UNHCR: Pakolaisia siirrettiin vastoin tahtoaan

Tuhansien albaanipakolaisten kohtalo epäselvä



Kosovon pakolaiskriisi sai keskiviikkona yllättävän käänteen, kun kymmeniätuhansia Kosovon rajoille pakkautuneita pakolaisia katosi salaperäisesti yön kuluessa. Kansainvälisillä avustusjärjestöillä oli suuria vaikeuksia selvittää, mihin valtavat pakolaismäärät olivat hävinneet.


Kosovon ja Makedonian välisellä rajalla ei-kenenkään-maalla oleskelleista ainakin 40 000 pakolaisesta ei ollut keskiviikkoaamuna jäljellä kuin valtavat määrät tavaraa ja roskia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajan mukaan Makedonian viranomaiset olivat kuljettaneet pakolaiset pois yön pimeydessä.

Järjestön edustaja vahvisti 10 000 pakolaisen tulleen väliaikaiseen kokoomaleiriin Blazhdeen.
- Mutta lopuista 30 000:sta meillä ei ole tietoa, UNHCR:n Paula Ghebini sanoi.

Myöhemmin pakolaisjärjestön päämajasta arvioitiin, että ainakin osa pakolaisista oli kuljetettu vastoin tahtoaan Makedonian ulkopuolelle Albaniaan ja mahdollisesti myös Kreikkaan ja Turkkiin. Ainakin 80 linja-auton oli nähty olevan matkalla kohti Albaniaa. Lisäksi useita lentokoneita oli lähtenyt Turkkiin.

Tuhansia pakolaisia oli tuotu myös ranskalaisten NATO-joukkojen Stenkovaciin pystyttämään pakolaisleiriin, ja ilmeisesti myös muihin leireihin eri puolilla Makedoniaa.

Linja-autot olivat ilmestyneet kuljettamaan pakolaisia myöhään tiistai-iltana ilman mitään ennakkoilmoitusta avustusjärjestöille. Operaatio pyrittiin salaamaan myös toimittajilta. Autoihin sullottiin ihmisiä paljon enemmän kuin niihin oikeastaan mahtuisi.
- Tämä on hyvin huolestuttavaa, UNHCR:n päämajan tiedottaja Paul Stromberg sanoi.

Samaan aikaan myös Kosovon puolelle rajaa kerääntyneet pakolaiset olivat hävinneet. Heidän arveltiin mahdollisesti palanneen takaisin, mutta varmuutta ei ole siitä, tapahtuiko paluu vapaaehtoisesti.

Tanskan pakolaisavun edustaja Anders Ladekarl kertoi myöhemmin keskiviikkona, että serbit olivat käännyttäneet noin 40 000 rajalla odottanutta pakolaista takaisin Kosovoon. Makedoniassa oleva Ladekarl oli saanut tietonsa Kosovossa työskentelevältä Tanskan pakolaisavun työntekijältä.

UNHCR korostaa, että pakolaisia ei saa koskaan evakuoida vastoin tahtoaan. Makedonian on kerrottu aiemmin lennättäneen pakolaisia Turkkiin kertomatta asianosaisille edes sitä, mihin he olivat matkalla.

Jugoslavian viranomaisten kerrottiin myöhemmin sulkeneen myös toisen Makedoniaan johtavan rajanylityspaikan Jazincessa ja alkavan käännyttää rajalla olevia pakolaisia takaisin Kosovoon.

Albanian vastainen raja suljettiin

Jugoslavian armeija sulki aikaisin keskiviikkoaamuna myös Kosovosta Albaniaan johtavan tärkeimmän Morinan rajanylityspaikan.

Raja on suljettu yöksi usein aiemminkin, mutta tällä kertaa kansainvälisiä tarkkailijoita odotti yllätys aamun valjetessa: raja-asemalle Kosovosta johtavalla tiellä ei ollut enää ketään. Aiemmin pakolaisten jonon oli kerrottu olevan jopa 35 kilometriä pitkä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n tarkkailijoiden mukaan jugoslavialaiset sotilaat olivat kehottaneet pakolaisia palaamaan koteihinsa Jugoslavian tiistaina julistaman yksipuolisen tulitauon jälkeen. Rajalle johtavalla tiellä oli runsaasti hylättyjä ajoneuvoja.

STT-MH
7.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE