Aho: Lipposen kysymykset keskustallekin tärkeistä asioista

Kokoomus pitää ydinvoimaa esillä neuvotteluissa



Kokoomus aikoo pitää myös viidennen ydinvoimalan rakentamista esillä, kun uuden hallituksen ohjelmasta aletaan keskustella. Hallitustunnustelija Paavo Lipponen on antanut puolueille aikaa tiistaihin kello 18:aan vastata kysymyksiin, joilla selvitetään seuraavan hallituksen ohjelmaa ja hallituspohjaa.


Puheenjohtaja Sauli Niinistön mukaan kokoomus aikoo korostaa vastauksessaan hallitutunnustelijan kysymyksiin, että Kioton ilmastosopimuksen velvoitteet pitää ottaa huomioon jo tulevalla vaalikaudella.

Niinistön käsityksen mukaan Suomessa ei näistä velvoitteista selvitä ilman ydinvoiman lisärakentamista.

- Mielenkiintoista nähdä sellainen vastaus, jossa keksitään jokin keino ilman viidettä ydinvoimalaa. Minulle ei ole tullut sellaista mieleen, Niinistö sanoi sen jälkeen, kun hän oli muiden kokoomuksen neuvottelijoiden kanssa tavannut hallitustunnusteluja vetävän Paavo Lipposen torstaina aamupäivällä.

Niinistö ei halunnut sanoa, ajaako kokoomus ydinvoiman lisärakentamisesta selvää kirjausta myös hallitusohjelmaan ja saattaisiko se rajata joitakin puolueita uuden hallituksen ulkopuolelle.

Niinistö korosti tulevan hallituksen tärkeinä tehtävinä erityisesti valtiontalouden pitämistä edelleen tiukassa otteessa sekä aloitetun Eurooppa-politiikan jatkamista.

Vasemmistoliitto toivoo kansanrintamaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoi Lipposen kanssa keskusteltuaan, että vasemmistoliitto asettaa uuden hallituksen tärkeimmäksi tavoitteeksi työllisyyden parantamisen.

Hallitusohjelmasta pitää löytyä myös vastauksia syrjäytymisongelmien vähentämiseen ja aluekehitysongelmiin.

Mieluisin hallituspohja vasemmistoliiton mielestä olisi kansanrintama eli vasemmistoliiton, sosialidemokraattien ja keskustan yhteishallitus.

Siimes kuitenkin korosti, että hallitukseen osallistumisen ratkaisevat asiakysymykset.
- Jos katsotte niitä asioita, joita olemme nostaneet ykköseksi, voitte havaita, että siellä on tiettyjä painotuksia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin keskustapuolueella, Siimes sanoi.

Siimes ei halunnut ottaa kantaa siihen, pystyykö vasemmistoliitto päättämään hallitukseen menosta yksimielisesti. Mielipiteet riippuvat neuvottelutuloksesta.

- Sekä eduskuntaryhmän että puolueen puolella olemme lähteneet siitä, että painamme päälle, käytämme hyväksemme sitä tilannetta, että meiltä meni vaalit paljon paremmin kuin sosialidemokraateilta, Siimes sanoi.

Aho: Lipposen kysymykset keskustallekin tärkeistä asioista

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan hallitustunnustelija Lipposen (sd.) puolueille esittämät kysymykset sisältävät ne asiat, joita keskustakin pitää tärkeänä.

Keskustan hallitusneuvottelijat tapasivat Lipposen sen jälkeen, kun tämä oli neuvotellut oman puolueensa edustajien kanssa. Aho sanoi tapaamisen jälkeen, että keskusta voisi vastata esitettyihin kysymyksiin vaikka tunnin kuluessa.

Kysymykset koskevat Ahon mukaan mm. toimia työllisyyden parantamiseksi, alueellisen eriarvoisuuden vähentämiseksi sekä muuttoliikkeen ja sosiaalisen kahtiajaon hidastamiseksi.

Yllättäviä kysymyksiä Lipponen ei Ahon mukaan esitä. Ainoa huomiota herättävä seikka oli, että ympäristökysymykset puuttuivat kokonaan.

Uusia työllisyystoimia tarvitaan

Aho torjui käsityksen, että keskusta piti työreformiaan vain vaaliteemana.

- Työllisyystilanne on yhtä hyvä tai huono kuin se oli ennen vaalejakin. Jos joku kuvittelee, että seuraava hallitus voi lähteä liikkeelle ilman, että se etsii ja löytää uusia toimia työllisyyden parantamiseksi niin hän luulee väärin, Aho sanoi.

Työllisyyden parantamiseen tarvitaan Ahon mukaan sekä verotuksellisia keinoja, sosiaaliturvan uudistamista että myös työelämän kehittämistä.

Hallituspohjaan keskusta suhtautuu hyvin avoimella mielellä. Aho piti oikeana järjestyksenä, että ohjelmakysymyksiä käsitellään ensin.

- Tärkeätä seuraavalla vaalikaudella on se, mitä tehdään, eikä se ketkä hallituksessa istuvat. Jos lähdetään ongelmien määrittelystä niin minusta näyttää siltä, että muutospainetta hallitussuuntaan on olemassa. Aika monessa puheenvuorossa on puhuttu työllistävämmästä, alueellisesti tasapuolisemmasta ja sosiaalisemmasta politiikasta, Aho sanoi.

Ahon mielestä keskustan pelaaminen ulos hallitusneuvotteluista kostautuisi.

- Vaaleja tulee vastedeskin ja jos äänestäjille tulee sellainen tunne, että vaaleissa heillä on vain se rooli, että saavat käydä kerran neljässä vuodessa pudottamassa äänestyslappunsa ja sen jälkeen heidät unohdetaan, en usko, että se jää vaille seurauksia, Aho sanoi.

SDP:n varapuheenjohtaja Antero Kekkonen sanoi Lipposen tapaamisen jälkeen, että puolueille esitettävä kysymyspaketti on raskas paperi, joka sisältää Eurooppa-politiikkaa ja talouspolitiikkaa.

STT-IA
1.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE