Saksassa muistettiin kristalliyötä



Saksan juutalaisten järjestön johtaja Ignatz Bubis tuomitsi sunnuntaina yhteiskunnassa ilmenevän "poiskatselemisen ja unohtamisen kulttuurin". Bubis puhui Mainzissa ns. kristalliyön muistotilaisuudessa.


Maanantaina tulee kuluneeksi 60 vuotta kristalliyöstä, joka oli laajojen juutalaisvainojen alkumerkki Saksassa.

Liittokansleri Gerhard Schröder sanoi Bonnissa sunnuntaina kristalliyön olevan saksalaisten todellinen kohtalonpäivä. Nyky-Saksan kansalaisten demokraattista kypsyyttä osoittaa Schröderin mukaan se, että maassa suhtaudutaan torjuvasti äärioikeistolaisiin kannanottoihin.

Muistotilaisuuksia järjestetään maanantaina useissa Saksan kaupungeissa. Berliinissä pidettävässä muistojuhlassa puhuu liittopresidentti Roman Herzog.

Äärioikeistolaisuus jopa älymystössä huolettaa

Bubis sanoi Mainzissa, että menneisyyden unohtaminen on johtanut Saksassa ja ja Euroopassa äärioikeistolaisuuden nousuun.
- Minua huolestuttaa se, että yhä useammat nuoret ihmiset suhtautuvat vastaanottavaisesti tällaisiin puheisiin tai ovat jo hyväksyneet ne, Bubis sanoi.

Bubis piti niin ikään huolestuttavana, että kun äärioikeistolaisuutta aiemmin esiintyi enimmäkseen sosiaalisesti vähäosaisten keskuudessa niin sitä nyt ilmenee myös älymystön parissa.

Saksassa surmattiin sata juutalaista 9:nnen ja 10:nnen päivän välisenä yönä 1938. Lisäksi pidätettiin ja lähetettiin keskitysleireihin yli 20 000 juutalaista ja tuhottiin 250 synagogaa sekä 7 500 juutalaisten omistamaa kauppaa.

Kristalliyön nimen tapahtuma sai, koska silloin rikottiin myös valtaisa määrä ikkunalaseja.

Kansallissosialistisen Saksan johto sai tekosyyn väkijoukkojen yllyttämiseen juutalaisvainoihin siitä, että nuori juutalainen mies oli murhannut saksalaisen diplomaatin Pariisissa.

Kristalliyön jälkeen Saksassa alkoi juutalaisväestön järjestelmällinen tuhoaminen. Vuoteen 1945 mennessä kuoli kuusi miljoonaa ihmistä keskitysleireillä Saksassa ja Saksan valtaamissa maissa.

Saksassa asuu nykyisin noin 70 000 juutalaista. Hitlerin tullessa valtaan 1933 juutalaisia oli Saksassa noin 550 000.

STT-IA
8.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE