Lundh haluaa pelisäännöt yritysneuvostoille



Eurooppalaisten yritysneuvostojen toimintaa pitää jäntevöittää, vaatii Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh. Hän haluaa selkeitä aikarajoja, joiden kuluessa johdon on tiedotettava yritysneuvostoille merkittävistä muutoksista.


Yritysneuvostot ovat monikansallisissa yrityksissä toimivia neuvotteluelimiä johdon ja henkilöstön välillä.

EU:n komissio aikoo ensi syksynä uudistaa yritysneuvostoja koskevan direktiivin. Nykyinen suosituspohjainen direktiivi liikkuu yleisellä tasolla.
- Nyt kun lobbaamme komissiota, meidän pitäisi listata yhteisesti käsiteltävät asiat.

Kärjessä ovat varmasti investointisuunnitelman strategialinjaukset ja henkilöstökoulutus. Lundh pitää tärkeänä, että henkilöstöllä olisi oikeus käyttää omia asiantuntijoitaan yritysneuvoston kokouksissa. Työnantajat ovat tätä vastustaneet.

- Yritysneuvostoilla pitäisi myös olla oikeus päästä pyydettäessä johdon puheille, jotta aito sosiaalinen dialogi toteutuisi. Tärkeää olisi, että yritysneuvostojen jäsenten toimikausi kestäisi useamman vuoden, jotta pitkäjänteisyys toteutuisi.

Tuotannon siirtely huolestuttaa

- Kun EU laajenee, yritysneuvostodirektiivi on saatettava voimaan uusissa maissa ilman ylimenokautta, huomautti Lundh tiistaina metalliteollisuuden ammattiliittojen seminaarissa.

Ammattiliitot kantavat huolta siitä, että yhteisen eurovaluutan myötä yritykset ryhtyvät siirtämään tuotantoa maasta toiseen. Yritykset voivat kilpailuttaa maita keskenään, oli sitten kyse työ-, sosiaali- ja työturvallisuusehdoista tai tukijärjestelmistä.

- Yritysneuvostot voisivat toimia tässä asiassa tuntosarvina ja tiedon välittäjinä, toteaa Lundh.

Hänen pelkää, että yhteisvaluutta-alue tuo myös toisen haasteen: euron ja dollarin välinen kädenvääntö voi aiheuttaa tuotannon häiriöitä.

Merkitys kasvussa

Suomalaisessa metalliteollisuudessa yritysneuvostosopimukset on tehty lähes kaikkiin yrityksiin, joilla on tytäryhtiöitä Euroopassa. Lisäksi sopimusten piirissä on monta kymmentä ulkomaalaisten omistamaa, Suomessa sijaitsevaa tytäryritystä.

- Yritysneuvostoista saadut ensimmäiset kokemukset osoittavat, että konsernien henkilöstö pitää niitä tarpeellisina johdon ja henkilöstön välisessä vuoropuhelussa.

- Järjestelmä ei ole kuitenkaan löytänyt vielä luontevaa sijaansa eurooppalaisessa työmarkkinajärjestelmässä, summaa työehtosihteeri Kari Sairo Metallityöväen liitosta.

Hän arvioi, että yritysneuvostot nousevat kuitenkin keskeiseen rooliin EU:n työmarkkinapolitiikassa. Asiaa puidaan mm. palkansaajajärjestöjen eurooppalaisen kattojärjestön EAY:n huippukokouksessa, joka pidetään Suomessa kesäkuussa.

STT-IA
1.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE