Sisäministerit työstäneet yhteistyösopimusta vuodesta 1992

Arabimaat lykkäsivät terrorisminvastaisen sopimuksen



Kahdenkymmenen arabimaan sisäministerit etsivät Tunisiassa keinoja torjua terrorismia. Sisäministerikokous vaati mm. länsimaita luovuttamaan turvapaikan saaneita islamisteja. Kokous kuitenkin lykkäsi itse pääasian huhtikuulle: vuosia valmisteltua yhteistyösopimusta ei allekirjoitettu.


Arabimaiden sisäministerit kokoontuivat alkuviikolla Tunisiassa kehittääkseen yhteistyötään terrorismin vastaisessa taistelussa. Kokous on osa vuonna 1992 Arabiliitossa aloitettua hanketta, joka tähtää terrorismin vastaisen yhteistyösopimuksen tekemiseen. Prosessi ei kuitenkaan ole helppo, koska siinä on mukana myös maita, joita yleisesti syytetään terrorismin tukemisesta.

Kannanotossaan 20 arabimaan ministerit ilmaisivat huolensa väkivallan kasvusta Lähi-Idässä ja kehottivat ulkopuolisiakin maita yhteistyöhön maittensa kanssa. Ministerit tahtovat muunmuassa, että länsimaat luovuttaisivat arabimaiden poliisille "rikollisia".

Esimerkiksi Englanti ja Sveitsi ovat antaneet poliittisen turvapaikan islamisteille, jotka ovat saaneet arabimaissa ankaria tuomioita terrorismista.

Keskinäinen terrorismi kiellettäisiin

Ministerit eivät vielä allekirjoittaneet pitkään valmistelua yhteistyösopimusta terrorismin vastaisesta taistelusta. Se lykättiin huhtikuulle, jolloin arabimaiden sisä- ja oikeusministerit kokoontuvat Arabiliiton päämajakaupungissa Kairossa.

Julkisuuteen annetun selityksen mukaan myös oikeusministereille halutaan antaa tilaisuus sanoa sanansa sopimukseen.

Yhteistyösopimuksessa on tarkoitus mm. sopia terrorismista syytettyjen henkilöiden luovuttamisesta arabimaasta toiseen sekä kielletään arabimaita rahoittamasta toisia alueen maita vastaan hyökkääviä terroristiryhmiä. Tämä koskisi lähinnä Sudania, Libyaa, Syyria ja Irakia, joiden katsotaan tukevan militantteja.

Siitä ei ole tietoa, aiotaanko sopimuksessa mainita ulkopuolisiin maihin kohdistuva terrorismi. Monissa arabimaissa koetaan esimerkiksi, että palestiinalaisten taistelu "miehittäjävaltio Israelia vastaan" on legitiimiä vastarintaliiketoimintaa, yhtä sallittua kuin Ranskan vastarintaliikkeen toiminta toisessa maailmasodassa.

Syytöksiä lähelle ja kauas

Egyptin sisäministeri moitti nimeltä mainitsematta maita, jotka antavat terroristeille turvapaikan.

- Me vahvistamme, että arabimaiden pyrkimykset taistella terrorismia vastaan ovat hyödyttömiä, jos terrorismi löytää reiän, jota kautta päästä joihinkin maihin, hän julisti.

- Terrorismin johtajat ovat ulkomailla, jossa he nauttivat turvasta ja selvästä suojelusta valtioilta, jotka elättävät heitä ja antavat niille turvapaikan ja vapauden liikkua ja suunnitella.

Kokouksen uutisoinnissa tuotiin vahvasti esille arabimaissa yleinen käsitys, että jokin ulkopuolinen taho ylläpitäisi terrorismia arabimaissa. Hallituksen lehden The Egyptian Gazetten mukaan Algerian sisäministeri Mustafa Benmansour sanoi, ettei ilmiö olisi kehittynyt ilman joidenkin maiden suhtautumista, jotka eivät toivo "näkevänsä vakauden leviävän meidän arabimaailmassamme".

LAURI KAIRA
Kairo
9.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE