Viro hyväksyi kieliasetuksen muutoksenViron parlamentti hyväksyi tiistaina äänin 55-20 kiistellyn kieliasetuksen muutoksen. Muutos takaa noin 8 000:lle Virossa elävälle venäjänkieliselle lapselle kansalaisuuden ilman kielitutkintoa.


Hyväksyminen oli jonkin verran selvempi kuin ennakkoon oli laskettu. Parlamenttiryhmien selvitysten mukaan muutosta olisi kannattanut 52 edustajaa eli yksi yli vaadittavan enemmistön. Lopullisessa äänestyksessä muutoksen taakse ilmaantui vielä kolme edustajaa.

Kansalaisuuden saavat ilman kielikoetta alle 15-vuotiaat lapset, jotka ovat syntyneet vuoden 1992 jälkeen Virossa.

Ehtona on vain se, että heidän vanhempansa ovat eläneet Virossa laillisesti vähintään viisi vuotta. Lasta sen enempää kuin vanhempiakaan ei mikään muu maa saa katsoa kansalaisekseen.

Kansalaisoikeuden saaminen koskee mm. lapsia, joiden vanhemmat ovat entisiä Neuvostoliiton kansalaisia.

Nykyisin Virossa arvioidaan olevan 6 500-8 000 lasta, joita muutos koskee. Muutos koskee myös tulevaisuudessa syntyviä lapsia, joita Viron sisäministeriö arvioi olevan noin 1 500 vuodessa.

Taustalla haave EU-jäsenyydestä

Ratkaisevaa äänestystä sävytti parlamentin edessä järjestetty mielenosoitus, johon järjestäjinä olivat mm. Viron vapaussoturien yhdistys ja Viron poliittisten vankien yhdistys.

Vartiokujan muodostaneet mielenosoittajat vastustivat muutoksen hyväksymistä. Kannatuksensa heille olivat ilmaisseet mm. Isänmaan liitto- ja Tulevaisuuden Viro -puolueet.

Muutoksen katsotaan poistavan yhden keskeisen esteen Viron pyrkiessä Euroopan unionin jäseneksi. Presidentti Lennart Meri on nimennyt sen parlamentin istuntokauden tärkeimmäksi tehtäväksi.

Myös Viron kansalaisuus- ja maahanmuuttoviraston varapääjohtaja Ene Rebane korosti, että tehty päätös on myönteinen askel Viron yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. Asetus tulee voimaan ensi vuonna 12. heinäkuuta.

STT-IA
8.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE