Lipponen toivoo pohjoisen ulottuvuuden olevan käytännön politiikkaa vuoden kuluttua



Suomi pyrkii saamaan pohjoisen ulottuvuuden hankkeen tänä syksynä EU:ssa niin pitkälle, että se olisi jo käytännön politiikkaa ensi vuoden jälkipuoliskolla Suomen puheenjohtajuuden aikana, kertoi pääministeri Paavo Lipponen (SDP) keskiviikkona Helsingissä.


Jotta Suomen toive toteutuisi, olisi EU:n tehtävä päätös pohjoisesta ulottuvuudesta Wienin huippukokouksessa joulukuussa. Asia on nyt valmisteltavana komissiossa.

Suomi valmistelee osaltaan hanketta mm. Lipposen Venäjän-vierailun aikana ensi viikolla.

- Wienin huippukokouksen kannalta on tärkeää, että Venäjän kanssa on keskusteltu EU:n ja Venäjän suhteiden kehittämisestä, Lipponen sanoi tavatessaan Ulkomaantoimittajien yhdistyksen jäseniä. Yhteistyö perustuu EU:n ja Venäjän väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen.

Nyt ollaan Lipposen mukaan luomassa uutta politiikkaa, jossa tavoitellaan tasa-arvoista kumppanuutta EU:n ja Venäjän välille.

Pohjoinen ulottuvuus sisältää yhteistyön kehittämisen mm. energian ja kuljetusten aloilla. Energiayhteistyössä on suunnitteilla koko Euroopan kattava kaasuverkko: kaasua tulee Pohjois-Afrikasta, Pohjanmereltä ja Venäjältä. Yhteistyössä on mukana myös EU:n eteläisiä jäsenmaita.

Lipponen muistutti, että Venäjällä on suurimmat kaasuvarat. Hän arvioi, että Eurooppa tulee hyvin pian riippuvaiseksi Venäjän kaasuvarannoista.

Lipposen valtuuskuntaan kuuluukin Nesteen ja IVO:n fuusiossa syntyneen valtion energiayhtiön Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Vuoria.

Lipposen Venäjän-vierailun aikana käsitellään myös pohjoisten alueiden ydinturvallisyhteistyötä, jossa myös Yhdysvallat on mukana ja josta Japani on hyvin kiinnostunut.

Norjassa ja Islannissa kiinnostusta

Pohjoisten alueiden yhteistyö kiinnostaa myös Norjaa ja Islantia, jotka eivät ole EU:n jäseniä. Lipponen arvioi Venäjän ja Euroopan talouksien ennen pitkää kasvavan niin, että tavaroiden kuljetusreittejä on kehitettävä.

Suomi ei pyri korvaamaan muiden maiden satamia, ja Baltian maat sekä Puola tukevatkin pohjoisen ulottuvuuden reittihankkeita.

Venäjän talous on Lipposen mielestä jo vakiintunut jossakin määrin niin, että se näkyy Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa. Lipposesta Venäjän hallituksella näyttää olevan kannatusta duumassa, joskin maassa eletään eräänlaista siirtymäkautta - presidentinvaaleja odotetaan.

Lipponen toivoo, että Suomen ja Venäjän välinen talouskomissio kokoontuisi vielä tänä vuonna. Lipponen tapaa Venäjän-matkallaan mm. Venäjän uuden pääministerin Jevgeni Primakovin.

Venäjän-vierailun aikana käsitellään myös muita aiheita, jotka pohjoisen ulottuvuuden ohella ovat keskeisiä Suomen tavoitteita. Tuollainen aihe on rikollisuuden ja huumekaupan torjuminen, mihin työhön Venäjä on tarkoitus ottaa mukaan.

Suomen tavoitteena omalla puheenjohtajakaudellaan on myös ottaa työllisyys esille enemmän kuin mitä se on ollut tähän asti.

Suomi valmistelee lisäksi suuntaviivoja siitä, mitä EU voisi olla 2000-luvulla. Lipposen mielestä yhteistyöllä on löydettävä sellainen ratkaisu, joka vastaa EU:n kansalaisten etuja globalisoituvassa maailmassa.

STT-IA
6.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE