"Gorba ja Thatcher Japanin hallitukseen", "Sydneyn olympialaiset peruttu"

"Myllylä muuttamassa Ruotsiin", "Alkossa alennusmyynti"Mikäli aprillipäivän saapuminen oli päässyt unohtumaan, päivälehtien torstain pilat saattoivat aiheuttaa sydämentykytystä. Moni media käytti mahdollisuutta enemmän tai vähemmän tahdikkaaseen aprillipilaan.


Ainakin Keski-Pohjanmaalla menivät aamupuurot väärään kurkkuun, jos tietoon tuli Demarin julkaisema tieto hiihtokuningas Mikä Myllylästä. Demarin mukaan Myllylä olisi valmistelemassa muuttoa Ruotsiin - Mikahan on oikeasti asunut lapsena Ruotsissa.

Demarin mukaan Suomeen tympääntynyt Myllylä on jo läpäissyt ruotsinkielen kokeen, joka vaaditaan Ruotsin kansalaisuuden saamiseksi.

Totisemman puoleinen urheiluväki järkyttyi myös Lappeenrannan seuduilla. Etelä-Saimaa kertoi sokkiuutisen, jonka mukaan Jokerien omistaja Hjallis Harkimo ostaa Saimaan Pallon. SaiPahan pudotti äskettäin Hjalliksen Jokerit jääkiekkoilun Play Offseissa.

Adrenaliini kohosi monessa kahvipöydässä niin ikään Järvenpään seudulla. Keski-Uusimaa kertoi Järvenpään Alkon huimasta alennusmyynnistä. "Ennennäkemätön" varaston alennusmyynti johtuu lehden mukaan Alkon muutosta uusiin tiloihin.

Tampere saa Aamulehden mukaan viimeinkin sen, mitä manselaiset ovat usealta muulta kaupungilta pitkään kadehtineet: oman linnan.

Siilinna-niminen, vanhaa linnoitusta muistuttava matkailukohde kohoaa Aamulehden mukaan uudelle saarelle, joka rakennetaan jäännösmaasta Näsijärvelle.

Jo olemassa olevat linnoitukset kokevat nekin muutoksia. Kainuun Sanomat tiesi kertoa, että Kajaanin linna puretaan ja kootaan uudelleen markkinahenkisesti asuntomessujen alueelle.

Elämänkatsomuskeskus, eukonkantoputki

Pieksämäelle kohoaa Savon Sanomien mukaan Disneyn Worldia muistuttava Elämänkatsomuskeskus. Sadan miljoonan markan hintaisen keskuksen on määrä houkutella Pieksämäelle vuosittain satojatuhansia syvähenkisyyden etsijöitä.

Turkulaiset saivat puolestaan päivitellä torstaina sitä, että kaupungin murheenkryyni, Tuomaansilta, on romahtanut jälleen. Aurajoen surullisen kuuluisan sillan pulmista kertoi Turun Sanomat.

Varsinais-Suomen jokiin liittyi myös Salon Seudun Sanomien aprilliankka. Lehden mukaan museovirasto vaatii Salonjoen paalutustöiden keskeyttämistä, koska paalutus on paljastanut joesta 1600-luvun itäbalttilaisen kaljaasin jäännökset.

Eukonkannon MM-kisat voidaan Iisalmen Sanomien mukaan kisata jatkossa säävarmoissa oloissa. Sonkajärven Jyrkän maisemiin on noussut juuri eukonkantoputki, joka on rakennettu uudesta metallista, kevytkromista.

Saddam Porvoossa

Aprillipäivä näkyi myös politiikan uutisissa. Kymen Sanomat paljasti, että Hamina Summit kokoaa Euroopan huippujohtajat heinäkuussa Haminaan. Huipputapaamisen teema olisi Venäjän avustaminen.

Etelä-Suomen Sanomat puolestaan paljasti, että Lipposen nykyhallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla vuoden loppuun. Uudet hallitusneuvottelut jäävät ESS:n mukaan näin ollen pelkäksi muodollisuudeksi.

