Suomalaiset israelilaisia kehnompia houkuttelemaan ulkomaista pääomaa yrityksiin



Israelilaiset teknologiayritykset ovat suomalaisia paljon tehokkaammin pystyneet houkuttelemaan ulkomaista pääomaa ja listautumaan maailman pörsseihin.


Israelilaisia on avittanut maailmanlaajuinen juutalaisten rahoittajien verkosto, joskin myös Israelin valtion tuella on merkittävä rooli yritysten kehittämisessä. Lisäksi maiden välillä on eroja bisneksenteossa, pääomasijoittamisessa ja markkinoinnissa.

Israelilaisyrityksiin ovat sijoittaneet etenkin amerikkalaiset suursijoittajat, eläkerahastot ja -säätiöt.

Liiketaloustieteellinen tutkimuslaitos LTT on selvittänyt, miten suomalaisyrityksiin saataisiin pääomaa jo alkuvaiheessa. Tutkimuksessa suomalaisyrityksiä on verrattu israelilaisiin, koska lyhyen ajan sisällä yli sata israelilaisyritystä onnistui listautumaan muiden maiden pörsseihin.

Lisäksi Israelin pääomamarkkinat ovat yli kymmenkertaistuneet vuoden 1991 jälkeen. Viime vuonna israelilaisyritykset saivat pääomaa 550 miljoonan dollarin arvosta.

Tutkimuksen johtajan William Cardwellin mukaan suomalaisiin yrityksiin sijoitettiin vain runsas kymmenesosa siitä, mitä Israelin teknologiayrityksiin sijoitettiin.

Israelia pidetään hyvänä vertailukohteena maiden samankaltaisuuksien takia. Sekä Suomessa että Israelissa on hyvä korkeakoulujärjestelmä, kummallakin on teknologiaosaamista ja maiden väestö sekä kokonaistuotanto ovat kutakuinkin yhtä suuria.

Israelilaisyhtiöiden suomalaisia parempi menestys yllätti tutkijatkin.
- Teknologian taso Israelissa ei kuitenkaan ole merkittävästi Suomea parempi, tutkija Manu Mäkelä LTT:stä sanoo.

Piilaakson jälkeen Israel kakkosena

Aloitusvaiheessa olevan yrityksen on tähdellistä saada kansainvälistä pääoma jo varhain, etteivät suuret kilpailijat ehdi ensin valtaamaan markkinoita.

Tutkimuksen mukaan suomalaisessa ja israelilaisessa pääomasijoittamiskulttuurissa on selvä ero. Israelilaiset sijoittajat keskittyvät kohdeyrityksiinsä jo niiden alkuvaiheessa. Lisäksi sikäläiset pääomasijoittajat kohdentavat varansa harvempiin teollisuuden aloihin kuin suomalaiset.

Israelin korkea teknologia on houkutellut

Israelilaiset suosivat sijoittamista yhdessä muiden pääomasijoittajien kanssa, joko israelilaiset keskenään tai yhdessä ulkomaalaisten kanssa.

Tällaisten yhteishankkeiden määrä kokonaissijoituksista on Israelissa kaksi kolmasosaa, kun Suomessa osuus on viidennes. Verkostoituminen on yksi avainsana. Sen israelilaiset osaavat.

Cardwellin mukaan Israel mielletään maailman toiseksi aktiivisimmaksi pääomasijoitusmarkkinaksi Kalifornian Piilaakson jälkeen.

Valtion tukeakin kaivataan

Selvityksen mukaan israelilaisyritysten menestyksen takana on myös valtion tuki. Israelilaiset teknologiahautomot ovat markkinasuuntautuneita. Siellä hautomot saavat ison potin valtion rahaa ja hautomo itse hankkii yksityistä rahaa.

Mäkelän mukaan juuri tällainen julkisen ja yksityisen rahoituksen yhdistäminen on yksi menestystekijä.

Lisäksi Israelin valtio toteutti ns. Yozma-ohjelman. Siinä julkista rahaa sijoitettiin kymmeneen menestyvään, Israelissa toimivaan, kansainvälisten sijoittajien hallinnassa olevaan pääomasijoitusrahastoon.

Myös muita eroja löytyy. Israelissa kansainvälisille sijoittajille on tarjolla Suomea enemmän yksityiskohtaista, yleisesti saatavissa olevaa tietoa yrityksistä.

- Läheisemmän kanssakäymisen luominen USA:n high-tech -sektorin kanssa voi auttaa suomalaisia saavuttamaan joitain samoja etuja kuin Israelin laaja kontaktiverkko tarjoaa israelilaisille yrityksille, Cardwell sanoo.

Mäkelä korostaa myös erilaista yrityskulttuuria.
- Yrittäminen ja riskinotto kuuluvat juutalaiseen kulttuuriin. Suomalaiset ovat varovaisempia riskinoton suhteen, hän sanoo.

STT-IA
1.4.1999


TALOUS -SIVULLE