Yli 2 miljoonaa pyhiinvaeltajaa sisältää riskinsä - Saudi-Arabia panostaa Mekan vaelluksen turvallisuuteen

On pyhiinvaelluksen aika



Yli kaksi miljoonaa muslimia tekee vuosittain hajj -pyhiinvaelluksen Mekkaan. Näin suunnattoman joukon telttamajoitus ja käsittely on katastrofiherkkä tapahtuma. Välttääkseen takavuosien onnettomuudet, Saudi-Arabia on panostanut voimalla turvallisuuteen.


Kuluneella viikolla Mekkaan on virrannut pyhiinvaeltajia kautta maailman. Hajj -pyhiinvaellus tuo vuosittain yli 2 miljoonaa muslimia Saudi-Arabiaan.

Pyhiinvaeltajat asuvat telttakylässä Mekan edustalla olevalla Minan tasangolla, käyvät rukoilemassa Arafat-vuorella, jolla profeetta Muhammed piti viimeisen saarnansa sekä käyvät Mekan Suuressa Moskeijassa.

Tuossa moskeijassa he mm. kiertävät suunnattomana ihmismassana seitsemän kertaa Kaaban ympäri ja kivittävät kolmea pilaria, jotka symbolisoivat saatanaa.

Tiistaina ja keskiviikkona kaikki muslimit - yhteensä noin 1,3 miljardia - juhlivat kotimaissaan hajj-kauden huippukohtaa, Eid El Adhaa. Tuo juhla pohjaa Koraanin kertomukseen siitä, miten Allah koetteli Ibrahimin uskoa vaatien tätä uhraamaan poikansa, mutta juuri ennen surmatyötä lähetti enkeli Gabrielin tarjoamaan uhrattavaksi lampaan pojan sijasta. Niinpä lampaan teurastaminen on osa tuota juhlaa.

Versio samasta tarinasta - henkilöstä nimeltä Abraham - löytyy niin juutalaisten Torasta kuin kristittyjen Raamatusta.

Katastrofiherkkä tapahtuma

Yli 2 miljoonan hengen majoittaminen telttakylään on katastrofiherkkä tapahtuma, vaikkei siihen liittyisi uskonnollista lataustakaan. Onnettomuuksia ja levottomuuksia onkin takavuosina ollut riittämiin.

Viime vuonna telttakylässä syttyi tulipalo, jossa 70 000 telttaa tuhoutui, 1500 henkeä loukkaantui ja 343 kuoli. Vuonna 1994 270 henkeä käytännössä tallautui kuoliaaksi, 1990 henkensä menetti tunnelionnettomuudessa 1426 pyhiinvaeltajaa.

Vuonna 1987 noin 400 henkeä kuoli, kun Saudi-Arabian poliisi tukahdutti iranilaisten järjestämiä USA:n vastaisen mielenosoituksia. Maan viranomaiset ovat tiukasti kieltäneet poliittiset mielenilmaukset pyhiinvaelluksen yhteydessä.

Sprinklerit teltoissa

Tänä vuonna Saudi-Arabia on tehnyt parhaansa turvallisuuden takaamiseksi. Tuhannet poliisit ovat ohjaassa pyhiinvaeltajia. Nestekaasu on kielletty telttakylissä ja vain puun, hiilen ja lamppuöljyn käyttö sallitaan ruoanlaitossa. Lisäksi osaan teltoista on asennettu sammutusjärjestelmä, johon kuuluu yli 40 000 sprinkleriä.

Saudit valvovat perinteisesti myös kävijämäärää. Perinteisesti kukin maa saa viisumit vain 0,1 prosentille muslimiväestöstään. Esimerkiksi Egypti sai niitä 60 000, joista 24 000 jaettiin sisäministeriön kautta ensikertalaisille ja vanhuksille, 12 000 paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta ja 24 000 kaupallisesti matkatoimistojen kautta.

Yksi viidestä pilarista

Mekan pyhiinvaellus on kaikkien muslimien toive. Koraanin mukaan muslimin tulee tehdä se ainakin kerran elämänsä aikana, jos siihen taloutensa ja terveytensä puolesta pystyy.

Islam on juutalaisuuden tapaan sääntöuskonto, jossa ihminen pelastuu pitkälti hyvillä teoillaan - joihin pyhiinvaellus toki luetaan.

Hajj on yksi islamin viidestä peruspilarista, jotka ovat muslimien ehdottomia velvollisuuksia. Neljä muuta ovat "salat" eli rukoileminen Mekkaan päin viidesti päivässä, "sayum" eli paastoaminen päiväsaikaan Ramadanin aikana, "zakat" eli antaminen kaksi prosenttia tuloistaan hyväntekeväisyyteen ja tietenkin "shehada" eli uskominen vain yhteen jumalaan.

LAURI KAIRA
Kairo
9.4.1998


ULKOMAAT -SIVULLE