Aurejärvi väittää vaalipäällikön herjanneen Braxin tuella



Siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi epäilee, että Helsingin vihreitten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Tuija Brax olisi toiminut jonkinlaisena avunantajana "herjauskampanjassa", josta Aurejärvi on vaatinut rangaistusta Braxin vaalipäällikkönä toimineelle Salla Korpelalle.


Helsingin hovioikeudelle jäi tiistaina päätettäväksi, levittikö Korpela mm. viime eduskuntavaalien alla vuonna 1995 tietoa Aurejärven nuoruudessa saamasta tuomiosta vahingoittamistarkoituksessa.

Korpela oli esitellyt Helsingin vihreitten hallituksen kokouksessa oikeuden pöytäkirjaa, jonka joku tuntematon henkilö oli antanut vihreitten vaalimökin luona Kolmen Sepän patsaalla Tuija Braxille.

Hovioikeus kuuli todistajina tiistaina vihreän liiton puolelta Hannele Luukkaista, Tuija Braxia ja Osmo Soininvaaraa.

Kokoomukseen loikannut Aurejärvi oli vihreitten kansanedustajaehdokas vuonna 1995.

Tupakkateollisuus olisi kyllä tiedottanut

Tuija Brax kertoi jo opiskeluaikoinaan Helsingin yliopistossa kuulleensa huhua siitä, että Aurejärvi olisi syyllistynyt johonkin rikokseen. Hän sanoo, ettei se ollut kuitenkaan tehnyt häneen vaikutusta, koska nimenomaan hän pyysi Aurejärven vihreitten kunnallisvaaliehdokkaaksi vuonna 1992.

Brax sanoo lisäksi, että tupakkateollisuus olisi varmaan tuonut 1990-luvulla Aurejärven tuomion esille, jos sillä olisi ollut jotain merkitystä. Aurejärvihän tunnetaan nimenomaan monivuotisesta käräjöinnistä tupakkateollisuutta vastaan. Hän on jopa epäillyt vastapuolen palkanneen etsiviä selvittämään taustojaan.

Osmo Soininvaara muistaa Kolmen Sepän patsaan tapahtumat, koska hänelle ensin tarjottiin kyseistä kopiota oikeuden pöytäkirjasta ja pahoinpitelytuomiosta. Hän oli kehottanut antamaan sen juristille eli Tuija Braxille.

Soininvaara esitti ymmärtävänsä syytetyn, Salla Korpelan, motiivia, että asiasta piti keskustella siltä varalta, jos paperi vuotaisi jollekin tiedotusvälineelle.

Totuus vai juoru

Aurejärven rangaistusvaatimukset herjauksesta perustuvat lisäksi siihen, että Korpela on puhunut Aurejärven syyllistyneen shekkipetokseen. Shekkipetoshuhuista Korpela väittää keskustelleensa Helsingin vihreissä "kourallisen" kanssa.

Ydinkysymys on, puhuiko Korpela hallituksen kokouksessa 16. maaliskuuta 1995 saamastaan oikeuden pöytäkirjasta ja sen lisäksi shekkipetoksesta täytenä totena. Myöhemmin on nimittäin paljastunut, ettei shekkiasiassa ole perää.

Kokouksessa läsnäolleista muutama ei muista shekeistä puhutun, mutta yksi todistajista väittää kuulleensa sen varmasti.

Kiistanalaisia suhteita

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Korpelan toissavuonna herjauksesta ja solvauksesta 11 000 markan vahingonkorvauksiin. Kuten alioikeudessa, niin myös hovioikeudessa kuullun pohjalta on helppo tehdä johtopäätös, etteivät kaikki tule toimeen keskenään Helsingin vihreissä.

Aurejärven ja Braxin välit viilenivät ilmeisesti Vihreitten Lakimiesten tempauksesta presidentin vaaleissa. Aurejärvi oli Lakimiesten puheenjohtajana, kun yhdistys ilmoitti lehdessä tukevansa Raimo Ilaskiveä presidentiksi. Tämän jälkeen Lakimiesten hallituksesta lähtivät mm. Tuija Brax ja Paavo Nikula.

Kun Vihreät Lakimiehet halusi ensimmäistä kertaa päästä puolueen jäsenjärjestöksi liittokokouksessa, diskattiin hakemus puutteellisena.

Ehkä yhteydenpito Aurejärven kanssa hiipui kohtalokkaasti, sillä kukaan tuomioista juoruja kuulleista ei kysynyt, tai uskaltanut kysyä, asiaa suoraan professorilta itseltään.

STT-IA
14.1.1997


POLITIIKKA -SIVULLE