100-vuotias näppäimistö



Näppäimistön katkaiseminen keskeltä kahtia on suurimpia saavutuksia näppisergonomiassa sitten yli sadan vuoden takaisen QWERTY-järjestyksen keksimisen.


Tietokoneen näppäimistö ei ole juuri kehittynyt mekaanisten kirjoituskoneitten päivistä. Itse asiassa QWERTY-järjestyskin periytyy jo 1870-luvun lopulta.

1960-luvulla näppis siirtyi tietokoneisiin ja vuosien varrella siihen on vain tullut muutama näppäin lisää. Yksinkertainen suora näppäimistö kelpaa kuitenkin edelleen useimmille valmistajille, myyjille ja kuluttajille.

Suoran näppäimistön heikkous paljastuu kun asetat kädet rennosti eteesi tyhjälle pöydälle. Sormet eivät osoita suoraan eteenpäin vaan kädet kääntyvät enemmän tai vähemmän sisäänpäin.

Jaettujen näppäimistöjen voima perustuu juuri tähän ominaisuuteen. Niillä voi kirjoittaa ranteet suorina. Tutkimuksissa jaettu näppäimistö on havaittu hyväksi välineeksi, sillä se ei rasita ranteita perinteiseen tapaan.

Jaetut näppäimistöt eivät ole kuitenkaan löytäneet käyttäjiä vielä kovinkaan laajasti. Yhtenä syynä on sanottu, että niiden käyttö edellyttäisi kymmensormijärjestelmän hallintaa.

Oma kokemukseni kertoo, että monin verroin suurempi kynnys on ennakkoluulojen ja omien tapojen murtaminen. Pienen totuttelun jälkeen näppäimet kyllä löytyvät myös yksi- ja kaksisormijärjestelmällä.

Microsoft Natural Keyboard

Microsoftin vastaus ergonäppiksiin on Natural Keyboard. Siinä näppäimistö on taitettu, mutta puoliskot ovat kiinteästi alustassaan. Yksinkertaisimmat muodot jaettua näppäimistöähän muistuttavat poikkisahattua suoraa näppistä, jossa kahta puolta voi liikuttaa.

Natural Keyboardin uusin versio on nimeltään Elite, joka entisestä hieman kutistuneena mahtuu paremmin esimerkiksi näppistason alle. Näppäimistössä on tutut Windows-komennot 98:n valikkojen avaamiseksi.

Nostamalla näppiksen alla takaosassa olevat tuet ylös nousee näppis melko jyrkkään kulmaan. Korotuksen tarve riippuu muun muassa omasta istumiskorkeudesta ja näppistason korkeudesta.

Kirjoituasentoa muokkaa myös näppäimistön etureunassa oleva kuutisen senttiä leveä reunus, jolla kädet kirjoittaessa lepäävät. Erillistä rannetukea ei näin ollen tarvita. Käytössä reunus tuntuu aivan asialliselta.

Natural Keyboardin funktionäppäimet ovat normaalia pienemmät ja koekäytössä juuri niille osuminen vaatikin hieman tottumista eritoten silloin kun kädet eivät olleet jatkuvasti näppäimistöllä. Se on kuitenkin pieni haitta.

Varsinaisessa kirjoitustyössä Natural Keyboard on parhaimmillaan. Ainakin oma työskentelymukavuuteni on sen myötä parantunut selvästi. Kirjoitusasento muuttuu luontevammaksi ja totuttelun jälkeen sormet löytävät paremmin tiensä näppäimille niin, että myös kirjoitusnopeus vaikuttaa kasvaneen.

Lopputuloksena voi todeta, että en löytänyt Natural Keyboardista sellaisia haittoja, jotka olisivat olleet lähelläkään kasvaneita hyötyjä. Ergonomisen näppiksen käyttäminen puoltaa vahvasti paikkaansa mikäli vähänkin enemmän käyttää konetta myös kirjoittamiseen.

PETE PAKARINEN
4.9.1998


AJASSA -SIVULLE