Posti voi tuoda euromääräisen laskun 120 päivän kuluttua

Pankit eivät saa rahastaa euroon siirtymisestä



Euroaikaan siirtymistä normittava lainsäädäntö on osin vielä valmistelussa. Euroon siirtymisestä on silti olemassa koko joukko suosituksia, jotka lait vahvistavat vuoden vaihtuessa.


Näistä arkielämää koskettavia on esimerkiksi pääsääntö, että euron tulo ei lisää tavallisen pankkiasiakkaan maksuja. EU-komissio totesi jo keväällä, että euroon siirtymisestä ei saa rahastaa pankkien asiakkaita.

Komissio suositti, etteivät pankit peri maksuja rahansiirtojen muuntamisesta euron ja kansallisten valuuttojen välillä.

Kuluttajilta ei myöskään saa periä maksuja, kun he vuonna 2002 vaihtavat käteisrahansa euroseteleiksi ja -kolikoiksi tai muuttavat markkatilinsä eurotileiksi.

Komission suositukset ovat nyt kirjautumassa kansalliseen lainsäädäntöön ja niitä koskevia päätöksiä tehdään pankkiryhmissä.

Euroopan pankkiyhdistyksen suosituksen mukaan käteiset rahat aina 6 000 markkaan saakka vaihdetaan maksutta markoista euroiksi. Nyt kuitenkin keskustellaan vielä vaihtojakson pituudesta eli siitä, kuinka pian voi tarjota toista 6 000 markan setelitukkoa vaihdettavaksi.

Ongelma tuskin nousee Suomessa polttavaksi, sillä meillä pankkikorttien luvatussa maassa maksetaan käteisellä muita euromaita selvästi vähäisemmin. Rahanvaihdos raastanee korttikansan hermoja vähemmän kuin niitä eurokansoja, jotka eivät juuri voi tai ole vielä tottuneet asioimaan muovirahalla.

Eurolasku maksetaan markkatililtä

Ensimmäisen kerran tavallinen kuluttaja saattaa kohdata euron jo noin 120 päivän kuluttua. Vuoden vaihteen jälkeen hän voi saada joltakin yritykseltä euromääräisen laskun.

Sitä ei pidä hätkähtää, sillä sen voi maksaa omalta markkatililtä entiseen tapaan. Laskusta pitäisi käydä ilmi myös vasta-arvo markkoina. Joka tapauksessa pankki hoitaa muunnokset markoista euroiksi ja päinvastoin.

Tiliotteissa nähdään ensivuoden puolella # -merkki siitä, että laskun alkuperäinen summa on ilmaistu euroissa, vaikka se olisikin kirjattu tiliotteeseen markkoina. Euron valuuttakoodi on EUR.

Pörssikauppa siirtyy vuoden vaihtuessa kerralla heti euroaikaan. Matti Meikäläisen palkkatili on yhä markkoina, mutta jos meikäläinen on rohkaistunut sijoittamaan rahastoihin tai vakuutuksiin, niiden arvo ilmaistaan euroissa.

Sitäkään ei pidä hätkähtää, että varallisuus näyttäisi kutistuneen kuudennekseen. Jos salkussa ennen oli 600 markkaa, euroina se on satanen. Arvo on kuitenkin täsmälleen sama.

Kertotaulun voikin unohtaa

Euro on noin kuusi markkaa. Niitä, jotka epäilevät kuutosen kertotaulun unohtuneen lohduttanee tieto, että pankkien tietokonejärjestelmiin rakennetaan parastaikaa näppäriä lisätoimintoja, joilla voi katsoa laskujen summat euroina ja markkoina.

Asiakkaan ei tarvitse itse osata kerto- tai jakolaskua. Kuluttajille on lisäksi epäilemättä piankin tarjolla monenmoisia eurolaskureita helpottamaan siirtymävaihetta.

Pankit muuntavat markat euroiksi käyttäen erityistä muuntokerrointa. Tämä kuusinumeroinen kerroin päätetään 1.1.1999 eikä se sen jälkeen muutu. Sama kerroin on voimassa vuonna 2002, kun saamme markoista eurokäteistä.

Lyhyestä virsi kaunis

Pankit ja kauppa näkevät unta nopeasta yön yli -rahanvaihdoksesta vuonna 2002, jolloin hankala ja kallis kahden rahan vaihe olisi minimaalinen.

Kuluttajajärjestöjen mielestä tämä vasta olisi painajainen, ja johtaisi kuluttajien harhauttamiseen ja väärinkäytöksiin. Ihmiset tarvitsevat aikaa.

Alkuperäinen kuuden kuukauden ylimenojakso on kuitenkin lyhenemässä kahteen kuukauteen. Käytännössä se voi lyhentyä siitäkin, kun ihmiset huomaavat, että on sittenkin helpompaa, että lompakossa on yhtä valuuttaa kerrallaan eikä markan ja euron erikokoisia ja -näköisiä seteleitä sekä monenlaisia kolikoita. Vaihtorahat ovat vuoden 2002 alusta kuitenkin aina euroja.

Ennen täydelliseen euromaailmaan heräämistä voimme vielä nukkua yli 1 200 yötä rauhassa. Eurolaskuri on nähtävissä Euroopan komission Internet-sivuilla ja hyödyllistä tietoa eurosta löytyy mm. osoitteesta www.euro.fi.

Korot tasaantuvat

Vuodenvaihteessa heliborin laskeminen lopetetaan ja siirrytään euriborin aikaan. Peruskorko on edelleen käyttökelpoinen, mutta senkin perusta muuttuu.

Tähän saakka peruskorkoa on muutettu, kun parlamentaarisesti valitut pankkivaltuusmiehet ovat päättäneet siitä Suomen Pankin johtokunnan esityksestä. Ensi vuonna peruskorko seuraa 12 kuukauden euriborin kolmen kuukauden keskiarvoja.

Euriborin taso määräytyy vasta, kun sitä ruvetaan laskemaan eurooppalaisten pankkien välisten talletusten perusteella vuoden vaihteessa.

Euriborin on aavisteltu asettuvan Suomessa pankkien keskinäisten sijoitustodistusten ostonoteerausten perusteella laskettua heliboria korkeammalle, mutta aavistelu lienee turhaa.

Korot lähenevät kaiken aikaa ja markkinat uskovat korkoerojen tasaantuvan. Ei pidetä uskottavana sitä, että EU:n sisällä voisi vallita kovin erilaisia korkotasoja yhteisen rahan oloissa, kun kurssiriskitkin poistuvat. Muutoin markkinat toimisivat vain siellä, missä on korkeat korot.

MARGIT HARA
4.9.1998


TALOUS -SIVULLE