Ilmastokokous keskustelee hiilinieluista

Maailmanpankki tutkii investointeja sademetsiin



Maailmanpankki aikoo yhdessä useiden tiede- ja ympäristöjärjestöjen kanssa tutkia mahdollisuuksia, joiden avulla maailman metsiä voitaisiin hyödyntää taistelussa maailmanlaajuista ilmaston lämpenemistä vastaan.


Maailmanpankki ilmoitti Buenos Airesissa meneillään olevassa YK:n ilmastokokouksessa, että se aikoo avustaa YK:ta selvittämään, miten metsien kykyä sitoa lämpenemistä aiheuttavaa hiilidioksidia voitaisiin vahvistaa.

Buenos Airesin kokouksessa tutkitaan käytännön mahdollisuuksia vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehään. Eräs vaihtoehto ovat julkiset ja yksityiset investoinnit maailman metsien säilyttämiseen.

Metsät toimivat merkittävinä "hiilinieluina", jotka sitovat lähes yhtä paljon hiiltä kuin ilmakehäkin.

Mm. eräät amerikkalaisyhtiöt ovat jo käyttäneet miljoonia dollareita Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsien suojeluun. Ne toivovat saavansa hyvitystä investoinneistaan siinä vaiheessa, kun päästöoikeuksista jossain vaiheessa käydään kauppaa.

Miten hiilinieluja käytetään päästöjen vähentämiseen?

Kioton ilmastokokouksessa viime joulukuussa teollisuusmaat lupasivat ensi kertaa sitovasti vähentää hiilidioksidin ja viiden muun kasvihuonekaasun päästöjään yhteensä noin viisi prosenttia vuosiin 2008-12 mennessä. Käytännön toimet tämän tavoitteen saavuttamiseksi jäivät kuitenkin lähes täysin nyt käynnissä olevaan Buenos Airesin kokoukseen.

Eräs esitys päästöjen vähentämiseksi oli juuri hiilinielujen vahvistaminen mm. maailman metsiä suojelemalla ja uudistamalla. Monet tutkijat kaipaavat kuitenkin lisätietoja asiasta.

He pelkäävät, että hiilinieluihin kyseenalaisinkin perustein tehdyt satsaukset johtavat väistämättä metsien teollisen käytön lisääntymiseen muualla, jolloin hiilidioksidin kokonaismäärä ei suinkaan alene.

Lisäksi on mahdollista, että jotkin maat ja yritykset yrittävät hyödyntää näitä investointeja käydäkseen kauppaa päästöoikeuksilla, ellei tarkkoja pelisääntöjä pystytä sopimaan.

Päästöoikeuksilla saattaa olla merkitystä mitattaessa, miten eri maat ovat suoriutuneet velvoitteistaan päästöjensä leikkaamiseksi.

STT-IA
6.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE