Unkarin serbit pelkäävät sodan leviävän Unkariin



Unkarissa asuvat serbit pelkäävät Jugoslavian sodan leviämistä myös Unkariin. Serbijärjestön puheenjohtaja Petar Lastic sanoo, että ellei NATO saa ilmaiskuillaan aikaan tuloksia, se saattaa vaatia myös uusilta jäsenmailta, esimerkiksi Unkarilta taistelutukea.


- Vaara on todellinen. Toistaiseksi sekä Budapest että Belgrad ovat kuitenkin kaikin keinoin välttäneet kärjistämästä tulenarkaa tilannetta, Lastic sanoi tiistaiaamuna Budapestissa. Vajaat kolme viikkoa sitten NATO:n täysjäseneksi liittynyt Unkari on luovuttanut ilmatilansa ja lentokenttänsä NATO:n käyttöön sekä tarvittaessa luvannut teknistä apua.

Unkari on kuitenkin kieltäytynyt sotilaallisista toimista Jugoslaviassa, jonka pohjoisessa maakunnassa Vojvodinassa asuu satojatuhansia etnisiä unkarilaisia.

Unkarissa asuu 5 000-20 000 serbiä. Määrästä on hyvin vaihtelevia tietoja, koska Jugoslavian hajoamissodan alettua kesällä 1991 tuhansia serbejä pakeni Unkariin. Heistä osa on kuitenkin palannut takaisin kotimaahansa.

"Kaikki ovat yhtä syyllisiä"

Petar Lastic sanoo, että hän vastusti Unkarin NATO-jäsenyyttä, koska nyt käynnissä oleva Jugoslavian sota oli ennustettavissa jo vuosia sitten. Hän ei syytä tilanteesta sen enempää albaaneja, länsimaita kuin Jugoslavian liittopresidenttiä Slobodan Miloseviciakaan.

- Kaikki osapuolet ovat yhtä syyllisiä. Albaanien kansannousua on sponsoroitu ulkomailta, Milosevic taas on estänyt Serbian demokratisoitumisen, Lastic sanoo.

Lastic korostaa, että Kosovon kriisillä on hyvin syvät historialliset juuret.
- Meidänkin (Unkarin serbien) henkinen ja kulttuurinen kotimme on Kosovossa, vaikka olemme erilaisia (kuin Jugoslavian serbit), Lastic muistuttaa.

Hän arvioi, että poliittisista erimielisyyksistään huolimatta serbit ovat vahvoja yhdessä silloin kun he tuntevat, että heidät on ahdistettu nurkkaan ja heidän oikeuksiaan on loukattu.

- He ovat valmiita taistelemaan loppuun asti, Lastic sanoo lisäten sääntöön yhden epävarmuustekijän: presidentti Slobodan Milosevicin.

- Hän voi kääntää kelkkansa milloin tahansa ja tehdä sopimuksia, joita hän ei kuitenkaan pidä.

Rauhankonsertti ja mielenosoitus

Monien läntisten tarkkailijoiden sekä Jugoslavian serbien tavoin myös Petar Lastic sanoo, että Venäjän välitysyritys saattaa olla ratkaiseva askel kohti neuvottelupöytää. Pääministeri Jevgeni Primakovin vierailua Belgradissa Lastic sanoo pitävänsä hyvin toivoa antavana.

Unkarin serbit aikovat järjestää mielenosoituksen NATO:n ilmaiskuja vastaan perjantaina Yhdysvaltain Budapestin-suurlähetystön edustalla.

Serbit ovat tehneet aloitteen myös rauhankonsertin järjestämisestä Budapestissa yhdessä unkarilaisten kanssa.
- Teemme kaikkemme, jotta NATO luopuisi ilmaiskuista ja sodan osapuolet siirtyisivät neuvottelupöytään, Lastic sanoo.

STT-IA
1.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE