Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

ULKOMAATSaksa kehottaa NATO:a arvioimaan ydinstrategiaansa

NATO:n olisi harkittava perusteellisesti ydinasestrategiaansa, kehotti Saksan uusi ulkoministeri ja maansa vihreän puolueen puheenjohtaja Joschka Fischer tiistaina 16 NATO-maan ulkoministerien kokouksessa Brysselissä. (Päivitys 9.12.1998)

Viro hyväksyi kieliasetuksen muutoksen

Viron parlamentti hyväksyi tiistaina äänin 55-20 kiistellyn kieliasetuksen muutoksen. Muutos takaa noin 8 000:lle Virossa elävälle venäjänkieliselle lapselle kansalaisuuden ilman kielitutkintoa. (Päivitys 8.12.1998)

Jabloko-puolue menestyi Pietarin vaaleissa

Keskustaoikeistolainen Jabloko-puolue menestyi Pietarin paikallisvaalien ensimmäisellä kierroksella kommunistien jäätyä selvästi toiselle sijalle, kertoivat alustavat vaalitulokset maanantaina. Paikallisvaalien ensimmäisen äänestyskierroksen vilkkaus yllätti arvioitsijat. (Päivitys 8.12.1998)

Jeltsin erotti avustajiaan ja palasi sairaalaan

Venäjän presidentti Boris Jeltsin palasi maanantaina sairaalaan oltuaan vain kolme tuntia työpaikallaan Kremlissä. Presidentin lehdistöedustaja Dmitri Jakushin sanoi presidentin viipyvän sairaalassa kunnes hänen keuhkokuumeeseen saamansa hoitokuuri on päättynyt. (Päivitys 7.12.1998)

UPI:n synkkä Venäjä-raportti: Ei toimivaa demokratiaa

Venäjän kehitys tulee olemaan äärimmäisen epävarmaa, eikä Suomen ja Euroopan unionin viralliseen optimismiin ole syytä, todetaan Ulkopoliittisen instituutin (UPI) julkaisemassa Venäjä-raportissa. (Päivitys 7.12.1998)


Uutta viiniä runsaasti tarjolla

Beaujolais Nouveau tuli taas marraskuussa myyntiin mainoskohun saattelemana. Uudet markkinat Aasiassa vetävät, mutta eurooppalaisten innostus asiaan on huomattavasti laimeampaa kuin 70- ja 80-luvuilla.

Pohjois-Korea uhkasi räjäyttää USA:n

Pohjois-Korea varoitti torstaina, että sen asevoimat on koonnut voimansa taisteluun Yhdysvaltoja vastaan ja se on valmis "räjäyttämään Yhdysvallat".

Uskontojen välinen juopa suuri uhka Indonesialle

Muslimien ja kristittyjen väliset veriset kahakat ovat nostaneet jälleen esiin Indonesiassa vuosisatoja vanhat uskonnolliset kiistat. Eri uskontokuntien keskinäinen juopa on uinunut muslimienemmistöisessä maassa pitkään pinnan alla. Nyt asiantuntijat pelkäävät, että uskontokuntien erimielisyydet voivat nousta saarivaltion keskeiseksi ongelmaksi.

EU:n jäsenehdokkaat huolissaan laajentumisen aikataulusta

Euroopan unioniin pyrkivät kuusi jäsenehdokasmaata ovat tulossa kärsimättömiksi laajentumisneuvottelujen hitaudesta. Neuvottelujen piti alkaa toden teolla jo 10. marraskuuta, mutta hakijamaiden mielestä todellista kehitystä ei ole tapahtunut.

Li Peng: Kiina ei salli oppositiopuolueita

Kiina ei aio sallia demokratiaa ajavien oppositiopuolueiden perustamista, sanoi Kiinan parlamentin puhemies Li Peng tiistaina.

Unkarin vähemmistöt peräävät oikeuksiaan paikallishallinnossa

Unkarissa viisi vuotta sitten voimaan tullut laki eri etnisiä ryhmiä edustavista vähemmistöneuvostoista paikallishallinnossa on joutunut täysremonttiin. Syynä on se, ettei neuvostoilla käytännössä ole valtaa eikä rahaa.

Skandaalit ja Starovoitovan murha varjostavat Pietarin vaalikamppailua

Tukku skandaaleja ja kansanedustaja Galina Starovoitovan murha varjostavat Pietarin paikallisvaalikamppailua. Likaiseksi luonnehditun vaalikampanjan on pelätty karkottavan ennestään epäluuloisia kansalaisia vaaliuurnilta.

Zjuganov: Demokraatit saavat syyttää itseään rikollisuudesta

Venäjän kommunistisen puolueen johtajan Gennadi Zjuganovin mielestä demokraatit saavat syyttää itseään siitä, että rikollisuus on muodostunut Venäjällä vakavaksi ongelmaksi.

Suomen Unkarin suurlähettiläs: EU:n sisäisiä vaikeuksia ei pidä korostaa laajentumisessa

EU:n sisäisiä vaikeuksia ja unionin laajentumista itään ei pitäisi solmia samaan pakettiin, sanoo Suomen Unkarin suurlähettiläs Hannu Halinen.

FAO: Kolmannen maailman kaupungit kasvavat rajusti

Kehitysmaiden kaupunkien hillitön kasvu aiheuttaa vaikeita ongelmia niiden väestön ruokkimisessa, sanoo YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tuoreessa selonteossaan.

Epäonninen vallankaappaaja ennakkosuosikki Venezuelan presidentinvaaleissa

Kun Hugo Chaves vuonna 1992 epäonnistui yrityksessään vallata Venezuelan hallituspalatsi panssarivaunujen voimalla, hän vakuutti tekevänsä vielä kerran voitokkaan paluun.

Ruotsin johtavat demarit tiesivät IB:n kommunistivakoilusta

Useat Ruotsin johtavat sosiaalidemokraatit tiesivät sotilastiedustelu IB:n harjoittamasta kommunistien vakoilusta ja rekisteröinnistä, ilmeni keskiviikkona julkistetusta Ruotsin puolustusvoimien tiedustelukomission (FUN) selonteosta.

Juhani Suomi: Ruotsalaisten vakoiluväitteet mahdottomia

Presidentti Urho Kekkosen elämänkerran kirjoittajan, dosentti Juhani Suomen mukaan Kekkonen oli "pöyristynyt" kuullessaan ruotsalaisten mahdollisesta vakoilutoiminnasta Suomessa ja teki asian varmistuttua mielipiteensä myös selväksi Ruotsin hallitukselle. Asiasta on arkistoissa lukuisia kirjallisia todisteita.

Unkariin tulossa tiukka huumelaki: Myyjälle elinkautinen, käyttäjälle kolme vuotta

Unkarin hallitus pyrkii saamaan läpi uuden huumelain, jonka perusteella jokainen satunnaiskäyttäjäkin voidaan tuomita kolmeksi vuodeksi vankilaan. Huumeiden välittäjille lakiesitys tarjoaa elinkautista vankeutta.

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Internet-oikeudenkäynti alkoi Kiinassa. Kokaiinipukkeja ja marijuanakoristeita. Rikokset vähentyneet Venäjällä. Aznar tyytymätön EU:n laajentumissuunnitelmiin. Kallas oikeudessa. Tänä vuonna tapettu 13 toimittajaa. Kuningatar hyväksyy perinneaatelin häätämisen ylähuoneesta.