Porvoossa koettiin Uusimaa -lehden mukaan yllättävä valtiovierailu: Irakin johtaja Saddam Hussein oli nähty torilla ja pilkkijäillä.

Lasten synnyttäminen on jatkossa helppoa ainakin Kuusamossa. Koillissanomat ilmoitti paikallisen lääkärin kehittämästä laitteesta, joka vauhdittaa synnytystä keskipakoisvoiman avulla.

Varkaudessa taas koetaan kummia, kun paikkakunnan vesitornin ikkunat tiivistetään luomuheinäpohjaisella tiivistystahnalla. Warkauden lehden mukaan työn tekevät katolta roikkuvat vuorikiipeilyn ammattimiehet.

Kemissä tutkitaan pohjavesi uudelleen. Pohjolan Sanomien mukaan syynä on se, että seutukunnan väestö kärsii lisääntyneestä hiustenkasvusta. Raahen seudun mukaan Raahessa murehditaan, kun paha tietokonevirus näyttää keskeyttävän kaupungin palkanmaksun.

Urheilu oli tänäkin vuonna monella tapaa otollinen aihe aprillipiloille. Riihimäen Sanomat uutisoi, että Jari Litmanen on ostamassa jalkapalloseura RiPS:n.

Lehtipuolen lisäksi myös radiot osallistuivat ihmisten aprillaukseen. Kemin Radioankkuri kertoi, että Kemi-Tornio -moottoritien työt on keskeytetty arvokkaan viikinkilöydön vuoksi. Radio Satahäme taas kertoi taistelleensa voitokkaasti tietokonevirusten kanssa. Uroteosta on radion mukaan tulossa Microsoft Award -tunnustus.

Aprillipiloja maailmalta

Japanin hallitus tarvitsee kipeästi uutta verta. Pääministeri Keizo Obuchi onkin pyytänyt maailmanluokan johtajia kuten Mihail Gorbatshovia ja Margaret Thatcheria vahvistamaan hallituksen ehtyviä voimavaroja, kirjoitti arvovaltainen Asahi Shimbun -lehti torstaina.

Entisen neuvostojohtajan ja brittipääministerin lisäksi hallitukseen on määrä kutsua myös johtava singaporelaispoliitikko Lee Kuan Yew ja Yhdysvaltain entinen kauppaneuvottelija Mickey Kantor.

Kaikki japanilaiset eivät pitäneet johtavan päivälehden aprillipilasta, vaan valittivat, että myös lehden muiden juttujen uskottavuus kärsi pilailun myötä.

Australiassa yleisin pila liittyi olympialaisiin.
- Kertokaa äkkiä Kansainväliselle olympiakomitealle, että vuoden 2000 olympialaiset Sydneyssä on peruttu, julisti australialainen radioasema torstaiaamuna.

Toinen radioasema kertoi puolestaan, että paavi tekee lyhyen vierailun Brisbaneen. Satakunta kaupunkilaista kiirehti lentokentälle, missä heille esiteltiin upouusi Paavi-merkkinen nurmikonkastelulaite.

Venäjä iskee Yhdysvaltoihin

Irakilaislehti Babel kirjoitti näyttävästi etusivullaan, että Venäjä on uhannut Yhdysvaltoja ydiniskulla. Vasta seuraavalla sivulla paljastettiin, että kyseessä oli aprillipila.

- Irakilaiset, teidän on turvauduttava vain itseenne, Irakin johtajan Saddam Husseinin pojan Udayn omistamassa lehdessä todettiin.

Intian hinduväestö järkyttyi torstaina lukiessaan Deccan Chronicle -lehdestä, että Intia ja sen arkkivihollinen Pakistan ovat saamassa yhteisen IndoPak-valuutan ensi vuoden alusta lähtien.

Lehden mukaan asiasta sovittiin maiden ulkoministerien välisessä tapaamisessa, johon osallistui myös EU:n edustaja. Asian oikea laita paljastui vasta artikkelin loppukappaleesta, jossa EU:n edustaja muistutti lehden lukijoille, että torstai oli aprillipäivä.

STT-IA
1.4.1999


AJASSA -SIVULLE