Viikonlopun poliittiset puheet



Aho uskoo tuloverotuksen alentamiseen työreformilla

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä työllistymisen kynnystä alentavat uudistukset ovat ainoa kestävä tie tuloverotuksen alentamiseen.

- Työelämän pelisääntöjä, sosiaaliturvan rahoitusta ja verotusta on uudistettava niin, että työnteon ja yrittämisen rasitukset alenevat. Vain näin rakennetun työreformin osana lupauksille keveämmästä verotuksesta voi tulla katetta, sanoi Aho Kuusamossa sunnuntaina.

Aho painotti, että Lipposen hallituksen käyttämä tuloveromalli ei enää toimi. Siinä vaalikauden tuloveron alennukset on rahoitettu muita veroja ja maksuja korottamalla.
- Kaiken lisäksi kiristykset ovat kohdistuneet alueellisesti ja sosiaalisesti hyvin epäoikeudenmukaisella tavalla, hän huomautti.

Aho ei myöskään lämpene valtion menojen lisäleikkauksille tuloveroalen rahoittamiseksi. Hän sanoi, ettei hänen puolueensa voi olla mukana sellaisessa tuloverotuksen keventämisessä, joka rahoitettaisiin perusturvaa ja peruspalveluja karsimalla.


Vihreät vaativat turkistarhauksesta luopumista

Vihreä liitto vaatii eettisten näkökohtien ottamista huomioon eläintaloudessa. Puolue arvostelee erityisesti nykymuotoista turkistarhausta, josta pitäisi sen mielestä luopua siirtymäajan jälkeen.

Turkistarhaus pilaa vihreiden näkemyksen mukaan suomalaisen maatalouden maineen. Vihreän liiton valtuuskunta hyväksyi sunnuntaina Vantaalla kannanoton, jossa arvioidaan turkistarhauksen tukemisen ja markkinoinnin vaarantavan Suomen mahdollisuuden esiintyä EU:n ja maailman markkinoilla hyvän eläintenpidon maana. Vihreät muistuttavat, että turkistarhaus tuomitaan varsin yleisesti Euroopassa.

Ympäristöministeri Pekka Haaviston mielestä turkistarhauksesta luopumisesta ja siirtymäajasta voitaisiin sopia eläinsuojelulain tiukentamisen yhteydessä.

Vihreiden kannanotossa korostetaan, että myös turkistarhauksessa tulisi olla kantavana periaatteena eläinten mahdollisuus tärkeimpien lajityypillisten käyttäytymistarpeiden tyydyttämiseen. Valtuuskunnan mielestä kaikesta muustakin teollismaisesta kotieläintaloudesta on luovuttava.


Blair: EMU:n onnistuminen tärkeää myös briteille

Euroopan talous- ja rahaliiton onnistuminen on erittäin tärkeää myös Britannialle, sanoi pääministeri Tony Blair sunnuntaina. Blair sanoi BBC:n haastattelussa myös, että Pohjois-Irlannin kiistan pääkysymyksissä ollaan hyvin lähellä yhteisymmärrystä. Japanissa vierailulla oleva Blair toisti jälleen, että Britannia ei ole mukana rahaliitossa sen käynnistyessä 1999.

Britannia aloitti vuoden alussa puoli vuotta kestävän kauden EU:n puheenjohtajamaana. Blair tähdensi haastattelussa, että EU:n maatalouspolitiikan uudistaminen on yksi Britannian keskeisiä tavoitteita.

Blair aloitti perjantaina viisipäiväisen vierailun Japaniin. Maanantaina Blair osallistuu yhdessä EU:n komission puheenjohtajan Jacques Santerin kanssa EU:n ja Japanin huippukokoukseen, jossa pohditaan mm. Aasian valuuttamyllerrysten vaikutuksia.


Väyrynen: Amsterdamin sopimus syytä jättää ratifioimatta

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vaatii Euroopan unionille uutta suuntaa. EU-maiden hallitusten välisen konferenssin tuloksena viime kesänä synnytetty Amsterdamin sopimus on hänen mielestään hylättävä. Väyrynen esitteli näkemyksiään lauantaina Limingassa.

Väyrynen korosti, että Euroopan unionin laajeneminen ja rahaliitto Emun toteutuminen edellyttävät EU:n perusteellista uudistusta. Hänen näköpiirissään ainoa toimiva ratkaisu voi olla hajautettu liittovaltio, jossa jäsenmailla on laaja itsenäisyys.

Väyrysen mielestä lähikuukausien aikana unionin tulevaisuudesta tulee käydä perusteellinen keskustelu. Hän vaati, että jo sovittua uutta hallitusten välistä konferenssia on aiennettava, ja sen toimeksiannossa tulee ottaa huomioon sekä rahaliiton toteutuminen että unionin laajeneminen.

- On ryhdyttävä rakentamaan hajautettua liittovaltiota. Kun Amsterdamin sopimus on ilmiselvässä ristiriidassa tämän pyrkimyksen kanssa, on viisainta jättää se ratifioimatta.


Häkämies: Pienryhmien rikkomuksiin vaikea puuttua

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok) katsoo, että yhteiskunnan on vaikea löytää sopivia keinoja puuttua eräiden lakia rikkovien ryhmien toimintaan. Häkämies viittaa lähinnä eläinaktivisteihin ja moottoripyöräjengeihin, joita hän ei sinällään pidä uhkana.

- Lainsäätäjän on vaikea löytää keinoja ja menettelytapoja tilanteissa, joissa jokin ryhmä yksiselitteisesti toteaa, että oma asia on niin tärkeä, ettei voimassaolevaa lainsäädäntöä noudateta, Häkämies sanoi perjantaina asianajajapäivällä Aulangolla.

Häkämiehen mukaan mm. sananvapaus ja oikeus elinkeinon harjoittamiseen ovat joutuneet vastakkain.
- Tällainen on esimerkiksi tapaus, jossa erään turkisliikkeen edustalla mieltä on osoitettu niin aktiivisesti, että kyseisen liikkeenharjoittajan mahdollisuus harjoittaa elinkeinoaan on suorastaan vaarantunut, Häkämies huomautti.

- Tilanne, jossa lukumäärältään vähäisten ilmiöiden takia jouduttaisiin puuttumaan tavalla tai toisella ihmisten perusoikeuksiin, on lainsäätäjän näkökulmasta kammottava, hän sanoi.

Koonnut: IA
12.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE