Zjuganov: Demokraatit saavat syyttää itseään rikollisuudestaVenäjän kommunistisen puolueen johtajan Gennadi Zjuganovin mielestä demokraatit saavat syyttää itseään siitä, että rikollisuus on muodostunut Venäjällä vakavaksi ongelmaksi.


- Päärikollinen (presidentti Boris Jeltsin) istuu Kremlissä. Hän on tovereineen muuttanut maan suureksi krematorioksi, jossa viimeisten seitsemän vuoden aikana on kuollut kahdeksan miljoonaa ihmistä, hän sanoi Pietarissa tiistaina.

Zjuganov saapui Pietariin vauhdittamaan "Leningradin kommunistit" -vaaliliiton vaalikampanjaa. Kaikkiaan puolensataa kommunistia tavoittelee paikkaa Pietarin lakiasäätävän kokouksen vaaleissa ensi viikonloppuna.

Vaaleja on varjostanut tunnetun liberaalipoliitikon Galina Starovoitovan murha. Hänen mukaansa demokraattipiirit, jotka nyt vuodattavat "krokotiilinkyyneleitä" Starovoitovan murhan takia, eivät itse ole halunneet puuttua tiukalla kädellä rikollisuuteen ja korruptioon maassa.

Kommunistit ovat mm. vaatineet poikkeustilan julistamista Venäjälle rikollisuuden suitsimiseksi.

- Venäjällä on viime vuosina murhattu kuusi Venäjän duuman jäsentä. Starovoitova edustajatovereineen kuten 30 000 venäläistä vuosittain ovat sen rikollisvallan uhreja, jonka takana ovat ns. demokraatit, Zjuganov sanoi.

Nälkätalvi edessä

Zjuganov ennusti alkaneen talven muodostuvan Venäjällä vaikeaksi, kun rahaton hallitus vitkaan etsii kompromissia maan talouden saamiseksi raiteilleen.

- Varsinkaan maan pohjoisosissa elintarvikevarastot eivät riitä, ja ihmiset menehtyvät kylmyyteen samaan tapaan kuin Leningradin piirityksessä (toisen maailmansodan aikana), hän ennusti.

Hänen mukaansa pääministeri Jevgeni Primakovin hallituksen on vaikea edetä, koska sillä ei ole rahaa sen paremmin "kukkarossa, tyynyn alla kuin pankissakaan", sen jälkeen kun aiempien hallitusten saamat ulkomaiset lainat on varastettu.

Zjuganovin mukaan hallituksella on kaksi ulospääsytietä: joko käynnistää setelikoneet tai saada lisälainaa Maailmanpankilta tai Kansainväliseltä valuuttarahastolta.
- Kansalaiset, joilla on 40-80 miljardin dollarin säästöt, eivät luota hallitukseen, joka on pettänyt heidät jo viisi kertaa, hän totesi.

Hänen mukaansa hallitus ei muutenkaan ole vahvoilla, koska "sairas ihminen" (Jeltsin) voi koska tahansa erottaa sen, eivätkä kontrolloimattomat tiedotusvälineetkään sitä tue.

STT-IA
4.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE