Ministeri järkyttyi pakolaisten tilanteesta

Haavisto neuvotteli humanitaarisesta avusta Makedoniaan



Kehitysyhteistyö- ja ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) tutustui päivän matkallaan sunnuntaina Makedonian pääkaupungissa Skopjessa pakolaiskatastrofiin ja neuvotteli EU:n mahdollisuuksista auttaa pakolaisia.


- Makedonian viranomaisten kannat väljentyivät hieman neuvotteluissa, mutta vieläkään Makedonia ei päästä pakolaisia rajan yli, eikä anna rakentaa heille leirejä, Haavisto sanoo.

- Tämä on rajalla odottavien ihmisten kannalta katastrofi. Epidemioiden uhka on suuri jo parin päivän kuluttua. Kyseessä on suurin humanitaarinen katastrofi Euroopassa sitten toisen maailmansodan, Haavisto toteaa.

Makedonian kannan mukaan eurooppalaisten maiden tulisi ottaa pakolaiset suoraan omiin maihinsa, koska Makedonia pelkää oman etnisen tasapainonsa puolesta. Maassa on nyt noin neljäsosa albaaneja. Makedonian viranomaiset pelkäävät, että albaanipakolaiset jäisivät maahan pysyvästi.

Haaviston mielestä ainoa oikea ratkaisu pakolaisongelmaan olisivat valvotut leirit, joilta ihmiset voisivat palata Kosovoon tai jos se ei olisi mahdollista eurooppalaisiin maihin. Leirien rakentamiseen kansainvälisellä yhteisöllä olisi valmius, jos Makedonian viranomaiset antaisivat luvan.

Makedonian viranomaiset ovat tuoneet esille neuvotteluissa, että heidän kantansa voisi lientyä, jos he saavat apua koko maan taloudelle. He halusivat helpotusta muun muassa ulkomaanvelkaansa.

Vanhuksia ja lapsia menehtyy

- Ihmiset ovat olleet viidestä kuuteen päivään sateisessa savimaassa. Joka yö kuolee 10-15 ihmistä. Viime yönä menehtyi kaksi vastasyntynyttä lasta, Haavisto kuvailee näkemäänsä Makedonian ja Kosovon rajalla.

Haavistolle oli myös kerrottu, että Kosovon puolella on pakolaisten kymmenien kilometrien autojono, jossa on viisi autoa rinnakkain. Autoletkassa saattaa olla pahimmillaan 100 000 ihmistä pyrkimässä rajalle.

Haaviston näkemyksen mukaan humanitaarista apua on alkanut virrata. Muun muassa katolinen kirkko, EU:n humanitaarisen avun järjestöt, Punainen Risti ja islamilaiset järjestöt ovat toimittaneet pakolaisille ruokaa. Ongelmana on saada ruoka perille Kosovon puolelle, jonne humanitaariset järjestöt eivät pääse.

Haaviston mukana Skopjeen matkustivat alueen kiertävä suurlähettiläs Timo Koponen, alivaltiosihteeri Kirsti Lintonen sekä kehitysyhteistyöosaston humanitaarisen avun yksikön päällikkö Lars Backström.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat torstaina keskustelemaan pakolaiskysymyksestä. Suomen ulkoministeriö myönsi äskettäin kahdeksan miljoonaa markkaa humanitaarista apua Kosovon kriisin uhreille Punaisen Ristin kautta.

YK:n pakolaisvaltuutettu kehotti maita ottamaan vastaan Kosovon pakolaisia

YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata kehotti sunnuntaina länsimaita ottamaan vastaan Kosovon albaanipakolaisia. Kosovon naapurimaat eivät enää hänen mukaan selviä pakolaistulvasta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toivoi alunperin, että pakolaiset voisivat pysyä Kosovon naapurimaissa. Ogatan sunnuntainen vetoomus osoitti, ettei järjestö enää pidä tätä mahdollisena pakolaisten valtaisen määrän vuoksi.

Pakolaisjärjestön mukaan noin 360 000 ihmistä on lähtenyt Kosovosta sen jälkeen kun ilmaiskut 24. maaliskuuta alkoivat.

UNHCR:n työntekijät kertoivat sunnuntaina pakolaisten epätoivoisesta tilanteesta Albanian pohjoisosassa. Useiden lasten kerrottiin kuolleen lauantaina kuivumisen takia.

NATO:n tiedottajan Jamie Shean mukaan useat NATO:n jäsenmaat ovat ilmoittaneet valmiutensa ottaa väliaikaisesti vastaan albaanipakolaisia. Saksa ottaisi näin vastaan 40 000, Yhdysvallat 20 000, Turkki 20 000, Norja 6 000, Kanada 5 000 ja Kreikka 4 000 pakolaista.

Norjan radio kertoi aiemmin sunnuntaina, että Norja ottaa ensin vastaan 90 albaanipakolaista Kosovosta. Pakolaiset lennätetään Makedoniasta Norjaan tiistaina.

Norja on ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, joka ottaa vastaan Kosovon albaanipakolaisia, sanoi Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk. Hän toivoi, että albaanipakolaisia ryhdytään ottamaan vastaan myös muissa maissa mahdollisimman pikaisesti.

EU:n sisäministerien on määrä tavata keskiviikkona Brysselissä Kosovon kriisin vuoksi, kertoi EU:n puheenjohtamaan Saksan ulkoministeriön edustaja Martin Erdmann. Tarkoituksena on hänen mukaansa neuvotella siitä, kuinka monta pakolaista kukin jäsenmaista voi ottaa.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder esitti lauantaina toivomuksen, että jokainen EU-maa voi ottaa vastaan pakolaisia.

NATO:n edustaja kertoi sunnuntaina Makedonian pääkaupungissa Skopjessa, etteivät NATO:n koneet olleet aloittaneet pakolaisten kuljetuksia muihin maihin ainakaan vielä sunnuntaina. Mitään tällaista ei hänen mukaansa ollut suunnitteilla illaksikaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat on valmis ottamaan vastaan "useita tuhansia" pakolaisia Kosososta. Tarkkaa määrää hän ei maininnut. Albrightin mukaan Euroopan unioni ottaisi 100 000 pakolaista.

STT-IA
4.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE