Epätyypilliset työsuhteet rassaavat hotelli- ja ravintola-alalla



Työsuhteiden osa- ja määräaikaisuus rassaa hotelli- ja ravintolatyöntekijöitä. Tuoreen kyselyn mukaan työntekijät arvioivat työsuhteen epävarmuuden heikentävän heidän mahdollisuuksiaan mm. suunnitella tulevaisuutta, perustaa perhettä ja tuntea olonsa taloudellisesti turvatuksi.


SAK:lainen Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto HRHL julkisti maanantaina Helsingissä ennakkotietoja Työterveyslaitoksen tekemästä kyselytutkimuksesta Työelämän muutokset ja elämisen voimavarat.

- Kaikkien vastanneiden päällimmäisenä toiveena oli vakituinen kokoaikainen työsuhde, kuvasi Työterveyslaitoksen tutkija Liisa Moilanen.

Hän myönsi tulosten yllättäneen: julkisesta keskustelusta on syntynyt helposti kuva, että ihmiset olisivat jo sopeutuneet työelämän jatkuvaan epävarmuuteen. Näin ei näytä käyneen. Vastausten perusteella epätyypillinen työsuhde varjostaa elämää monella tapaa.

Esimerkiksi noin 60 prosenttia niistä, joilla ei ollut voimassaolevaa työsuhdetta, koki toimeentulonsa melko tai erittäin huonona. Työsuhteessa olevista neljännes arvioi toimeentulonsa huonoksi.

Aineellisten ongelmien lisäksi työsuhteen laatu näkyi onnellisuuden tuntemuksissa. Vakinaisessa työsuhteessa olevat kokivat tulevaisuutensa turvallisemmaksi ja olivat tyytyväisempiä elämäänsä kuin määräaikaisessa työsuhteessa olevat.

Osa-aikaiset pitivät elämäänsä vähemmän onnellisena ja tulevaisuuttaan epävarmempana ja pelottavampana kuin muut.

Kyselyyn vastasi 755 hotelli- ja ravintola-alalla työskentelevää työntekijää. Otoksessa painotettiin työttömien ja epätyypillisissä töissä olevien osuutta, koska tavoitteena oli vertailla vakinaisia ja epätyypillisiä töitä keskenään.

Työvoiman käytölle tarvitaan sääntöjä

HRHL aikoo toistaa ensi sopimuskierroksella vaatimuksensa työvoiman käytön sääntelystä niin, että työnantajan on palkattava työntekijä vakituiseen kokopäiväiseen työsuhteeseen, jos työ vain voidaan järkevästi teettää siten. Tällä halutaan estää osa- ja määräaikaisuudella keinottelu.

Puheenjohtaja Jorma Kallion mukaan edellytykset paremmalle työvoiman käytölle ovat nyt hyvät. Hotelli- ja ravintola-alan talouden nousu on jo alkanut näkyä siirtymänä pitempiaikaisiin työsuhteisiin.

Kallio vaatii myös säännöksiä työvoiman vuokraukselle.

Esimerkiksi Ruotsista tai Saksasta poiketen välitys on meillä hyvin vapaata. Tätä nykyä alan työvoimasta arvioidaan olevan vakituisessa kokoaikatyössä 40 prosenttia, vakituisessa osa-aikatyössä 25 prosenttia ja tilapäisessä työssä 25 prosenttia. Loput väestä ovat yrittäjiä tai johtajia.

Muutosvauhti on ollut nopea - vielä 1980-luvulla 80 prosenttia väestä oli kokoaikatyötä tekeviä vakituisia.

Työsuhteiden epävarmuus näkyy mm. siinä, että harva rohkenee ryhtyä rettelöimään työnantajan kanssa palkoista tai lisistä. Monessa paikassa tehdäänkin ylitöitä työehtosopimusta pienemmillä korvauksilla.

Yhä harvempi myös suunnittelee hotelli- ja ravintola-alasta itselleen elinikäistä ammattia. Alalle valuu nykyisin paljon kouluttamatonta väkeä.

STT-IA
6.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE