”EMU on pitkävaikutteisempi kuin Lipposen hallitus”

Hassi ei tekisi EMU:sta hallituskysymystä



Jos lauantaina Vantaalla nousee vihreä ei EMU:lle, on pääministerin asia päättää puolueen hallitustaipaleen jatkosta. Puheenjohtaja Satu Hassi muistuttaa, että Suomen EMU-jäsenyys ei kuulu edes hallitusohjelman tavoitteisiin. Hassi itse suhtautuu EMU:un kriittisesti. Hänen mielestään asia pitäisi päättää substanssin eikä hallitusvaikutusten perusteella.


Vihreän Liiton hallitustaival on lauantaina katkolla. Yleinen arvio on, että jos puolueen valtuuskunta ja eduskuntaryhmä ottavat Vantaalla kielteisen EMU-kannan, ei puolue voi jatkaa hallituksessa.

Puheenjohtaja Satu Hassi muistuttaa, että Suomen EMU-jäsenyys ei kuulu hallitusohjelman tavoitteisiin. Hassin mukaan kaikki kuitenkin käyttäytyvät ikään kuin EMU olisi hallituksen keskeinen tavoite ja kuin se olisi edellytys hallituksessa jatkamiseen.

- Hallitusohjelmassahan sanotaan vain, että yritetään täyttää EMU-pääsyvaatimukset, mutta ei siinä sanota, että pyritään EMU:un.

Hassi kuitenkin myöntää, että kaikki Vihreiden päätöksentekijät tietävät, että päätös vaikuttaa puolueen hallitustaipaleen jatkumiseen. Päätöksenteon jaakobinpaini käydäänkin siitä ratkaiseeko oman kantansa aidon EMU-mielipiteen vai hallitusyhteistyön jatkumisen perusteella.

- Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että EMU on niin paljon pitkävaikutteisempi asia kuin Lipposen hallitus, että minun mielestäni tämän tyyppinen asia pitäisi päättää substanssin mukaan.

Pääministeri päättäköön

Jos kokous lauantaina päätyy EMU-kielteiseen tulokseen on Hassin mukaan päätös hallitustaipaleen jatkumisesta ensisijaisesti pääministerin asia.

- Vihreillähän ei ole missään vaiheessa ollut mitään tarvetta tehdä EMU:n kannattamisesta hallituksen pääsyvaatimusta. Se ei ole ylipäätänsä meistä lähtenyt asia.

Kokoukselta on vaadittu selkeää päätöstä, joissa ei ole tulkinnanvaraa. Samaa mieltä on myös Hassi. Itse päätös voi hänen mukaansa olla vain yksiselitteinen kyllä tai ei.

Se millaisella enemmistöllä tulos syntyy on kuitenkin oma asiansa. Päätös syntyy samanlaisen yksinkertaisen enemmistön voimin kuin kaikki muutkin päätökset Vihreissä, korostaa puheenjohtaja.

Eduskuntaryhmä on niin selkeästi jakautunut, että puolueen päätöksen suunnasta huolimatta ääniä heruu niin hallituksen esityksen puolesta kuin sitä vastaankin.

- Toinen kysymys on kuinka paljon. Hassi arveleekin, että myönteisen päätöksen jälkeen kannastaan epävarmat saattavat äänestää puolueen kannan mukaan.

Hassin oma EMU-näkemys on ollut selkeästi kriittinen. Se käy ilmi muun muassa hänen loppusyksyllä Vihreään Lankaan kirjoittamastaan kolumnista. Viime aikoina hän ei ole kuitenkaan tuonut näkemyksiään paljoa esille.

- Olen halunnut odottaa, että kaikki pelinappulat ovat paikallaan. Mielestäni puheenjohtajan ei tällaisessa asiassa pidä olla mikään diktaattori, vaan puheenjohtajan tulee pitää huoli siitä, että mielipiteenmuodostus pääsee tapahtumaan mahdollisimman aidosti ja mahdollisimman aidosti.

Hassi itse ilmoitti aikovansa äänestää EMU:un liittymistä vastaan.

Pitkin hampain EMU:n taakse

EMU-päätöksen lähestyessä yhä useammat Vihreät vaikuttajat näyttävät taipuvan hallituksen EMU-linjalle. Rahaliitto joudutaan nielemään pitkin hampain, niin nihkeitä ovat perustelut pitkin matkaa olleet. Viimeisinä vastarannan kiiskinä seisovat vielä kansanedustajat Erkki Pulliainen sekä ilmeisesti myös Irina Krohn.

Keskiviikon Ilta-Sanomien mukaan kriittisesti EMU:un suhtautuvat Ulla Anttila ja Janina Andersson sanovat äänestävänsä EMU:n puolesta, kun siitä on tehty hallituskysymys. Myös sitoutumaton Tuija Maaret Pykäläinen totesi, ettei voi "ajaa puoluetta hallituksesta, jos se on EMU:n puolesta."

EMU:n puolella ovat aiemminkin, vaikka pitkin hampain, olleet Paavo Nikula, Osmo Soininvaara ja Tuija Brax. "Luultavasti äänestäisin kansanäänestyksessä rahaliittoon liittymisen puolesta, tietoisena sen riskeistä", sanoo Brax Vihreän Langan kolumnissaan joulun alla. Osmo Soininvaara todisti toukokuisessa eduskuntakeskustelussa EMU:n yleistä turmiollisuutta, mutta päätyi olosuhteissa jäsenyyden kannalle.

"Mutta entä sitten, jos me pidämme tätä yhteistä valuuttaa huonona ajatuksena? Pitäisikö aivan mielenosoituksena jäädä siitä pois? Mielenosoitukset ovat silloin tällöin ihan hyviä, mutta ehkä koko kansantalouden käyttäminen mielenosoituksen kylttinä on hiukan kallis ratkaisu", hän kysyi.

Viikon mielipidepelin avasi tiistain Helsingin Sanomissa Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala. Hänen mukaansa "puutteineen ja näissä olosuhteissa on ilmeisesti viisaampaa olla mukana EMU:ssa kuin sen ulkopuolella."

PETE PAKARINEN
9.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE