Helsingin Puhelin imuroi rahaa



Toiset imuroivat tiedostoja ja toiset imuroivat ensin mainituilta rahat pois. Näin tekee ainakin Helsingin Puhelin, joka on vakaasti päättänyt tehdä lisää voittoa pääkaupunkiseudun Internet-käyttäjien kustannuksella.


Helsingin Puhelin lähestyi viime viikolla kaikkia asiakkaitaan tiedotteella, jossa kerrottiin 1.5. eli vapunpäivänä toteutuvasta hintauudistuksesta. Muutokset koskevat lähipuheluja, paikallisverkkomaksua, 109-kaukopuheluja ja modeemipuheluja Internet-soittosarjoihin.

Kaikilla pääkaupunkiseudun Internet-käyttäjillä on hyvässä muistissa edellinen, vuoden 1997 hintauudistus. Silloin iltaisin, öisin ja viikonloppuisin soitetut puhelut siirrettiin ensimmäisen puolen tunnin jälkeen aikaveloitukseen, ja langoilla roikkujien puhelinlaskut pomppasivat uuteen kertaluokkaan.

Helsingin Puhelin kehittää Internet-kulttuuria

Muutoksia perusteltiin vuonna 1997 asiakkaiden eduilla, ja siinä yhtiö on ollutkin aivan oikeassa. Muutos on ollut tehokkaasti ehkäisemässä patologista Internet-riippuvuutta.

Sen tilalle on joillekin heikoille yksilöille kuitenkin kehittynyt paha kelloriippuvuus, kun yhteys on pitänyt katkaista ja avata uudelleen puolen tunnin välein ylisuuren puhelinlaskun välttämiseksi.

Tuleva uudistus onneksi korjaa tämänkin ongelman, sillä nyt aikaveloitus rapsaa käyntiin iltaisin, öisin tai viikonloppuisin soitetuissa puheluissa jo ensimmäisen 10 minuutin jälkeen. Siinä ajassa surffari tuskin ehtii hakukonetta tai portaalipaikan etusivua pidemmälle, joten yhteyttä ei enää kannata katkoa.

Uudistus onkin selvästi kasvattava. Palauttamalla pitkäjänteisen surffauksen kunniaan se kehittää suomalaisten Internet-käyttäjien kulttuuria syvällisempään suuntaan.

Lähipuhelujen jyrkkä hinnankorotus yritetään naamioida

Helsingin Puhelin opettaa asiakkailleen myös säästäväisyyttä korottamalla lähipuhelujen taksoja noin 10 prosentilla kellonajasta riippuen. Korotus on huima, mutta eipä hätää, sillä se on tarkoitettu pelastamaan yhtiö ahdingosta: yhtiön tiedotteen mukaan uusi hinta vastaa vain nykyistä kustannustasoa.

Alan terminologia on tavalliselle kuluttajalle käsittämätöntä, joten on vaikea ymmärtää, mitkä hinnat kohoavat ja mitkä laskevat. Lähipuhelu on perinteinen lankapuhelu paikallisverkossa, paikallisverkkomaksu peritään kauko-, palvelu- ja kännypuhelujen välittämisestä ja 109-kaukopuhelu on numeron 109 kautta valittu kotimaan kaukopuhelu.

HELSINGIN PUHELIMEN HINTAUUDISTUS

LÄHIPUHELUT	ARKISIN KLO 7-17	MUULLOIN

Nyk. hinta 	47 p/puh + 5,5 p/min	47 p/puh + 5,5 p/min (30 min jälkeen)	
Uusi hinta   	50 p/puh + 6,8 p/min	30 p/puh + 3,9 p/min (10 min jälkeen)	

PAIKALLIS-
VERKKOMAKSU	ARKISIN KLO 7-17	MUULLOIN

Nyk. hinta 	47 p/puh + 5,5 p/min	47 p/puh + 5,5 p/min (30 min jälkeen)	
Uusi hinta   	30 p/puh + 4,1 p/min	30 p/puh + 2,3 p/min (10 min jälkeen)

Uusi paikallisverkkomaksu (aikaisemmin nimellä paikallispuhelumaksu) on entistä 30 prosenttia alempi, mikä laskee hieman kännykkään soittamisen hintaa. Ei kuitenkaan paljon, sillä paikallisverkkomaksun lisäksi soittaja saa maksettavakseen erittäin korkean kännypuhelumaksun.

