissä lienee ollut mukana noin 5 000 ihmisen tiedot.

Kekkonen tiesi ruotsalaisten vakoilutoiminnasta Suomessa

Tuoreiden ruotsalaistietojen mukaan presidentti Urho Kekkonen oli täysin tietoinen ruotsalaisten Neuvostoliittoa vastaan harjoittamasta vakoilutoiminnasta Suomessa.

Näin kirjoittaa torstain Dagens Nyheter -lehdessä kansanedustaja Anders Björck, joka johtaa Ruotsin takavuosien vakoilutoimintaa tutkivaa valiokuntaa.

Tähän saakka Kekkosen on kerrottu raivostuneen ruotsalaisille, kun hän lopulta sai tiedon ruotsalaisten salaisista toimista Suomessa.

Björckin mukaan monet johtavat ruotsalaispoliitikot eivät kuitenkaan muista saaneensa vastaanottaa Suomen taholta vastalauseita vakoilutoiminnan johdosta.

Björck viittaa tässä yhteydessä entisiin pääministereihin Ingvar Carlssoniin ja Thorbjörn Fälldiniin, entiseen ulkoministeriin Sten Anderssoniin sekä entiseen puolustusministeriin Anders Thunborgiin.
- Valiokunnalle on kerrottu, että Kekkonen tiesi ruotsalaissuomalaisesta vakoiluyhteistyöstä, Björck kirjoittaa.

Fälldin esimerkiksi kertoi tutkijoille tavanneessa Kekkosen kahdenkesken useiden vuosien ajan säännöllisesti. Kekkonen ei ollut ottanut Fälldinin mukaan kertaakaan vakoilukysymystä esille tapaamisissa.

Kekkonen esitti vastalauseensa Ruotsille vasta 1973 kun tieto asevoimiin yhteydessä olleesta salaisesta, vuonna 1958 perustetusta IB-vakoiluorganisaatiosta tuli Ruotsissa julki.

STT-IA
4.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE