Alkon pilkkomisesta päätös - monopoli säilyy



Alkon pilkkomisesta on nyt lopullisesti päätetty. Alkoholijuomien vähittäismyynti erotetaan Alko-Yhtiöt -konsernista. Ratkaisu säilyttää Suomessa alkoholijuomien vähittäismyynnin monopolin.


Vähittäismyyntiyhtiö Alko Oy on suurin Alko-konsernin yhtiö. Se on kerännyt puolet konsernin liikevaihdosta, kun mukaan lasketaan hotelli- ja ravintolayhtiö Arctia, jonka Alko joulun alla myi ruotsalaisille.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti Alko-linjauksista keskiviikkona.

Vähittäismyyntiyhtiö Alko jää sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen, mutta konsernin muu toiminta siirretään kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen.

Arctian myynnin ja vähittäismyyntiyhtiön erottamisen jälkeen Alko-konserniin jää alkoholijuomia valmistava Primalco sekä tukkuyhtiö Havistra. Niiden yhteinen liikevaihto on viime vuoden tammi-elokuussa oli noin 750 miljoonaa markkaa.

Alkon pääjohtaja Ilkka Suominen pitää nyt tehtyä ratkaisua poliittisena päätöksenä, johon kaikkien on tyydyttävä. Hieman hän kuitenkin ihmettelee perusteita.

Asiaa pohtinut työryhmä katsoo, ettei Alkon ja konsernin muiden osien välillä ole sellaisia synergiariippuvuuksia, jotka olisivat toiminnallisesti ongelmallisia.
- Kyllä meidän konserniyhtiöissä on aika tavalla enemmän synergiaa kuin eräässä hiljattain synnytetyssä holding-yhtiössä, hän sanoo.

Joulun alla hallitus päätti Imatran Voiman ja Nesteen niputtamisesta yhteisen omistusyhtiön alle.

Aikataulu avoin

Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vasl) pitää hallituksen periaatelinjausta nykyisen vähittäismyyntimonopolin säilyttämisestä merkittävänä. Alkoholin kulutuksen on arvioitu kasvavan ja siksi monopolin säilyttäminen on ministeriön mukaan tähdellistä.

Huttu-Juntunen ei ota kantaa siihen, kuinka pian Alko Oy:n erottaminen toteutuu ja kuinka kauan Suomessa säilytetään alkoholinmyyntimonopoli. Näistä on tekeillä lisäselvitykset.

Suomisen mukaan Alko-Yhtiöt aloittaa sopeutumisen uuteen rakenteeseen heti. Hän arvioi hankkeen vievän kauan aikaa, sillä "konserniyhtiöillä on sormet sormien lomassa". Niillä on muun muassa yhteinen eläkesäätiö, eikä se Suomisen mukaan voi jäädä erilleen menevien yhtiöiden yhteiseksi.

Henkilöstövaikutukset Suominen arvioi pieniksi. Konsernissa on nyt noin neljä tuhatta ihmistä.

Arctian myynnin myötä väkeä siirtyy muualle noin 1 500. Vähittäismyyntiyhtiö Alkossa taas on noin 1 400 ihmistä, joten Alko-Yhtiöihin jää noin tuhatkunta henkilöä.

Alkoholipoliittiset tavoitteet erilleen

Alkon rakennetta pohtivassa työryhmässä olivat mukana sosiaali- ja terveysministeriön, kauppa- ja teollisuusministeriön sekä valtiovarainministeriön edustajat. Työryhmä korostaa, että Alkon erottaminen muusta konsernista on taloudellisesti ja toiminnallisesti perusteltua.

Työryhmä on kuullut myös Alkon edustajia. Suominen sanoo tähdentäneensä työryhmälle konsernin arvon säilyttämistä.
- Tätä puolta olen tuonut esille. Onko se otettu riittävästi huomioon, on toinen asia, hän sanoo.

Suominen näkee päätöksessä hyviäkin puolia. Epävarmuus Alkon rakenneuudistuksen ympärillä loppuu ja konserni vapautuu "puoliviranomaistoimistaan" kun vähittäismyyntimonopoli erotetaan konsernista. Vastedes konserni voi Suomisen mukaan keskittyä enemmän "normaaliin" bisneksentekoon.

Huttu-Juntunen tähdentää myös sitä, että ratkaisun myötä alkoholipoliittiset tavoitteet eriytetään omaksi kokonaisuudekseen sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen ja bisnespuoli siirtyy kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen.

STT-IA
9.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE