Eduskunta aloitti EMU-keskustelun

Hallituspuolueet arvioivat EMU:n hyödyt haittoja suuremmiksi



Suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (SDP) uskoo talous- ja rahaliiton olevan EU:n kehityksen kannalta arvaamaton uusi jokeri. Hänen mielestään se tulee aluksi kasvattamaan koko EU:n demokratiavajetta.


Tämän ongelman lievittämisen tulee olla Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisiä tavoitteita. Tuomioja arvioi kuitenkin, että Emu voi parhaassa tapauksessa tuoda kansalaisten arkeen saakka ulottuvaa vakautta ja hyvinvointia.

Tuomioja aloitti tiistaina eduskunnassa EMU-keskustelun, joka huipentuu perjantaina äänestykseen Suomen osallistumisesta talous- ja rahaliittoon.

Hallituspuolueiden ryhmäpuheenvuoroissa otettiin odotetun myönteinen kanta EMU-hankkeeseen. Myös suuri valiokunta katsoi omassa mietinnössään, että on Suomen edun mukaista osallistua euroalueeseen sen toteutuessa ensi vuoden alussa.

EMU:un mennään EU:n valtavirrassa

SDP:n ryhmäpuhuja Johannes Koskinen muistutti, ettei kannanotto rahaliittoratkaisuun tuottanut SDP:lle vaikeuksia. Puoltava kanta syntyi liki yksituumaisesti.

Koskisen mielestä Suomi ei ole ottamassa riskiä "lähtemällä ensimmäisenä muutaman EU-maan kanssa hataraan eurokokeiluun", vaan siirtyy turvallisesti unionin vahvan enemmistön joukossa rakentamaan vakaata talous- ja rahaliittoa.

Hän muistutti, että paljon parjatut EMU-kriteerit ovat muutamassa vuodessa tervehdyttäneet tehokkaasti monien yhteistä valuutta-aluetta hakevien maiden taloutta.

Kokoomuksen Kimmo Sasi ennusti EMU:n tuoman vakauden edistävän monin tavoin Suomenkin taloutta. Hän näki yhteisvaluutalla myös kiistattomia poliittisia etuja. Suomi kuuluisi EU:n ydinmaihin ja saisi siten kasvavaa vaikutusvaltaa.

Sasi kantoi huolta eurooppalaisen sosiaalidemokratian kehityksestä, jolla on hänen mielestään suuri merkitys euron onnistumiselle. Jos Euroopan uusdemarit saavat johtoaseman, kyetään talouselämän ja työmarkkinoiden jäykkiä rakenteita uusimaan. Jos taas uudistumista vastustavat vanhoillisdemarit säilyttävät asemansa, "muodostuu Euroopasta maailmantalouden Titanic".

Hallituspuolueissa vain vähän soraääniä

Sekä vasemmistoliiton että vihreiden puheenvuoroissa liputettiin EMU:n puolesta astetta pidättyvämmin. Molemmista ryhmistä löytyy joitakin kansanedustajia, jotka aikovat äänestää perjantaina hallituksen tiedonantoa vastaan.

Vasemmistoliiton Kari Uotila epäili, ettei yhteinen raha tuo onnelaa maan päälle eikä se turvaa automaattisesti sen paremmin suomalaisten kuin eurooppalaistenkaan hyvinvointia.
- Yhteinen raha ei myöskään ole sellainen helvetti, joksi tiukimmat vastustajat haluavat sen leimata. Politiikan arvovalinnoista riippuu, mihin kehitys tulee kulkemaan.

Uotilan mukaan Suomi joutuisi noudattamaan euroalueen ulkopuolella vähintään yhtä kurinalaista talouspolitiikkaa kuin sisäpuolella. Uskottavuus olisi hankittava todella tiukalla raha- ja finanssipolitiikalla, joka ei juurikaan antaisi joustovaraa talouden häiriötilanteissa.

Vihreiden Tuija Brax korosti, että nyt tehtävän Emu-päätöksen epäsuorat seuraukset ovat suurelta osin hämärän peitossa. Elämme murrosvaihetta, jossa epävarmuustekijät ovat ylipäätään suuria etenkin hallitsemattoman väestönkasvun ja ekologisten ongelmien vuoksi.

Brax tulkitsi vihreiden tuntoja arvioimalla, ettei Emu ole yksiselitteisen hyvä asia. Ryhmän enemmistö on kuitenkin päätynyt kannattamaan jäsenyyttä ensimmäisten maiden joukossa EMU:un liittyvien mahdollisuuksien vuoksi.

RKP:n Margareta Pietikäinen kehui ruotsalaisen kansanpuolueen olleen ensimmäinen puolue, joka teki EMU:sta myönteisen päätöksen. Euroon siirtymistä ei RKP:ssa nähdä kovinkaan dramaattisena tapahtumana, vaikka se merkitseekin omasta rahasta luopumista. Edut voittavat kuitenkin haitat.

STT-IA
15.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE