Inhimillistä tekijää tuodaan tietotekniikkaan



Jyväskylän yliopisto haluaa hyödyntää monitieteisyyttä uudessa informaatiotekniikan tutkimuskeskuksessaan. Human Technologies Centeriksi nimetty 155 miljoonan markan rakennushanke valmistuu vuonna 2000.


Hanke toteutetaan yliopiston ulkopuolisella rahoituksella ja yliopisto vuokraa siitä käyttöönsä lähes 15 000 neliötä. Rehtori Aino Sallisen arvion mukaan valtio tukee vuokria noin puolella, mutta "toinen mokoma" yliopiston on hankittava muualta omalla tutkimustoiminnallaan.

HTC tarjoaa työtä noin kahdellesadalle tutkijalle, joista suuri osa siirtyy keskukseen yliopiston sisältä. Arkkitehtitoimisto Arto Sipisen suunnitteleman uudisrakennuksen suojissa toimivat parin vuoden sisällä uusi informaatioteknologian tiedekunta sekä akatemiaprofessori Lea Pulkkisen johtama psykologian huippututkimusyksikkö. Tilaa varataan myös 20-30 yritykselle.

Infocenter ja Psykocenter pyrkivät yhdistämään tietoteknisen, matemaattisen, kaupallisen ja ihmistieteisen osaamisen.

Tietojenkäsittelyn professori Kalle Lyytisen mukaan tietotekniikka-ala hakee kasvua juuri sovelluksista esimerkiksi ryhmäteknologioissa ja digitaalisessa mediassa. Jyväskylässä satsataan myös entistä käyttäjäystävällisempien käyttöliittymien suunnitteluun.

- Tietotekniikkaa sovelletaan yhä useammin aivan uudenlaisissa tehtävissä, joissa inhimillisten prosessien ymmärtäminen on entistä tärkeämpää, Lyytinen huomauttaa.

Uusia aineyhdistelmiä

HTC-idean äidiksi mainittu professori Lea Pulkkinen pitää välttämättömänä, että opiskelijoita kannustetaan uusiin aineyhdistelmiin. Pulkkinen on huolissaan eräiden tärkeiden tutkimusalojen jäämisestä muiden jalkoihin.

- On aika merkillistä, että Suomessa on vain yksi työpsykologian professuuri teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä, hän mainitsee esimerkkinä.

Uuden informaatioteknologian vaikutuksia ihmiseen ja sosiaalisiin suhteisiin on toistaiseksi tutkittu vähän. Pulkkinen ei pidä yllättävänä esimerkiksi tuoretta uutista Internetin käytön ja masennuksen yhteyksistä.

- Pitäisi tutkia tarkemmin, mitä siellä on takana, vaikka tulos on sinänsä hyvin ymmärrettävä. Inhimilliset kontaktit ovat ihmisen hyvinvoinnille hyvin tärkeitä. Jos Internetiä käytetään korvaamaan niitä, se voi heijastua ihmisen toimintakykyyn, Pulkkinen katsoo.

STT-IA
4.9.1998


AJASSA -SIVULLE