Nuoret miehet yleisimpiä henkirikosten uhreja



Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa tapahtuneiden tappojen ja murhien lisääntyminen on pääosin liittynyt syrjääntyneiden miesten väliseen väkivaltaan.


Tutkimuksessa on vertailtu poliisin tutkinta-asiakirjoja vuosina 1988 ja 1996. Varsinkin nuorten 20-29-vuotiaiden miesten osuus tekijöistä ja uhreista oli vuonna 1996 selvästi suurempi kuin vertailuvuotena.

Tappoon tai murhaan johtaneista konflikteista aiempaa suurempi osa liittyi tilanteisiin, joissa tekijä koki ratkaisevansa jonkin ongelman väkivallan avulla.

Havaitut väkivaltarikospiirteet merkitsevät sitä, että Suomen henkirikosrakenne on lähestynyt muiden Länsi-Euroopan maiden vastaavaa. Henkirikosten väestöön suhteutettu määrä on Suomessa kuitenkin edelleen korkeampi kuin vertailumaissa.

Väkivallan lisääntymisen syitä on tutkimuksen mukaan etsittävä 1990-luvun yhteiskunnallisesta kehityksestä ja varsinkin niistä tekijöistä, jotka ovat johtaneet nuorten miesten syrjäytymiseen.

Myös naisten tekemien väkivaltarikosten määrän kasvun oletetaan tutkimusten liittyvän samaan yhteiskunnalliseen kehitystaustaan.

Yhä tapetaan humalassa

Vuonna 1996 poliisin tutkimista henkirikoksista 72 prosenttia epäillyistä oli tekohetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena ja neljä prosenttia huumeissa.

Uhreista 70 prosenttia oli miehiä. Miesuhreista valtaosa eli 87 prosenttia joutui perheen ja suvun ulkopuolisen henkilön uhriksi, käytännössä yleensä ryyppyporukan jonkun jäsenen surmaamaksi.

Naisista taas valtaosan surmasi silloinen tai entinen parisuhdekumppan tai sukulainen.

Vuonna 1996 poliisin tietoon tulleiden henkirikosten uhreista kaikkiaan 29 prosenttia kuoli parisuhderiitojen seurauksena. Lukuun sisältyy myös tekoja, joissa mies joutui kumppaninsa entisen miehen uhriksi.

Lähes yhtä monessa tapauksessa, 27 prosentissa väkivaltaisen kuoleman syy aiheutui ryyppyporukoissa tapahtuneissa välien selvittelyissä.

Harvinaisempia kuolemaan johtaneita konflikteja olivat mielenterveyshäiriön aiheuttamat teot, joita oli tapauksista kahdeksan prosenttia. Muun rikoksen, lähinnä ryöstön yhteydessä, henkirikoksia tapahtui viidessä prosentissa tapauksista.

Tutkija Janne Kivivuoren Suomalainen henkirikos, teonpiirteet ja tekojen olosuhteet vuosina 1988 ja 1996 on ilmestynyt Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuna.

STT-IA
1.4.1999


AJASSA -SIVULLE