Valtiosäännöstä halutaan neuvotella eduskunnassa

Kokoomus vaatii Naturan oikeusturvakysymysten selvittämistä



Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö haluaa odottaa oikeuskansleri Paavo Nikulan lausuntoa Naturaan liittyvistä oikeusturvakysymyksistä ennen lopullista päätöksentekoa Natura-ministeriryhmässä. Lausunto valmistuu keskiviikkona.


Niinistön mukaan koko asiasta tulee farssi, jos keskeisiä oikeusturvaan liittyviä ongelmia ei selvitetä ennen työn päättymistä.

Niinistö toisti maanantaina kokoomuksen eduskuntaryhmän Kuopiossa aloittaman kesäkokouksen yhteydessä puolueen Natura-päätöksenteolle asettamat ehdot. Natura oli kokouksen keskeisin puheenaihe.

Oikeusturvan ohella pitää kokoomuksen mielestä ratkaista tyydyttävästi myös maanomistajien suojelusta saamat korvaukset.
- Jokaisen pitää jäädä omilleen. Tässä ei sosialisoida, korosti Niinistö.

Hänen mukaansa korvausasiassa ei vielä ole päästy yksimielisyyteen.

Oikeusturvan takaaminen merkitsee Niinistön mukaan automaattisesti Naturan pilkkoutumista kahteen osaan. Niitä alueita, joissa kotimainen oikeusturvaprosessi on kesken, ei voida lopullisesti sisällyttää Natura-verkostoon. Samalla tavoin menetellään Saksassa.

Niinistö uskoi, ettei kokoomuksen ennakkoehtoja ole mitenkään vaikea toteuttaa. Hän luonnehti niitä periaatteiksi, joista sivistysvaltiossa on vaikea poiketa.

Loppumetreillä hallituksessa käyty kiistely Naturasta ei Niinistön mukaan ole mitään teatteria, vaikka viime vaiheet ovat vaikuttaneet farssinomaiselta näytelmältä.

- Kyseessä ei ole Laulu tulipunaisesta kukasta eikä mikään muukaan kesäteatterikappale, Niinistö heitti pääministeri Paavo Lipposen (SDP) suuntaan. Lipponen on nähnyt Natura-keskustelussa näyttämötaiteen piirteitä.

Niinistön sanoma upposi sosialisointia luonnonsuojelun nimissä kammoksuviin kansanedustajiin.

Sosiaaliturvaan lisää kannutavuutta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz asettaa yhdeksi seuraavan vaalikauden tavoitteeksi sosiaaliturvan uudistustyön jatkamisen.

Hyvinvointiyhteiskuntaan tulee hänen mukaansa saada nykyistä enemmän kannustavia piirteitä. Työnteon on oltava taloudellisesti aina kannattavampaa kuin joutenolo ja sosiaaliturvan varassa eläminen.

Ryhmänsä kesäkokouksen avannut Zyskowicz korosti myös kansalaisten omaa vastuuta lähimmäisistään, Hän ihmetteli, miksi hyväosaisten ihmisten 18 vuotta täyttäneillä kodin ulkopuolella asuvilla lapsilla on oikeus seistä samassa toimeentulotuen jonossa köyhien ja todellisessa avuntarpeessa olevien kansalaisten kanssa.

Zyskowicz piti liioitteluna myös kuntien lakisääteistä pakkoa tarjota kokopäiväinen lasten hoitopaikka sellaisillekin perheille, joissa molemmat vanhemmat ovat kotona.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja toisti esityksensä sosiaaliturvan väärinkäytösten laajuuden selvittämisestä. Hän on lähettänyt asiaa koskevan kirjeen kansaneläkelaitokselle, mutta ei vielä ole saanut vastausta.

Zyskowiczin mukaan sosiaaliturvaan liittyvien huijausten laajuutta ei ole tutkittu. Sen sijaan hallitus on tehnyt paljon esimerkiksi harmaan talouden torjumiseksi. Lähiviikkoina hallituksen käsittelyyn on tulossa vielä julkistamaton harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelma.

Kokoomuksen sosiaali- ja terveyspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Knaapi tuki Zyskowiczin näkemyksiä. Knaapin mukaan sosiaaliturvajärjestelmä on nykyisin liian moniulotteinen viranomaistenkaan hallittavaksi.

Asia on ollut esillä myös Kelan valtuutettujen tarkastuskäynneillä.

Valtiosäännöstä neuvotellaan vielä

Zyskowicz kertoi saaneensa muilta eduskuntaryhmiltä myönteistä palautetta näkemykselleen valtiosääntöuudistusta koskevan esityksen muuttamisesta perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Tarkoituksena on vähentää presidentin valtaa hallituksen muodostamisessa.

Kokoomuksessa on kypsytelty lakipykälään muotoilua, joka siirtäisi ns. presidentin kierroksen eli eduskuntaryhmien ja presidentin väliset keskustelut nykyistä myöhäisempään ajankohtaan.

Presidentti pääsisi esittämään virallisesti näkemyksensä hallituksen kokoonpanosta käytännössä vasta sen jälkeen, kun asia olisi jo pitkälti ratkaistu.

Perustuslakivaliokunta kuulee valtiosääntöasiantuntijoita jo elokuussa ennen varsinaisen eduskuntatyön alkua.

Valiokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok) oli samaa mieltä Zyskowiczin kanssa siitä, ettei presidentin hallituksen muodostamiseen liittyvän roolin määrittely ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla hallituksen esityksessä. Se ei pidä sisällään tarvittavia parlamentaarisia piirteitä.

STT-IA
10.8.1998


POLITIIKKA -SIVULLE