Kaukoverkkoon soittajaa ei paikallisverkkomaksun alennus ilahduta senkään vertaa, sillä kotimaan 109-kaukopuhelujen taksoja nostetaan. Hintauudistuksen taustalla on puhelinoperaattoreiden kaukopuhelumaksujen keskinäisten jakoperusteiden muuttuminen.

Helsingin Puhelimen asiakkailleen jakaman tiedotteen alussa väitetään, että muutosten vaikutuksesta kotiasiakkaiden puhelinlasku nousee keskimäärin vain noin yhdellä prosentilla. Miten tällaiseen lukuun on päädytty, sitä ei kerrota. Ilmeisesti laskelmiin on käytetty tavattoman monimutkaista matemaattista yhtälöä, jossa on painotetusti otettu huomioon paikallisverkkomaksujen alennukset.

Rajoitetaanko modeemipuhelujen uusilla hinnoilla kilpailua?

Lähipuhelujen hinnankorotukset ja totaaliseen aikaveloitukseen siirtyminen saavat Internetiä kotoaan käyttävän ihmispolon hiukset nousemaan pystyyn. Varsinkin vähävaraisille nuorille isku olisi ankara.

Mutta onneksi Helsingin Puhelin ojentaa auttavan kätensä tietoyhteiskunnan vähäosaisille. Yhtiö nimittäin ilmoittaa ottavansa 15.4. käyttöön uuden puheluhinnan, joka koskee soittoja Internet-soittosarjoihin. Hinta ei ole vielä selvillä, koska neuvotteluja käydään Internet-operaattoreiden kanssa.

Uusi hinta koskisi ilmeisesti vain niitä operaattoreita, joiden kanssa Helsingin Puhelin pääsee sopimukseen. Neuvottelujen lopputulos on mielenkiintoinen, sillä Helsingin Puhelimella on oma Kolumbus-liittymänsä. Helsingin Puhelimella on näin mainio tilaisuus kilpailun rajoittamiseen pääkaupunkiseudulla.

Ainakin yhtiö kykenee pakottamaan muut pääkaupunkiseudulla toimivat Internet-operaattorit alistaviin sopimussuhteisiin kanssaan. Vapaan kilpailun kannalta tilanne on kehno. Internet-palvelujen tarjonta on muutenkin viime vuosina keskittynyt.

Keskittymisen kiroista telealalla ovat hyvänä esimerkkinä järkyttävät kännykkäpuheluiden hinnat. Lisäksi kännypuhelujen korkeat hinnat vaikuttavat muihinkin hintoihin, kuten Helsingin Puhelimen reipas lähipuhelujen hintojen korottaminen osoittaa.

Kultakaivoksen omistaja kierii rahoissa

Puhelimen käytössä on tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Ihmiset ovat sankoin joukoin siirtyneet käyttämään kännyköitä. Samaan aikaan Internet-käyttäjien määrä on lisääntynyt. Vaikka paikallisia puhelinliittymiä ei enää avatakaan entiseen tahtiin, niin puhelujen kestoajat ovat pidentyneet Internet-kotikäyttäjien osalta.

Yritystaloudellisesti Helsingin Puhelin on selvinnyt toimintaympäristönsä muutoksista hyvin, mikä tosin on ollut helppoa, koska yrityksellä on paikallisverkkomonopoli. Jos yhtiön hinnoittelu ei kelpaa, niin pääkaupunkiseutulaiselle ei jää muuta vaihtoehtoa rakentaa itse oma puhelinverkkonsa.

Puhelinosuuskunta HPY omistaa Helsingin Puhelin Oyj:n osakkeista vajaat 69 prosenttia. HPY:n 16.3.1999 julkistaman tilinpäätöksen mukaan Puhelinosuuskunta HPY -konsernin liikevaihto oli 4 642 miljoonaa markkaa (vuonna 1997 oli 2 555 miljoonaa). Konsernin liikevoitto oli 489 miljoonaa (229 miljoonaa) ja tilikauden voitto 474 miljoonaa (118 miljoonaa).

HEIKKI JANTUNEN
1.4.1999


TALOUS -SIVULLE