Löytyykö mitään - hakupalvelut Internetissä?Internetin hakuteokset ja hakupalvelut ovat avuksi joka päiväisessä elämässä. Näiden avulla on tiedon löytyminen helppoa ja tehokasta. Hakupalveluihin lienee tutustunut lähes jokainen netin käyttäjä.


Internetin tunnetuin hakupalvelu on Altavista joka tarjoaa tehokkaat hakumahdollisuudet. Käytössä on normaalihaun lisäksi myös laajennettu haku jonka avulla haun tarkka määrittäminen onnistuu.

Mikäli yhteydet jenkkeihin ovat tukkoiset voi tällöin käyttää Evreka-hakua. Kyseessä on hakupalvelin joka käyttää Altavistan indeksitietoja maailmanlaajuiseen hakuun tai suomalaisia indeksitietoja suomalaisten sivustojen hakuun.

Palvelu sisältää myös sekä normaalin- että laajennetun haun. Mikäli hakutarpeet rajoittuvat vain Suomeen on kaksi vaihtoehtoista hakupalvelinta. MTV3:n Altavista on yhtä tehokas ja ominaisuuksiltaan vastaava kuin jenkkiläinen esikuvansa, mutta haut kohdistuvat vain suomalaisiin sivustoihin. Ihmemaan haku on vaihtoehtoinen suomalainen perushakukone ilman laajennettuja hakuja. Hakutuloksien määrä jää myös pienemmäksi.

Linkkilistoja lyötyy toinen toistaan parempia

Radio Cityn linkkiopas ei sisällöltään ole runsaimpia, mutta sivujen tyylikkyys kyllä korvaa puutteen. Sivujen linkit ovat myös arvosteltu. Linkit sisältävät myös symbolit jotka kertovat sivun sisällöstä sekä kielivaihtoehdoista.

Lisko on todennäköisesti ensimmäinen suomalainen linkkipalvelu. Sivujen taso ei uudempiin hakupalveluihin verrattuna ole kovin korkea, esimerkiksi haku sivuilta puuttuu. Linkkejä ei myöskään ole selitetty mitenkään, vaan linkin nimi kertokoon kaiken.

Fennica on mielenkiintoinen linkkisivusto. Pääsivulla luvataan palvelun olevan Suomen laajin Internet-hakemisto ja sitä se ehkä onkin, mutta todellisuudessa muiden linkkisivustojen kustannuksella. Suurin osa palvelun linkeistä johtaakin muiden linkkisivujen linkkilistoihin.

Todennäköisesti suomen paras linkkisivusto on kohtuullisen tuore Webstudio jonka lähes 25 000 linkin valikoima tarjoaa monia mieluisia makupaloja. Linkit ovat ryhmitely riittävän moniin selkeisiin ryhmiin ja ulkonäkökin on sivuilla kohdallaan. Todella miellyttävä palvelu joka sisältää myös hakumahdollisuuden.

Mikäli olet kadottanut jonkun tärkeän email-osoitteen, ei toivo suinkaan ole vielä menetetty. Eemeli.net on sähköpostihakemisto joka sisältää yli 117 000 sähköpostiosoitetta nimi- ja lisätietoineen.

Palveluun voi myös täysin ilmaiseksi lisätä omat tietonsa. Jos taasen tärkeä matkapuhelinnumero on kadonnut, voi sitäkin yrittää löytää Matkapuhelin.net -palvelun ilmaisen matkapuhelinnumeropalvelun kautta. Palveluun voi myös lisätä oman matkapuhelinnumeronsa. Sivut sisältävät lisäksi erittäin hyödyllistä tietoa matkapuhelimen käyttäjille.

Suomalaiset yrityksetkin ovat saaneet oman hakupalvelunsa. Suomen yritykset -palvelu tarjoaa mahdollisuuden hakea haluamaansa yritystä joko nimen, paikkakunnan tai toimialan mukaan.

Palvelun hakutulokset tosin vaikuttavat varsin vaatimattomilta, varsinkin mikäli vertaa tuloksia Keltaisten sivujen hakupalveluun, joka tarjoaa myös mahdollisuuden yrityksen hakuun monilla eri hakuehdoilla. Tarjolla on myös karttahaku jonka avulla saa näkyviin valitsemansa alueen kartan.

Vieraskielisten sanojen suomennoksia voi myös hakea Internetistä. Matematiikan sanastopulmissa auttaa English-Finnish-Swedish Mathematics Dictionary jonka sanasto sisältää yli 2000 matematiikan termiä englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi. Sanastossa on mahdollisuus selata myös kaikkia sanaston sanoja.

Suomesta englantiin ja päinvastoin tekee käännöksiä Mofile Place Dictionary page. Sivusto sisältää myös hallitussanaston. Viro-suomi-viro -sanakirja vastaavasti tekee käännöksiä edellämainittujen kielien välillä. Sivuijen muu tarjonta sisältää runsaasti tietoutta virosta, sen maakunnista ja historiasta.

Lisää nettisanakirjoja voi etsiä List of Dictionaries -linkkisivun laajasta valikoimasta.

MARKO HAKALA
6.11.1998


TALOUS -SIVULLE