Onko Tarzan vain rintaansa paukuttava, karjuva macho?

Tarzan ja valkoisen miehen arvoitus



Tarzanista kertovat kirjat ovat loistavaa materiaalia, kun tutkitaan maskuliinista identiteettiä, miehen ja naisen rooleja. Tarzanissa näkyy filosofian lisensiaatti Paula Havasteen mielestä miehen mallien moneus.


Modernin käsityksen mukaan indentiteetti ei ole yksi ja ainut ja kerralla valmis, vaan prosessi. Paula Havaste muistuttaa, että Tarzan ei ole vain Edgar Rice Burroughsin luoma kirjallinen hahmo, vaan ensimmäinen tietoisesti tehty markkinatuote.

Mielikuvaamme Tarzanista ovat kirjojen lisäksi muovanneet elokuvat, sarjakuvat, televisiosarjat ja viimeisimpänä tietokonepelit.

Havaste odottaa mielenkiinnolla, mitä Disney on Tarzanille tehnyt, kunhan elokuva vuoden päästä tulee markkinoille.

- Tarzan on erilainen eri medioissa; hänessä näkyy miehen mallien erilaisuus. Alkupään kirjoissa Tarzan kykenee olemaan hellä ja huomaavainen ja hoivaava jopa toista miestä kohtaan.

Myöhemmin miehen malli supistuu: Tarzanista tulee rintaansa paukuttava macho, joka karjuu, käskee ja komentaa. Kaikki muut mahdollisuudet katoavat ja siitä raukasta tulee kauhean yksioikoinen, Havaste sanoo.

Havaste ei anna valmiita Tarzan-tulkintoja. Hänellä ei ole hallussaan "oikeaa" tapaa lukea Tarzaneita, vaikka uskoo, että "vastakarvaan" lukemisella tutustakin tekstistä saa uusia piirteitä esiin.

- Minulla on hallussani 36-vuotiaan keski-ikäisen äiti-ihmisen tapa lukea. Ihmisiä kiinnostaa se, mitä he itse saavat tekstistä irti. Siksi monitulkinteisuus taiteessa on kiinnostavaa ja hyvää, Havaste perustelee.

Nuoret kriittisiä lukijoita

Havaste nauraa kysymykselle, antaako Tarzan nuorisolle huonoja malleja. Tarzaneita luetaan ja lainataan kirjastoissa yhä edelleen paljon.

- Eräs kirjastonhoitaja vastikään kertoi koululaisporukasta, joka yhdessä selasi Tarzania, luki välillä pätkän "lerppahuulineekereistä" ja nauroi hervottomasti. Nuoret ovat kriittisiä ja älykkäitä lukijoita. Kyllä he löytävät kirjoista arveluttavat piirteet ja osaavat niihin suhtautua, Havaste uskoo.

Tarzan heijasti ja muokkasi syntyaikansa käsityksiä sankaruudesta. Se kuvaa amerikkalaisuutta, mutta suomalainenkin löytää hahmosta kotoisia piirteitä kuten sisukkuutta, itsenäisyyttä ja elävän luontosuhteen.

Tarzan on osa luontoa, mutta toisaalta taistelee koko ajan luontoa vastaan.

- Luonto edustaa eläimellisyyttä Tarzanissa itsessään ja siksi täytyy taistella vimmatusti. Etenkin hän taistelee kissapetoja vastaan, jotka ovat perin feminiinisiä luonnoltaan, Havaste kertoo.

Havasteen väitöstyö tarkastettiin Oulun yliopistossa. Se on ilmestynyt myöskin kirjana Tarzan ja valkoisen miehen arvoitus.

STT-IA
4.12.1998


AJASSA -SIVULLE