Tax free -peliä ei ole vielä puhallettu poikki



Vuosikymmenen alussa tehdyn Euroopan komission päätöksen mukaisesti tax free -myynti loppuu unionin jäsenmaiden sisäisestä laiva- ja lentoliikenteestä kesäkuussa 1999. Veroton myynti ei komission mukaan sovi samaan muottiin sisämarkkinoiden ja verokantojen harmonisoinnin kanssa.


Komission päätös oli merkittävä. Pelkästään laivaliikenteen tax free -myyntiä harjoitetaan laajasti lähes kaikissa EU-maissa, unohtamatta tietenkään lentoliikennettä. Erityisesti laivaliikenteen työllistävä vaikutus unionissa on suuri, ja juuri tähän Euroopan parlamentti on kiinnittänyt aktiivisesti huomiota.

Laivaliikenteen verottoman myynnin lopettaminen puhutti parlamenttia viime viikon Strasbourgin täysistunnossa. Asia on elänyt voimakkaasti mm. suomalaisten, saksalaisten, englantilaisten, irlantilaisten, ruotsalaisten ja tanskalaisten muodostamassa duty free-intergroupissa, joka on kerännyt yhteen asiasta kiinnostuneet europarlamentaarikot.

Suomeen tulisi 3000 työtöntä - EU-maihin yhteensä 100 000

Parlamentaarikkojen huoli työpaikkojen menettämisestä ja sosiaalisten ja alueellisten ongelmien kasvamisesta tax free -myynnin poistumisen myötä on aiheellinen. Liiketaloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan Suomessa jäisi työttömäksi noin 3 000 henkilöä.

Englantilaisen CEBR-tutkimuslaitoksen mukaan koko Euroopassa työnsä menettäisi 100 000 ihmistä. Alueellinen ja maantieteellinen köyhtyminen olisi tosiasia. Esimerkkinä Suomessa on Vaasan seutu, jossa ympärivuotinen laivaliikenne on vaarassa loppua kokonaan ensi vuoden kesän jälkeen.

Lisäksi Suomen maantieteellisesti syrjäisen aseman kannalta toimivat ja huokeat meriyhteydet ovat meille elintärkeitä. Euroopan parlamentin porvariryhmä (EPP) on toiminut kysymyksen parissa ahkerasti. Porvariryhmä esitti komissiolle viime viikon Strasbourgin täysistunnossa suullisen kysymyksen, jossa se kehottaa komissiota kiireellisesti toimittamaan riippumattoman selvityksen verottoman myynnin poistamisen sosiaalisista, taloudellisista ja alueellisista vaikutuksista syyskuun loppuun mennessä.

Muut poliittiset ryhmät yhtyivät kysymykseen ja perjantain äänestyksen mukaan asiasta vallitsi lähes yksimielisyys.

Paineet komissiolla

Paineet kohdistuvat nyt komissioon ja sisämarkkinoista vastaavalle komission jäsenelle Mario Montille. Montin asenne verottoman myynnin jatkamiseksi on aiemmin ollut tyly; tutkimuksia ei tarvita, komissio ei aio esittää mitään uutta ja aiempaa päätöstä ei tulla muuttamaan.

Parlamentin päätös ei velvoita nytkään komissiota ryhtymään mihinkään toimenpiteisiin, mutta poliittinen paine riippumattoman tutkimuksen suorittamiseksi kasvaa.

Jos tax free -päätöstä ruvetaan muuttamaan, niin ratkaisevassa asemassa ei ole suinkaan komissio, vaan jäsenmaiden valtiovarainministereistä koostuva Ecofin-neuvosto, joka tekee päätökset mm. verotuksiin liittyvissä asiakokonaisuuksissa.

Paljon riippuu Saksasta

Päätös tulisi avata yksimielisesti. Ainakin vaikutusvaltainen Saksa on osoittanut merkkejä siitä, että se suhtautuu aikaisempaa myönteisemmin tax free -kaupan jatkoon.

Saksan mahdollinen esiintulo ja myönteinen suhtautuminen saattaisi aukaista monta solmua. Näin myös muut jäsenmaat harkitsisivat tax free -kaupan kohtaloa uudelleen. Jäsenmaista Irlanti ja Kreikka liputtavat jo nyt avoimesti tax freen jatkamisen puolesta.

Verottoman myynnin lopettaminen lisäisi hyvin todennäköisesti mm. taloudellisia ja alueellisia ongelmia ja jo tämän vuoksi parlamentin vaatima riippumaton tutkimus olisi paikallaan tehdä. Vastakkainasettelu eri toimielinten välillä tulisi väistyä edullisimman vaihtoehdon löytämiseksi.

Parlamentin - ainoa vaaleilla valitun EU:n toimielimen - mielipide olisi syytä ottaa asiassa huomioon. Euroopan unionilla - erityisesti komissiolla - on nyt selkeä paikka lunastaa puheet kansalaisten Euroopasta ja päätöksenteon läheisyysperiaatteesta konkreettiseksi toiminnaksi. Muuten vaarana voi olla tyhjyyttään kumisevat korulauseet.

Kansa tahtoo myynnin jatkuvan

Taloustutkimus Oy:n gallupissa marraskuussa 1997 kansalaisilta kysyttiin, "pitäisikö Suomen mielestänne saada erivapaus jatkaa verovapaata myyntiä vielä kesäkuun 1999 jälkeen?" 56 prosenttia kansalaisista oli sitä mieltä, että veropaata myyntiä tulee jatkaa. 30 prosenttia oli toista mieltä ja 13 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Vielä murskaavammat luvut saatiin Verkkouutisten lukijakyselyssä, jonka mukaan 299 äänestänyttä on tax free -kaupan jatkamisen kannalla ja vain 63 oli sitä vastaan.

HARRI MÄKELÄ
9.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE