Sijoita osakkeisiin, älä seisota rahoja pankkitilillä

Pörssin Vesa Puttonen neuvoo miten vaurastua



Vaurastuminen on helppoa. Kannattaa vain perehtyä osakesijoittamiseen. Vain saamattomuus estää tulemasta varakkaaksi. Näin Helsingin Pörssin johtaja Vesa Puttonen ja opettaja-tutkija Tero Kivisaari Helsingin kauppakorkeakoulusta vakuuttavat.


Tuoreessa kirjassaan he korostavat osakesijoittamisen tuottoja.
- Suomalaiset osakkeet ovat tuottaneet 1970-luvun alusta lähtien keskimäärin 15 prosenttia vuodessa. Korkosijoituksilla ei mitenkään voi päästä 15 prosentin tuottoon pitkällä aikavälillä, he kirjoittavat.

Amerikkalaistyyppisessä opastuskirjassa Puttonen ja Kivisaari maalaavat kuvia houkutuksista, joita ihminen rahalla saa. Näitä seuraavat käytännön neuvot. Itsekuri on yksi keskeisimmistä menestyvän sijoittajan ominaisuuksista. Ja jos meinaa vaurastua, säästäminen kannattaa aloittaa heti.

Sijoittamishetken kurssitasoon ei kirjoittajien mielestä kannata tuijottaa liikaa. Esimerkein he osoittavat, että osakemarkkinoille kannattaa lähteä myös silloin, kun kurssit sattuvat olemaan historiallisesti korkealla tasolla.

- Jos olisit lähtenyt osakemarkkinoille edellisen huippukauden aikana heinäkuussa 1988 ja tehnyt 500 markan sijoituksen joka kuukausi, osakemarkkinoilla potti olisi noussut 241 000 markkaan vuosituoton ollessa 26,1 prosenttia, kirjassa kerrotaan.

Kaatuihan kommunismikin

Mikä takaa sen, että osakkeet jatkossakin tuottavat paremmin kuin esimerkiksi korkoinstrumentit?

- Tällaista takuuta ei missään nimessä voida antaa. Kaatuihan kommunismikin, vaikka siihen muutama sata miljoonaa ihmistä uskoi ja teoria tuntui toimivankin kymmenien vuosien ajan, kirjoittajat toteavat.

Samaan hengenvetoon Puttonen ja Kivisaari kuitenkin korostavat, että "tilanne sijoittajan näkökulmasta ei ole näin lohduton".
- Pitkällä aikavälillä osakesijoituksen tuotto perustuu vain ja ainoastaan yrityksen tulokseen, tekijät korostavat.

Salkunhoitajan menestys

Kirjassa käydään läpi osakkeiden valintatapoja teknistä analyysiä myöten. Tekijät kuitenkin muistuttavat, että teknisten termien ja analyysien kuten osakkeiden hinnan ja yrityksen tuloksen seuraamisen ohella lopputulokseen vaikuttaa paljolti inhimillinen päätöksenteko.

- Lähes kaikki tutkimukset melkein millä tahansa osakemarkkinoilla ovat osoittaneet, että sijoittaminen markkina-arvoltaan pieniin yrityksiin on kannattavaa puuhaa, kirjassa todetaan.

Yksi syy pienten yritysten suuria parempiin tuottoihin löytyy kirjoittajien mukaan kaupankäyntikustannuksista. Tärkein selitys pienten yritysten ylituotoille on "pieniin yrityksiin liittyvä suurempi riski".

Puttonen ja Kivisaari tyrmäävät yleisen käsityksen, että ammattimaiset salkunhoitajat olisivat sijoittamisen eksperttejä.

- Valtaisa määrä tutkimuksia todistaa yksiselitteisesti, että ammattimaisesti hoidetut salkut tuottavat yleisindeksin verran tai huonommin, he kirjoittavat.

Älä ylpisty äläkä häpeä

Kirjoittajat muistuttavat sijoittamiseen liittyvästä riskistä. Kirjassa kerrotaan, miten riskeihin ja toisaalta toisten keräämiin voittoihin voi suhtautua.

Kirjoittajat lohduttavat, ettei kukaan pysty koko ajan poimimaan salkkuunsa vain niitä osakkeita, jotka tekevät rakettimaisen nousun.
- Mitä enemmän omistat eri osakkeita, sitä todennäköisemmin myös voittajaosakkeet ovat salkussasi, tekijät neuvovat.

He neuvovat toisenkin tavan välttää katumusta.
- Kun sijoitat johonkin osakkeeseen tai sijoitusrahastoon, vakuuta itsellesi, ettei ole mitään erityistä tietoa osakkeen kurssikehityksestä. Kun osakekurssi mahdollisesti nousee, älä ala leuhkia naapurillesi ja tuntea ylpeyttä. Ja jos kurssi sattuu laskemaan, ei kannata tuntea häpeää.

- Kannattaa ottaa alusta lähtien osakekurssien ennustamattomuus tosiasiana, jolle ei voi mitään.

STT-IA
6.11.1998


TALOUS -SIVULLE