Keskustan Aho: Hallitus ei ole varautunut EMU:n riskeihin

Oppositio ei halua Suomea EMU:un ensi vaiheessa



Keskustan puheenjohtaja Esko Aho (kesk) syyttää hallitusta huonosta varautumisesta talous- ja rahaliitto EMU:n mahdollisesti tuomiin riskeihin.


Esko Aho sanoi eduskunnan EMU-keskustelussa tiistaina, että hallitus ei ole edes yrittänyt hahmottaa kansallista toimintalinjaa EMU-riskien varalle.

- Jos euroriskit edes osaksi toteutuvat, näillä rakenteilla se johtaa Suomessa entistä kovempiin valtion menojen leikkauksiin, työttömyyden kasvuun, alueellisten erojen kärjistymiseen sekä kireän tuloverotuksen jatkumiseen, oppositiojohtaja ennusti.

Aho toisti keskustan kannan, että "Suomen ei tulisi liittyä euroalueeseen ensimmäisten joukossa". Keskustan mielestä syntyvä valuutta-alue on Suomelle huonosti sopiva, ns. epäsymmetristen häiriöiden riski poikkeuksellisen suuri ja Suomen lähtökohdat valtiontalouden velan ja työttömyyden vuoksi heikot.

- Euroalueeseen liittyminen ensimmäisten joukossa olisi suomalaisille suuri riski, eikä meillä ole riittävästi puskuri- ja joustomahdollisuuksia suuren valtionvelan ja työttömyyden vuoksi, Aho tiivisti perustelunsa kielteiselle EMU-kannalle.

Todellista apua ei Ahon mielestä löytyisi myöskään työmarkkinajärjestöjen sopimista ns. puskureista. Ahon sanoin ne ovat "enemmän pumpuleita kuin puskureita".

"Enemmän uskoa kuin vakaata harkintaa"

Ahon mielestä oppia olisi kannattanut ottaa rahamarkkinoiden vapauttamisen ja markan ecu-kytkennän kokemuksista. Hän sanoi, että molempiin mentiin huonosti valmistautuneina ja luottaen hyväuskoisesti siihen, että "uimaan oppii veteen menemällä".

- Sekin (EMU-päätös) perustuu enemmän uskoon ja toivoon kuin viileään harkintaan tekeillä olevan päätöksen vaatimista muutoksista ja sen sisältämistä riskeistä, Aho sanoi.

Aho kiirehti jälleen rakenteellisia uudistuksia ja nosti esille erityisesti keskustan ajaman ns. työreformin. Tämä kiihdytti vasemman laidan välihuutoja.
- Paljonko pitää palkkoja laskea, Jukka Gustafsson (SDP) tivasi. Aho vastasi, että rahaa löytyy kyllä nyt työttömyyden ylläpitämiseen hukattavista miljardeista.

Oppositiojohtaja moitti hallitusta jälleen myös neuvoa-antavan kansanäänestyksen torjumisesta. Ahon mielestä hallitus pelkää kansalaismielipidettä eikä yritäkään hakea EMU-linjalleen yleistä hyväksyttävyyttä.

Kristillisten ryhmän puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen ilmoitti, että myöskään kristilliset eivät halua Suomea "ainakaan tässä vaiheessa" mukaan yhtenäisvaluuttaan.

- Mielestämme Suomen olisi tullut odottaa euron tuomia ja jäsenmaiden saamia kokemuksia Euroopassa ja sitten harkinta-ajan jälkeen ja kansanäänestyksen kautta päättää lopullisesti mahdollisesta liittymisestämme, Jääskeläinen sanoi.

Vistbacka epäili keskustan kannan pitävyyttä

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka epäili keskustan EMU-vastustuksen aitoutta, "sillä puolue ei halua tuhota edessä siintävää hallituspaikkaa vaalien jälkeisessä EU- ja EMU-Suomessa".

Vistbacka ihmetteli myös keskustan vaatimusta EMU-kansanäänestyksestä, vaikka Suomi asiallisesti sidottiin EMU:un jo EU-jäsenyyssopimuksessa, joka aikanaan neuvoteltiin silloisen pääministeri Ahon johdolla.

Aho ei itse puuttunut keskustan ryhmäpuheessaan tähän eduskunnassa aika ajoin keskustelua herättäneeseen asiaan.

Vasemmistoryhmän Esko-Juhani Tennilä varoitteli, että EMU-jäsenyys tuo mukanaan paineita yhdenmukaistaa jäsenmaiden verotusta, mikä johtaisi uusiin leikkauksiin sosiaaliturvassa ja kuntien palveluissa.

Opposition pienryhmistä nuorsuomalaiset kannattivat EMU:un liittymistä, koska siihen liittyy ilmeisesti vähemmän riskejä kuin ulos jäämiseen.

Nuorsuomalaisten Jukka Tarkka myös kaipasi revalvaatiota, joka parantaisi tuonnista riippuvien yritysten asemaa ja kohentaisi myös ulkomaanvaluutassa velkaantuneiden asemaa. Hän kyseli, miksi se olisi mahdotonta Suomelle, kun se oli mahdollista Irlannillekin.

Niinistö: Oppositio käy EMU:lla vaalikamppailua

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) ihmetteli opposition tapaa maalata Suomen tilaa ja tulevaisuutta kovin synkin värein. Hän kyseli, mistä tämä heikko itsetunto tulee.

Niinistö epäili, että keskusta on tehnyt euroalueesta sisäpoliittisen keinon käydä vaalitaistelua. Hän myös kyseli, haikaileeko keskusta takaisin Emun myötä menetettyä devalvaation mahdollisuutta.

Pääsiäislomaltaan palanneet kansanedustajat olivat varautuneet puhumaan pitkään vielä EMU-ratkaisun käsittelyn viime vaiheessa. Kun keskustelu oli vasta alussa, puheenvuoroja oli pyydetty jo toista sataa.

Rivit istuntosalissa harvenivat kuitenkin nopeasti ryhmäpuheiden jälkeen, ja illan pimetessä puheita istui kuuntelemassa vain kymmenkunta edustajaa.

STT-IA
15.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE