SDP laajentaisi pääomatulojen verotusta



Sosialidemokraatit haluavat tehostaa pääomatulojen verotusta. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja toivoi tiistaina, että asiasta voidaan sopia jo ensi vuoden budjettineuvottelujen yhteydessä.


Tuomiojan mukaan kysymys ei ole pääomaverokannan yleisestä korottamisesta, vaan pienemmistä, tässä suhdannetilanteessa perustelluista keinoista, joita on valmisteltu valtiovarainministeriössä.

- Toivomme, että niistä löytyy sellainen kokonaisuus, josta hallitus voisi päästä yksimielisyyteen, jolloin ne olisivat ratkaistavissa ensi vuoden budjetin yhteydessä, Tuomioja sanoi.

Kesäkokouksensa Hämeenlinnassa päättänyt SDP:n eduskuntaryhmä perusteli asiaa kannanotossaan niin, että "pääomamarkkinoiden ylikuumentuminen edellyttää toimia pääomatulojen saamiseksi tehokkaammin verotuksen piiriin".

Pääministeri Paavo Lipponen ei halunnut ottaa kantaa, tulisiko yleistä pääomaverokantaa korottaa ensi vaalikaudella ja kuinka paljon. Lipponen totesi, että SDP pitää kiinni hallitusohjelmassa sovitusta ja seuraavan vaalikauden tavoitteet määritellään erikseen.

Pääomaverokantaa nostettiin vaalikauden alussa 28 prosenttiin ja samalla sovittiin, että uusia korotuksia ei tehdä tällä vaalikaudella. Hallintoministeri Jouni Backman (SDP) on esittänyt ensi vaalikaudelle 2 prosenttiyksikön korotusta.

SDP eduskuntaryhmän budjettitavoitteet mahtuivat lyhyeen ja pyöreäsanaiseen kannanottoon. Ryhmä toivoo riittäviä varoja mm. vuokra-asuntojen rakentamiseen, kuntien harkinnanvaraisiin avustuksiin ja talousrikollisuuden ehkäisemiseen.

Tuomioja selitti kannanoton painotuksia, että kaikista tärkeimmistä asioista on jo sovittu.

Lipponen rauhoitteli Natura-kiistoja

Pääministeri Lipponen jatkoi hallituksensa Natura-kiistojen rauhoittelua. Lipposen mielestä hallituksen piirissä kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sellaiset asiat kuin korvaukset ja oikeuskysymykset tulee selvittää.

- Tässä asiassa ei ole sellaista asetelmaa, että yksi hallituspuolue ikään kuin kuulustelee muita, varsinkin kun kokoomuksella on oikeusministeri, hän sanoi.

Lipponen uskoi, että hallituksessa on todellista tahtoa päästä yhteiseen ratkaisuun.

Kokouksen kannanotosta käy ilmi, että johtajaoptioiden aiheuttama närkästys ei ole laantunut SDP:n kansanedustajien piirissä. Ryhmä varoittelee, että "optioahneilu vaarantaa kestävän talouskehityksen edellyttämän maltin ja yhteisymmärryksen työmarkkinoilla.

STT-IA
11.8.1998


POLITIIKKA -SIVULLE